Δύο φωτεινά παραδείγματα εθελοντικής προσφοράς στους Φάρους
Σ’ έναν γιατρό που προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε μία γυναίκα που «δανείζει» τα μάτια της σε τυφλούς αναγνώστες είναι αφιερωμένο το 11ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάροι» που θα προβληθεί την Κυριακή 23 Απριλίου στις 23.00 στην COSMOTE TV.
Κοινό τους σημείο; Και οι δύο δρουν ανιδιοτελώς προσφέροντας προσωπικό χρόνο και εργασία, για να βοηθήσουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Κυρίως όμως έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν δίπλα τους έναν σημαντικό πυρήνα και άλλων εθελοντών, οι οποίοι «εργάζονται» και εκείνοι με συνέπεια και σοβαρότητα κάνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συνάνθρωπων μας καλύτερη.
Ο Γιώργος Βήχας είναι καρδιολόγος και ομοιοπαθητικός, ιδρυτής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου στο Ελληνικό. Στηριζόμενο αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία γιατρών και θεραπευτών πολλών ειδικοτήτων αλλά και σε δωρεές (αποκλειστικά σε είδος ή υπηρεσίες) το ΜΚΙΕ δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ξεκίνησε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2011, με πηγή έμπνευσης τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος λίγο πριν από μια συναυλία στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού είπε «κανένας Έλληνας δεν πρέπει να πεινάσει, κανένας Έλληνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς γιατρό».
Τότε ο Γιώργος Βήχας μαζί με την μικρή, αρχικά, ομάδα εθελοντών, και την αρωγή του Δήμου Ελληνικού – κατόρθωσε να στεγάσει το ΜΚΙΕ στις εγκαταστάσεις της παλιάς Αμερικάνικης βάσης. Από τότε έως σήμερα το προσφέρει περίθαλψη σε χιλιάδες ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες, που οι δύσκολες μέρες της κρίσης τους στέρησαν το δεδομένο, δηλαδή την υγεία.
Μια συζήτηση με τον φίλο της τον Θοδωρή, ο οποίος είναι τυφλός, ήταν αρκετή για να «φυτέψει» στο μυαλό της Αργυρώς Σπυριδάκη την ιδέα. Μιλώντας για τη λογοτεχνία, συνειδητοποίησε ξαφνικά πόσο λίγοι είναι σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή οι τίτλοι των ακουστικών βιβλίων που διατίθενται στην Ελλάδα, πόσο περιορισμένη είναι η πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στον κόσμο του βιβλίου.
Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει το «Διαβάζω για τους Άλλους», μια εθελοντική ομάδα που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Γύρω της συσπειρώθηκαν δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Καθημερινά, πραγματοποιούν ζωντανές αναγνώσεις σε γηροκομεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, ακόμη και σε σπίτια όπου κατοικούν παραπληγικοί (σε συνεννόηση με την οικογένεια), όπου υπάρχει ανάγκη, διαβάζοντας από εφημερίδες μέχρι μυθιστορήματα και από εγκυκλοπαίδειες μέχρι περιοδικά.