MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Flâneur#21: Πόσο αρχαίο δράμα χωράει αυτός ο τόπος;

Το ένα, του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιείται για δεύτερη φορά. Πρόκειται για το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Το άλλο, του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, κάνει τα πρώτα του βήματα το ερχόμενο καλοκαίρ με τον τίτλο “Λύκειο Επιδαύρου”.

author-image Όλγα Σελλά

Και στις δύο περιπτώσεις είναι θερινά σεμινάρια για το αρχαίο δράμα, που απευθύνονται λίγο ως πολύ σε κοινή δεξαμενή ακροατηρίου, «σε επαγγελματίες ηθοποιούς, με εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, χορογράφους και γενικά σε πρακτικούς του θεάτρου που θέλουν να εστιάσουν και να εμβαθύνουν τη σπουδή τους πάνω στο αρχαίο δράμα. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η διάδοση και η μελέτη του αρχαίου δράματος διεθνώς, προσφέροντας εξειδικευμένη και υψηλών επαγγελματικών απαιτήσεων γνώση», λέει η ανακοίνωση του Εθνικού.

«Θα απευθύνεται σε σπουδαστές Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, σπουδαστές Ακαδημιών Θεάτρου και Δραματικών Σχολών και σε αποφοίτους έως δύο έτη. (…) Στόχος του, η έρευνα του αρχαίου δράματος (τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα) σε βιωματικό επίπεδο, η οποία θα περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, καλλιτεχνικές “σχολές”, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις…», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ.

Ημερολογιακά, αν και καινούργιο, ξεκινάει τις εργασίες του το «Λύκειο Επιδαύρου», που θα διαρκέσουν από τις 4 ως τις 19 Ιουλίου, με θεματική υπό τον τίτλο «Η έλευση του ξένου»- στην Επίδαυρο. Ακολουθούν, από 16 ως 30 Ιουλίου, τα σεμινάρια που διοργανώνει, για δεύτερη φορά, το Εθνικό Θέατρο – στους Δελφούς. Θέμα εργασίας, «Χορός: Υλη και έννοια».

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια του Εθνικού θα διαμείνουν στους ξενώνες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, σε συνεργασία με το οποίο πραγματοποιούνται όλες οι εργασίες των σεμιναρίων. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, αφού, για φέτος τουλάχιστον, δεν θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, σε χώρο δίπλα στο Κέντρο Υγείας του Λυγουριού, που πέρυσι είχε ανακοινωθεί ότι το κόστος τους θα αναλάμβανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Tips για κάθε μία από τις διοργανώσεις

  • Για το Εθνικό Θέατρο: Κόστος συμμετοχής: 400 ευρώ (περιλαμβάνονται δίδακτρα, μεταφορά από την Αθήνα και προς τους Δελφούς, διαμονή, πρωινό και μεσημεριανό). Το Εργαστήριο πραγματοποιείται από το Εθνικό Θέατρο και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους έως και την 1η Μαΐου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Πληροφορίες στο www.n-t.gr.Επικοινωνία: [email protected]
    Το Εργαστήριο εντάσσεται στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ, που συντονίζει και ενισχύει το ΥΠΠΟΑ. Το εργαστήριο πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού, ενώ masterclass θα πραγματοποιήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός.
  • Για το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου: Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το κόστος συμμετοχής για τους Ελληνες σπουδαστές θα είναι 450 ευρώ, ενώ για τους προερχόμενους από χώρες εκτός Ελλάδας θα έχει τρία επίπεδα τιμών, ανάλογα με την οικονομική ευρωστία της χώρας απ’ όπου θα προέρχονται. Για τις αδύναμες οικονομικά χώρες το κόστος θα είναι 600 ευρώ, για τις μεσαίας οικονομικής ανάπτυξης χώρες θα είναι 800 ευρώ και για τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες θα είναι 1.000 ευρώ. (Μια διευκρίνιση που ομολογώ ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, ως προς τα κριτήρια και την κατηγοριοποίηση των υποψήφιων σπουδαστών).
    Θα διδάξουν γνωστοί Ελληνες και ξένοι σκηνοθέτες, χορευτές και χορογράφοι, λαογράφοι, θεατρολόγοι. Αιτήσεις συμμετοχής στο http://greekfestival.gr/gr/epidaurus_lyceum έως τις 15 Απριλίου. Πληροφορίες στο [email protected].

Νέος θεσμός το Λύκειο Επιδαύρου, αρκετές οι απορίες. Επικοινωνήσαμε με τη σύμβουλο για εκπαιδευτικά θέματα του Φεστιβάλ Αθηνών, και υπεύθυνη για το Λύκειο Επιδαύρου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Την βρήκαμε στην Επίδαυρο, όπου κάνει συναντήσεις με επαγγελματίες και φορείς της τοπικής κοινωνίας, ώστε να προετοιμαστούν για τις υποχρεώσεις του Λυκείου. Την ρώτησα, επειδή είχαν κυκλοφορήσει κάποιες πληροφορίες και δημοσιεύματα, αν υπάρχει κάποια εμπλοκή στη συμμετοχή και τη συνεργασία της Περιφέρερειας Πελοποννήσου στο εγχείρημα του Λυκείου Επιδαύρου.

