MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα…

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ “Φάροι”, σε παραγωγή της COSMOTE TV, συνεχίζεται τον Απρίλιο με νέα επεισόδια.Την Κυριακή 2 Απριλίου οι Φάροι είναι αφιερωμένοι σε δύο οραματιστές επιστήμονες, που από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβαν την κλίση τους και έκτοτε εργάζονται αφιερώνοντας πολλές ώρες στα εργαστήρια, τις έρευνες και τις μελέτες, προς ένα στόχο: να βρουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των μέχρι τώρα δεδομένων, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο.

Ιωάννης Γούσιας
author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Στο 8ο επεισόδιο της εκπομπής “Φάροι”, είναι αφιερωμένο σε δύο πρωτοπόρους ερευνητές, που έχουν αναπτύξει καινοτόμες ιατρικές πρακτικές και τεχνολογίες: ο νευροεπιστήμονας Ιωάννης Γούσιας και ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας. 

Δύο επιστήμονες που με προσωπικούς αγώνες και πείσμα στην «ιδέα», παλεύουν με την ευφυΐα τους μέχρι να αγγίξουν το όραμά τους.

Είναι ευφυής, δημιουργικός και πολυπράγμων. Ο νευροεπιστήμονας Ιωάννης Γούσιας, το 2007, μόλις στα 27 του χρόνια, αναγνωρίστηκε διεθνώς, ως ιδιοφυία της δεκαετίας, και στα 29 του κέρδισε το βραβείο Νομπελίνι, το μικρό Νόμπελ για νέους επιστήμονες. Σήμερα, είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Imperial College με αντικείμενο τη μοντελοποίηση και χαρτογράφηση του βρεφικού και παιδικού εγκεφάλου. Πηγή έμπνευσής του, ο μικρότερος αδελφός του, Αλβέρτος, ο οποίος γεννήθηκε πρόωρα, δεν οξυγονώθηκε και παρουσιάζει νοητική υστέρηση.

ioannis gousias neuroepistimonas cosmote tv 2
Ιωάννης Γούσιας

Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του ανέφερε ότι “με βάση τη μαγνητική τομογραφία καταφέρνουμε πλέον να χαρτογραφήσουμε τον εγκέφαλο με μεγάλη λεπτομέρεια. Ουσιαστικά τον χωρίζουμε σε επιμέρους μέρη και δομές και μελετούμε το μέγεθος, το σχήμα της κάθε δομής αλλά και τη σχέση της με τις υπόλοιπες δομές. Με τον τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να συγκρίνουμε την ανάπτυξη αυτή ενδελεχώς με άλλους εγκεφάλους“. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία συσχετίζονται τα στοιχεία της ανατομίας του εγκεφάλου του παιδιού με εκείνα της κλινικής εικόνας του.

Η μουσική σώζει ζωές…
thanasis dritsas kardiologos sunthetis faroi cosmote tv
Θανάσης Δρίτσας

Όταν για πρώτη φορά το 1997, ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας έμπαινε στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Ωνασείου με ένα κασετοφωνάκι παίζοντας Μότσαρτ στους ασθενείς, κάποιοι χαμογελούσαν ειρωνικά. Σήμερα είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής, ως θεραπευτικό μέσο στους ασθενείς. Συνθέτης και δεινός πιανίστας, δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς μουσική.

thanasis dritsas kardiologos sunthetis faroi cosmote tv 2

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, η μουσικοθεραπεία σήμερα είναι μια παγκόσμια αποδεκτή επιστήμη ως συμπλήρωμα της κλασσικής ιατρικής. Χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο αλλά και σε ατομική βάση στο σπίτι. Η χρήση της μουσικής βοηθάει ιδιαίτερα ομάδες ασθενών που έχουν μεγάλο στρες, όπως ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες νεογνών και πρόωρων βρεφών, μονάδες παρηγορητικής φροντίδας και ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου.

Επίσης, η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο αναισθησίας για την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Στις ΗΠΑ, η μουσικοθεραπεία ξεκίνησε δειλά-δειλά στο τέλος της δεκαετίας του ’50 και σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ εργάζονται μουσικοθεραπευτές και μάλιστα με εξιδικεύσεις κατά ιατρική ειδικότητα.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής “Φάροι” διαρκεί 50 λεπτά και προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY κάθε Κυριακή βράδυ στις 23.00, ενώ κάθε Τετάρτη στις 17.00 πραγματοποιείται η δεύτερη προβολή.

Η σειρά θα είναι διαθέσιμη και on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της COSMOTE TV.

Περισσότερα από Keep Watching