MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
24
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: 7 δυνατές προσκλήσεις για Χορό

Επιλέγουμε παραστάσεις Χορού και περφόρμανς ανάμεσα στις πλείστες παραγωγές που επιφυλάσσει για το κοινό της πόλης η μεγαλύτερη πολιτιστική διοργάνωση του καλοκαιριού.

author-image Στέλλα Χαραμή
Έλληνες και Ευρωπαίοι δημιουργοί. Πολιτικοποιημένοι και με υπαρξιακούς προβληματισμούς. Παραγωγές σε επίσημη πρώτη ή άρτι αφηχθείσες από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της ηπείρου. Η ενότητα του Χορού που διατρέχει το Φεστιβάλ Αθηνών επί δύο, σχεδόν, μήνες παρουσιάζει σειρά προτάσεων από τις οποίες επιλέγουμε τις επτά καλύτερες.

Τιτάνες
Festival2017 Laskaridis

Μετά τη διεθνή επιτυχία του «Relic» σε είκοσι φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, ο πολυμήχανος Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει στην αθηναϊκή διοργάνωση με τη νέα εικαστική του περφόρμανς – μπεκετικής υφής, όπως όλα δείχνουν. Εδώ πρωταγωνιστούν δύο μοναχικά πλάσματα που ανακαλύπτουν ξανά και ξανά την αιωνιότητα, τα υλικά του κόσμου, τα θρύψαλα της καθημερινότητας, τα φώτα των άστρων, τον ακίνητο χρόνο, αποτίνοντας φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού. Η αθηναϊκή πρεμιέρα της παράστασης θα σημάνει την αρχή της ευρωπαϊκής της περιοδείας σε Βαρκελώνη, Τορίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι. Ερμηνεύουν ο ίδιος ο Λασκαρίδης (υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη χορογραφία και τη σκηνογραφία) και ο Δημήτρης Ματσούκας ενώ ο Αγγελος Μέντης σχεδιάζει τα κοστούμια.

Που: Πειραιώς 260, Κτήριο Ε

Πότε: 6-8 Ιουνίου, 21.00

Πορνό
Festival2017 Ioanna Portolou

Δύο χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία στη διοργάνωση, η δραστηριοποιημένη στο Λονδίνο, χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα Griffon ολοκληρώνει την τριλογία των έργων «Δάσος», «Ταμπού» με το «Πορνό» σε μια προσπάθεια να διερευνήσει την έννοια των προσωπικών και κοινωνικών ορίων, την υπέρβαση αλλά και τη λειτουργία τους. Ο κόσμος του πορνό, με τα χίλια πρόσωπα – υπερβολικός, εύθραυστος, ονειρικός και τρομακτικός, απαγορευμένος και μυστικός – βιώνεται εδώ σαν μια ιερή στιγμή, τη στιγμή της άρσης των απαγορεύσεων, γιορτάζοντας την πράξη της κατάργησης ενός συστήματος. Ερμηνεύουν οι Σεσίλ Μικρούτσικου και Γιάννης Νικολαΐδης.

Που: Πειραιώς 260, Κτήριο Ε

Πότε: 15-17 Ιουνίου, 21.00

Real Good Time/All
Festival2017 Kinkaleri

Παλαιοί επισκέπτες της Αθήνας – συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας το 2005 – η ιταλική κολεκτίβα των Kinkaleri συνδιαλέγονται με το χώρο του πειραματικού θεάτρου, των εγκαταστάσεων και των εικαστικών ερευνώντας ένα νέο είδος γλώσσας όπως αυτό καθορίζεται από τα αντικείμενα. Στη νέα τους διπλή χορογραφία από την μια («All») εμπνέονται από τον Αμερικανό συγγραφέα Γουίλλιαμ Μπάρροουζ, ο οποίος αντιμετώπιζε τη γλώσσα σαν σύνορο, σαν μια ανατρεπτική και πολιτική πράξη. Και από την άλλη («Real good time») εφορμούν από ένα στίχο του Lou Reed. Δημιουργούν δηλαδή μια παιγνιώδη διασταύρωση συναυλίας και παράστασης χορού, όπου η μουσική καθορίζεται από αισθητήρες τοποθετημένους στα σώματα των χορευτών.