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη μας είπε ότι «από την αρχή του έργου, η τοπική κοινωνία (οι επαγγελματίες, ο Δήμος, τα σχολεία) έχει σταθεί σε πολλά επίπεδα κοντά μας. Ξέρετε βέβαια ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις κι έτσι δεν πρόλαβε να προχωρήσει το σχέδιο της κατασκήνωσης φέτος. Εχει μια αργή πορεία αυτή η διαδικασία που δεν την είχαμε προβλέψει. Με την Περιφέρεια και έχουμε και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις και δεν γίνεται μια τέτοια προσπάθεια χωρίς τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Ο βασικός μας συνεργάτης και συνδιοργανωτής του Λυκείου είναι το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Οχι, δεν υπάρχει καμία διαταραχή συνεργασιών».

Βλέποντας και τις δύο ανακοινώσεις (του Εθνικού προηγήθηκε κατά λίγες μέρες, αλλά δεν έχει σημασία) έκανα διάφορες σκέψεις. Ναι, πράγματι, το αρχαίο δράμα είναι το πλέον αναγνωρίσιμο, διεθνώς, «προϊον» της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας και ιστορίας. Παρ’ όλα αυτά δύο εποπτευόμενοι πολιτιστικοί φορείς, από τους προβεβλημένους, κάνουν διαφορετικές διοργανώσεις για το ίδιο αντικείμενο. Ας πάρουμε όμως το παράδειγμα ενός υποψήφιου σπουδαστή των σεμιναρίων:, πείτε ότι είστε φοιτητής ή απόφοιτος Δραματικής Σχολής είτε από την Ελλάδα είτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Και με διάφορους τρόπους, είτε επειδή σας έδωσε χαρτζιλίκι ο παππούς σας, ο θείος σας ή ο νονός σας, είτε επειδή δουλέψατε delivery το χειμώνα, μαζέψατε κάποια χρήματα και θέλετε να τα επενδύσετε σ’ αυτό που αγαπάτε και σπουδάζετε. Και έχετε αποφασίσει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα περάσετε έναν μήνα γνωρίζοντας δύο υπέροχους τόπους της Ελλάδας και μαθαίνοντας πολλά για αρχαίο δράμα από έγκυρους και έμπειρους διδάσκοντες.

Γιατί θα πρέπει να επιλέξετε τον έναν από τους δύο κύκλους σεμιναρίων; Οι ημερομηνίες δεν συμπίπτουν μεν, παρά ελάχιστα, αλλά ασφαλώς το κόστος και για τις δύο προτάσεις είναι απαγορευτικό. Ετσι κι αλλιώς το ΥΠΠΟΑ στηρίζει και τις δύο πρωτοβουλίες, αφού τις διοργανώνουν εποπτευόμενοι φορείς. Γιατί ένας φοιτητής να μη διδαχτεί πτυχές του αρχαίου δράματος σε δύο εμβληματικούς χώρους της Ελλάδας; Γιατί να μην παρακολουθήσει όλους τους διδάσκοντες ή και τις δύο ενότητες σ’ ένα καλοκαίρι;

Εγιναν άραγε προσεγγίσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, που το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε αυτή τη νέα δράση, με το Εθνικό Θέατρο που είχε έτσι κι αλλιώς είχε την εμπειρία μιας αντίστοιχης πρωτοβουλίας; Κι αν έγιναν, γιατί δεν βρέθηκε κοινός τόπος ή ένας τρόπος συνέργειας και αλληλεπίδρασης των δύο πρωτοβουλιών; Η υπουργός Πολιτισμού, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δράσης της και της προσφοράς της σε αντίστοιχους κύκλους διδασκαλίας, δεν θα μπορούσε να «συγκεράσει» τις δύο διοργανώσεις;

Απλές λογικές σκέψεις, δημοσιογραφική γκρίνια ή ένδειξη μιας ακόμα ελληνικής παθογένειας; Ο,τι προτιμάτε. Τις πληροφορίες, πάντως, για τη συμμετοχή, το κόστος, τη θεματολογία και τις ημερομηνίες για τα σεμινάρια τις έχετε. Τα υπόλοιπα υπάρχουν και φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν: και η έλλειψη συνεργασίας τόσο ανάμεσα σε πρόσωπα όσο και ανάμεσα σε «συγγενείς» φορείς και η συνεχιζόμενη έκπληξή μας.

Περισσότερα από Editors