Ο Μπρεχτ στην Κυψέλη: Μια ξεχωριστή παράσταση στο «Τριανόν»
Το 15ο Λύκειο Αθηνών βρίσκεται στην Κυψέλη, σε μια γειτονιά που έχει ζήσει κατά καιρούς πολλές εντάσεις, με την ακροδεξιά να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις εθνικές και δημοτικές εκλογές. Εντάσεις που αναμφίβολα διεισδύουν σε κάποιο βαθμό και στο εσωτερικό του σχολείου, οι μαθητές του οποίου προέρχονται από αρκετά διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.Σπύρος ΚακουριώτηςΦωτογραφίες: Catherine Velissaratou
Πιστεύοντας ότι το σχολείο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει γύρω του, αλλά αντίθετα, πρέπει να προετοιμάζει τους μαθητές του για όσα θα συναντήσουν στη ζωή τους μετά από αυτό, οι καθηγήτριες και καθηγητές τους επέλεξαν το θέατρο σαν το κατάλληλο εργαλείο γι’ αυτό.
Με πυρήνα τις καθηγήτριες Αναστασία Σανίκα, ηθοποιό που είχε συνεργαστεί παλαιότερα με τον θίασο “Διπλούς Έρως” του Μιχαήλ Μαρμαρινού, και Άννα Ρωμανού, πέρσι είχαν παρουσιάσει με ιδιαίτερη επιτυχία μια παράσταση βασισμένη στις Τρωάδες, τις Γυναίκες της προσφυγιάς.
Φέτος, έχοντας διευρύνει την ομάδα και με άλλους καθηγητές, επιλέγουν να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν γύρω τους και γύρω μας μέσα από τα κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, παρουσιάζοντας την παράσταση “Η μήτρα που τους γέννησε μπορεί ξανά να πιάσει” στο κινηματοθέατρο Τριανόν, την Πέμπτη 4 Μαΐου, στις 21.00.
«Ως αναγνώστες του Μπρεχτ αλλά και των καιρών που ζούμε, προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε πώς χτίζεται ο φόβος, με ποιες λέξεις παραπλανεί, πώς ο φασισμός καταφέρνει διαχρονικά να φτιασιδώνεται, να καμουφλάρεται, και να στάζει σιγά-σιγά το δηλητήριό του στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται, άλλοτε ως ακραίος πατριωτισμός και άλλοτε ως σύγχρονη ιδεολογία που έρχεται σαν απάντηση σε όλους τους φόβους και τις ελλείψεις του σήμερα. Πώς χρησιμοποιεί το συναίσθημα και παραδοσιακά συλλογικά στερεότυπα προκειμένου να κατασκευάσει τον οποιονδήποτε Άλλον ως επικίνδυνο εχθρό», σημειώνουν, εξηγώντας την επιλογή τους.
Στην παράσταση έχουν χρησιμοποιηθεί σκηνές από τα έργα του Μπρεχτ “Ο κύκλος με την κιμωλία” και “Τρόμος και αθλιότητα” του Γ’ Ράιχ («Ο σπιούνος», «Η επί του Όρους Ομιλία», «Η Εβραία»). Τη σύνθεσή τους σε ενιαίο θεατρικό κείμενο έκανε ο Michael Patterson, Βρετανός ομότιμος καθηγητής Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λέστερ.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι μαθητές και οι καθηγητές Ράνια Αλεξοπούλου, Νεφέλη Αρβανιτάκη, Δημήτρης Γουιτζάγια, Σοφία Δήμα, Χένρυ Έιλερς, Ερρίκος Θωμάι, Έλενα Καλαντέρη, Αντωνία Κοντοπούλου, Βασίλης Λυμπερόπουλος, Χριστίνα Μαρούλη, Κωνσταντίνα Μπουρνιά, Αγγελική Παγουλάτου, Γιώργος Παλτεζανάκης, Μυρτώ Παριώτη, Ματίνα Τσαρουχά.
Πληροφορίες:
Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η μήτρα που τους γέννησε μπορεί ξανά να πιάσει»
Σύνθεση σκηνών/κείμενο: Michael Patterson
Σκηνοθεσία: Αναστασία Σανίκα
Σκηνικά/κοστούμια: Α. Σανίκα, Άννα Ρωμάνου
Κατασκευή σκηνικών: Κωνσταντίνος Μαΐστρος, Ά. Ρωμάνου
Τεχνική επεξεργασία video: Σύλβια Κατσαμένη
Εμψύχωση: Κατίνα Θεοδωροπούλου
Είσοδος ελεύθερη