MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Oι ελληνικές συμμετοχές στο 70ο Φεστιβάλ των Καννών

Με την τελευταία ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό για τις επιπλέον ταινίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, γνωστοποιήθηκε και η συμμετοχή της Γαλλοελληνικής παραγωγής «Djam» (προηγούμενος τίτλος «Avril et Djam») του γάλλου σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ σε παραγωγή Princes Production, Pyramide Productions και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Blonde Audiovisual Productions και της τουρκικής Guverte Film.

Monopoli Team

Η ταινία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μεταξύ άλλων πηγών από το ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης Eurimages, το κοινό ελληνογαλλικό χρηματοδοτικό ταμείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του CNC της Γαλλίας, καθώς και από το πρόγραμμα κινήτρων για προσέκλυση ξένων παραγωγών του Ε.Κ.Κ.

Η ταινία «Djam», που θα προβληθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ των Καννών, έχει έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς είναι εμπνευσμένη από την ιστορία της χώρας μας και τη ρεμπέτικη μουσική. Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο Cinéma de la Plage και θα πλαισιωθεί με τη συναυλία μουσικής από την ταινία.

Ο τίτλος της ταινίας Djam, φέρει το όνομα μιας νεαρής ελληνίδας που ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη όταν ο θείος της την στέλνει για να βρει ένα σπάνιο εξάρτημα για το χαλασμένο τους καΐκι. Εκεί θα συναντήσει την Αβρίλ, μια νεαρή γαλλίδα, αδέκαρη και χαμένη, που ταξίδεψε στην Τουρκία για να εργαστεί σαν εθελόντρια σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η Djam με την ελεύθερη, γενναιόδωρη και απρόβλεπτη ψυχή, θα πάρει την Αβρίλ υπό την προστασία της και μαζί θα κάνουν ένα ταξίδι μέχρι τη Μυτιλήνη, ανακαλύπτοντας στο δρόμο την μουσική, την ελπίδα και την χαρά του να μοιράζεσαι.

Djam festival kannwn 2017 02

Πρωταγωνιστεί η ελληνίδα Shooting Star 2016 Δάφνη Πατακιά («Interruption», «Το ξύπνημα της Άνοιξης»). Συμπρωταγωνιστούν η Μαρίν Καγιόν και ο Σιμόν Αμπκαριάν ενώ συμμετέχουν και οι Ελευθερία Κόμη, Κίμωνας Κουρής, Μιχάλης Ιατρόπουλος και Γιάννης Μποσταντζόγλου. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα: Μυτιλήνη, Καστανιές, Διδυμότειχο, Οφρύνιο και Κομοτηνή.

Χωρίς αμφιβολία, τα μάτια όλων μας θα είναι στραμμένα στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα με την τελευταία του ταινία «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού» («The killing of a sacred deer»), και επιστρέφει στην Κρουαζέτ δυο χρόνια μετά το ειδικό βραβείο της επιτροπής, που είχε αποσπάσει το 2015 για τον «Αστακό». Πρόκειται για τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με σταθερό συνεργάτη τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου και πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν και Αλίσια Σιλβερστόουν αλλά και μια πλειάδα Ελλήνων συνεργατών. Η νέα ταινία είναι εμπνευσμένη από αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη και αφορά έναν χειρουργό, που προσπαθεί να εντάξει στην οικογένειά του έναν έφηβο, γεγονός που θα ταράξει την ιδεατή ζωή του.


Οι ταινίες μικρού μήκους λαμβάνουν θέση εκκίνησης για Κάννες: 

Η ταινία μικρού μήκους «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά θα προβληθεί στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών». Πρόκειται για την τέταρτη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη παραγωγής του ιδίου και της εταιρείας Heretic. H «Copa-Loca» είναι ένα εγκαταλελειμμένο καλοκαιρινό θέρετρο, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η Πωλίνα. Όλοι νοιάζονται για εκείνη και εκείνη νοιάζεται για τους πάντες – με κάθε δυνατό
τρόπο.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί στο επίσημο πρόγραμμα, στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους και σε παγκόσμια πρεμιέρα, θα συμμετάσχει η ταινία του Δανοπαλαιστινίου Μάχντι Φλάιφελ «A drowining Man» σε παραγωγή της βρετανικής εταιρείας Nakba Film Works και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Homemade Films. Στην ταινία «A drowining Man» πρωταγωνιστεί ένα παιδί που μόνο και μακριά από το σπίτι του ψάχνει μέσα στην άγνωστη πόλη να βρει τρόπο για να ζήσει. Με τόσα αρπακτικά γύρω του θα οδηγηθεί σε συμβιβασμούς μόνο και μόνο για να επιβιώσει. Είναι άλλη μια μέρα στην εξορία.

Και οι δύο ταινίες μικρού μήκους ενισχύθηκαν για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ των Καννών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στο Short Film Corner, το τμήμα της Αγοράς των Καννών για την προώθηση ταινιών μικρού μήκους θα συμμετέχουν ως Ελληνικές οκτώ (8) ταινίες πρόσφατης παραγωγής: «Yapi» του Draper Khandros, «A job interview» του Αντώνη Γλαρού, «The penal colony» του Μάνου Αλικσανιάν, «Whale 52» του Θανάση Τρουμπούκη, «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρο, «Skin» του Πάνου Κατσιμέρη, «Ιανουάριος: Το αγόρι που δεν άφηνε τα μαλλιά του μακριά» της Ζωής Σγουρού, «Χελιδόνια» των Catherine Lecoq και Vincent Michaud.

Δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις Κάννες:

Φέτος, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Αγοράς του φεστιβάλ των Καννών (Marché du Film), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συντονίζουν τη δράση Thessaloniki goes to Cannes, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται ελληνικές ταινίες σε εξέλιξη σε επιλεγμένους επαγγελματίες: προγραμματιστές κινηματογραφικών φεστιβάλ, εκπρόσωποι εταιρειών διανομής και διεθνών πωλήσεων. Η παρουσίαση θα γίνει στις 23/5, 14.00-16.00 στο Palais des Festivals. Οι ταινίες εν εξελίξει που θα παρουσιαστούν είναι οι «Ιός» του Άγγελου Φραντζή, «Χρόνια Πολλά» του Χρήστου Γεωργίου, «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, «The Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου και «Λ.Π.» του Χρήστου Πέτρου.

Επιπλέον, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ε.Κ.Κ. φιλοξενεί στο περίπτερο στις Κάννες ( 24/5 16.00- 17.00) το εργαστήριο που διοργανώνει η εταιρεία Cannes Digital και το δίκτυο Women in Entertainment με θέμα: «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Πρακτικές».

Οι παραπάνω δράσεις και η ελληνική παρουσία υλοποιούνται με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και την ευγενική χορηγία της εταιρείας Σκίνος.

Περισσότερα από Cine News