MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Άλκης Πιερράκος: Η Ναύπακτος έχασε τον ζωγράφο της…

Πλήρης ημερών, ο ζωγράφος Άλκης Πιερράκος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαρτίου στη Ναύπακτο, την πόλη που μνημείωσε μέσα από το έργο του, ιδιαίτερα τη σειρά Lepanto, που είχε αφιερώσει στην ιστορική ναυμαχία που έγινε στα ανοιχτά του λιμανιού της, το 1571.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Ο Άλκης Πιερράκος είχε επισκεφθεί την πόλη από το Παρίσι, όπου ζούσε, με σκοπό τον σχεδιασμό, μαζί με τη δημοτική αρχή, δημοτικής πινακοθήκης στον χώρο του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία».

O Άλκης Πιερράκος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1920 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1947 έζησε στη Γιουγκοσλαβία, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Σπούδασε στη Gewerbeschule της Βασιλείας (1948-1952), στη Slade School of Fine Art και στη Central School of Arts and Crafts του Λονδίνου, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Oskar Kokoschka. Το 1954 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι.
Υπήρξε μέλος και συντονιστής της ομάδας «La Ligne et le Signe» («Η γραμμή και το σημείο»), που είχε σκοπό να συνδυάσει τους περιορισμούς του σχεδίου με την ελευθερία του χρώματος. Το 1995 ιδρύθηκε στο Παρίσι η «Association pour la Promotion de l’Oeuvre d’A. Pierrakos» («Εταιρεία για την προώθηση του έργου του Άλκη Πιερράκου»).

naumaxia naupaktou alkis pierrakos

Το 2014 παρουσιάστηκε πρώτα στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και στη συνέχεια στην Αθήνα (Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα), την Κέρκυρα και τη Ναύπακτο, η σειρά έργων του Lepanto, μια σειρά σχεδίων, σινική μελάνη σε χαρτί, εμπνευσμένα από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου κυριαρχούν η εξπρεσιονιστική ένταση και η δύναμη του σχεδίου. Χωρίς να καταφεύγει στην πλήρη αφαίρεση, ο Άλκης Πιερράκος κατόρθωνε να δίνει με δραματικό τρόπο την αίσθηση μιας άγριας σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας τη Μεσόγειο ως σκηνικό και τη ζωγραφική ως αφηγηματική και εικονοπλαστική δύναμη.

Η κηδεία του Άλκη Πιερράκου θα γίνει το Σάββατο 25 Μαρτίου στον Οξύλιθο Κύμης Εύβοιας, όπου από το 1980 ο ζωγράφος πέρναγε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Περισσότερα από Εικαστικά