Guerrilla Girls: Οι «αντάρτισσες» της τέχνης στη Στέγη
Η εικόνα τους, κορίτσια με μάσκες γορίλα που εισβάλλουν ξαφνικά σε μουσεία και γκαλερί γεμίζοντας τον χώρο με τις αφίσες και τα συνθήματά τους, είναι ίσως γνωστή: Είναι οι Guerrilla Girls, μια ανώνυμη ριζοσπαστική φεμινιστική ομάδα, που εξακολουθεί να θέτει επιτακτικά το ίδιο ερώτημα, τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της: «Γιατί μόνο γυμνές οι γυναίκες μπαίνουν στο μουσείο;»
Το 1985, όταν δημιουργήθηκε η ομάδα από επτά ακτιβίστριες, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% των καλλιτεχνών της μόνιμης συλλογής μοντέρνας τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Αντιθέτως όμως, το 85% των γυμνών, στην ίδια συλλογή, απεικόνιζε γυναίκες!
Αυτή η κραυγαλέα ανισότητα, ένδειξη του σεξισμού που κυριαρχούσε –και εν πολλοίς συνεχίζει να κυριαρχεί– στον χώρο της τέχνης αλλά και της ποπ κουλτούρας, υπήρξε το έναυσμα για τη δημιουργία της ομάδας, που χρησιμοποιεί «αντάρτικες» τακτικές προκειμένου να εκθέσει και να καταγγείλει τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική και την τέχνη, με όπλο το χιούμορ και το ανατρεπτικό οπτικό υλικό.
Στη δράση τους, οι ακτιβίστριες χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, συνήθως ονόματα γυναικών που καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Τη χαρακτηριστική τους μάσκα όμως την οφείλουν σε ένα… ορθογραφικό λάθος, όταν ένα μέλος της ομάδας αναφέρθηκε στη δράση τους ως «gorilla», αντί για «guerilla». Η αναφορά σε αυτό το σύμβολο της μαζικής κουλτούρας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς επέτρεπε την επανοικειοποίηση και τη χρήση σε διαφορετική κατεύθυνση ενός τυπικού συμβόλου που συνδέεται με την αρρενωπότητα.
Από τότε έχουν εμφανιστεί σε πάνω από 90 πανεπιστήμια και μουσεία, σε έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ, ενώ δημιουργούν αφίσες, αυτοκόλλητα, βιβλία και δημόσια έργα σε όλο τον κόσμο.
Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, μια μέρα μετά τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, οι Guerrilla Girls μιλούν για τον εαυτό τους και τη δράση τους, αλλά και για την κριτική που ασκούν στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις», στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 19.00.
Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης μέσω του http://www.sgt.gr/gre/SPG1807.