Που: Bios

Πότε: 21-22 Ιουνίου, 21.00

When the dogs assailed their masters
Festival2017 RootlessRoot

Ένα από τα πλέον δραστήρια και διεθνώς διακεκριμένα σχήματα (και με ελληνικό ενδιαφέρον), η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτζεκ επιστρέφουν στην Ελλάδα – μετά την περσινή τους συνεργασία με τη Στέγη και το «Europium» – συστήνοντας τη νέα τους χορογραφία πάνω στη σταθερή τους προβληματική: Το μέλλον, οι επόμενες γενιές και ο φόβος για το τέλος του κόσμου. Επί σκηνής η Λίντα Καπετανέα, ως επικεφαλής μιας τετραμελούς ομάδας ερμηνευτών καθώς και μια τετραμελής ομάδα μουσικών υπό τον συνθέτη Βασίλη Μαντζούκη.

Που: Εθνικό θέατρο, Rex

Πότε: 27 – 29 Ιουνίου

Grand Finale
Festival2017 Hofesh Shechter

Ο εκρηκτικός και πολιτικοποιημένος Χόφες Σέχτερ – γνώριμος του ελληνικού κοινού από την συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Καλαμάτας – επανακάμπτει με την ολοκαίνουργια χορογραφία του που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Ιούνιο στο Théâtre de la Ville. Ο ισραηλινής καταγωγής δημιουργός με έδρα τη Βρετανία «βλέπει» έναν κόσμο σε ελεύθερη πτώση, που βρίσκεται σε σύγκρουση με τον εαυτό του, πλημμυρισμένο από αναρχική ενέργεια και βίαιη κωμικότητα. Το «Grand Finale» επιφυλάσσει περίτεχνα σμιλεμένα χορογραφικά μοτίβα και δυναμική, ζωντανή μουσική, που θα ερμηνεύσει η πολυεθνική ομάδα του Σέχτερ.

Που: Πειραιώς 260, Κτήριο Δ

Πότε: 8-9 Ιουλίου, 21.00

Sweet Fever
Festival2017 Pere Faura

Ο 37χρονος Καταλανός Πέρε Φάουρα, διακεκριμένος για τον τρόπο με τον οποίο μιξάρει στοιχεία της δυτικής ποπ κουλτούρας στο έργο του – από το στριπτίζ και το πορνό ως τη disco μουσική και την παράδοση των μιούζικαλ – και τα επαναδιατυπώνει σε θεατρική φόρμα, έρχεται στην Αθήνα. Ορμώμενος από το θρυλικό μιούζικαλ των 70’s «Πυρετός το Σαββατόβραδο» καλεί στη σκηνή μια μικτή ομάδα εθελοντών και επαγγελματιών χορευτών για μια χορογραφία που δομείται πάνω στη συνθήκη της επανάληψης∙ ξεκινά από την πιστή ανάπλαση της αρχικής χορογραφίας και, με την εισαγωγή σταδιακών αλλαγών, φτάνει στο σημείο της πλήρους παραμόρφωσής της. Το «Sweet Fever» εντάσσεται στην τριλογία του Φάουρα «Sweet Suites».

Που: Bios

Πότε: 16-17 Ιουλίου, 21.00

Ανεπιθύμητα
Festival2017 Unwanted2

Η Ντοροτέ Μυνιανεζά ήταν μόλις 12 ετών όταν στην πατρίδα της, τη Ρουάντα ξέσπασε το κύμα των μαζικών σφαγών που κόστισε τη ζωή σε 850.000 συμπατριώτες της. Εγκατεστημένη πλέον στη Γαλλία, η χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ αντλεί από τη φρικιαστική εμπειρία της γενοκτονίας και παρουσιάζει μια περφόρμανς – φόρο τιμής στις γυναίκες που βίωσαν την κτηνωδία, καθώς τα σώματα τους κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, εξευτελίστηκαν. Η παράσταση συνδυάζει χορό, ηχητικό υλικό με μαρτυρίες θυμάτων υπό τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνθέτη Αλέν Μαέ, χορωδία δύο φωνών με την Ολαντ Αντριους και την ίδια τη Μυνιανεζά. «Τα ανεπιθύμητα» – που είναι αφιερωμένα σε όλες εκείνες τις γυναίκες «που ο βιασμός τους ισοδυναμούσε με όπλο μαζικής καταστροφής» καθώς και όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα – σταθμεύουν στο Φεστιβάλ Αθηνών αμέσως μετά την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Που: Πειραιώς 260, Κτήριο Η

Πότε: 18-19 Ιουνίου, 21.00

Περισσότερα από Art & Culture