Η Βελανιδιά του Τιμ Κράουτς στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Το βραβευμένο θεατρικό έργο “Η Βελανιδιά”, του Τιμ Κράουτς, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ανδρέου, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή, από τις 19 Απριλίου 2017 και κάθε Τετάρτη στις 21.00. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική παραγωγή του συγκεκριμένου έργου.
Η Βελανιδιά είναι ένα έργο με ηθοποιούς που συνεχώς αλλάζουν. Κάθε βραδιά, τον ρόλο του Πατέρα ερμηνεύει ένας διαφορετικός guest ηθοποιός, ο οποίος ούτε έχει δει ούτε έχει διαβάσει το έργο προτού ανεβεί ο ίδιος στη σκηνή ενώ το ρόλο του Υπνωτιστή ερμηνεύουν μαζί στη σκηνή οι Νίνα Λαμπριανίδη και Αλεξάνδρα Μαρθαλαμάκη. Πρόκειται για ένα τολμηρό σκηνικό πείραμα που μετεγγράφεται από έναν ηθοποιό σε έναν άλλον, από έναν υπνωτιστή στο υποκείμενό του, από ένα ακροατήριο σε ένα πρόσωπο. Ταυτοχρόνως, αποτελεί μία κωμικοτραγική σπουδή πάνω στη δύναμη της αυθυποβολής, την απώλεια και τα όρια πραγματικότητας και μυθοπλασίας.
Στην παράσταση του Ανδρέα Ανδρέου, το ρόλο του Πατέρα θα ερμηνεύσουν γνωστοί καλλιτέχνες: O Μάνος Καρατζογιάννης, o Μιχάλης Οικονόμου, η Μαρία Κίτσου, η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Δημήτρης Πιατάς, η Μαρία Πρωτόπαππα & η Ελένη Τσαλιγοπούλου, θα βρεθούν με αντιμέτωποι με την πρόκληση της συμμετοχής σε μία τόσο ιδιαίτερη παράσταση.
Ένας πατέρας χάνει την κόρη του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Έκτοτε, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Νιώθει λες και παίζει σε παράσταση χωρίς να ξέρει τα λόγια. Εκείνος που οδηγούσε το αυτοκίνητο είναι υπνωτιστής. Από το ατύχημα και μετά, έχει στερέψει από έμπνευση. Για εκείνον, πλέον όλα είναι όπως φαίνονται. Για πρώτη φορά μετά το ατύχημα οι δυο τους συναντιούνται, όταν ο Πατέρας συμμετέχει ως εθελοντής στην παράσταση του Υπνωτιστή. Και αυτή τη φορά, στ’ αλήθεια δεν ξέρει τα λόγια.
Ο Τιμ Κράουτς είναι Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Στα ελληνικά έχουν παρουσιαστεί τα έργα του Ο Συγγραφέας και Το Χέρι (Θέατρο του Νέου Κόσμου 2011 και 2012 αντιστοίχως).
«Όταν σου πω κοιμήσου, θα δεις ένα κορίτσι. Τα μάτια της ορθάνοιχτα. Όταν πω κοιμήσου, η μουσική σταματά. Όταν πω κοιμήσου, όλα σταματούν. Όταν πω κοιμήσου, είσαι ελεύθερος. Κοιμήσου. Όταν ανοίξεις τα μάτια…»