MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα μουσεία γιορτάζουν: όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, που φέτος έχει ως θέμα “Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται”, με μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα.

Τιμώμενο Μουσείο | Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Monopoli Team
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Η συμμετοχή στον εορτασμό μουσείων από όλο τον κόσμο αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2016 περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 19 Μαΐου και ώρα 19:00, στα Καλάβρυτα, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι το τιμώμενο μουσείο για το 2017, στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα)
mouseio akropolis diethnis imera mouseion
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 με μια σειρά δράσεων για τους επισκέπτες του. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8.00 έως τις 20.00 με ελεύθερη είσοδο. Για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, θα εκτεθούν μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο», τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν σε ειδική προθήκη έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος, το οποίο είχε πέσει θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών. Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο.


Εθνικό Μουσείο Συγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
emst 1

Στις 18 Μαϊου 2017 συμπληρώνονται δύο χρόνια από την μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΜΣΤ στο νέο του χώρο. Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει δύο εκδηλώσεις: 
α) Ομιλία του Γλύπτη Θόδωρου στο ΕΜΣΤ (Αίθουσα Προβολών ΕΜΣΤ. 18 Μαΐου, 19.00) με θέμα “Πόλη, Πολίτης, Πολιτισμός”. Ο σημαντικός γλύπτης θα μιλήσει στους φοιτητές και τους αποφοίτους στην Αίθουσα Προβολών του ΕΜΣΤ για τη σχέση του πολίτη με την κοινωνία και τον πολιτισμό. 
β) William Kentridge: “Triumphs and Lamends – The film”.  (Αίθουσα Προβολών ΕΜΣΤ, 18 Μαΐου, 17.00, 19 Μαΐου, 19.00). Το φιλμ του William Kentridge προβάλλεται από 15 Μαΐου έως και 4 Ιουλίου 2017 σε Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης του κόσμου της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου, της Κωνσταντινούπολης, της Οαξάκα, του Ντουμπάι, του Τορόντο, της Λισαβώνας, του Βελιγραδίου, του Μπουένος Άιρες, του Λεόν, του Ταλίν, του Ζάγκρεμπ, των Καναρίων Νήσων, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας και στο ΕΜΣΤ. Ο σκηνοθέτης Giovanni Troilo, οι παραγωγοί Andrea Patierno και Beatrice Bulgari και ο William Kentridge εργάστηκαν για χρόνια με στόχο τη δημιουργία αυτού του φιλμ που επιχειρεί να γνωρίσει στους θεατές τη διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας τέχνης που γίνεται τελικά η ίδια «έργο τέχνης». Πρόκειται για την παρακολούθηση μιας επαναστατικής διαδικασίας που επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση του έργου του William Kentridge. Το φιλμ είναι στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας μία ώρα πριν από την κάθε εκδήλωση.

Μουσείο Μπενάκη
Benaki Pireos 138 1

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων την Πέμπτη 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα κτίρια του Μουσείου, τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.

Κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1)
Benaki Museum S
Συντηρητές υπό έκθεση (12.00-17.00): Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να «διεισδύσουν» οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να «ανιχνεύσουν» την ιστορία τους.

Φαρενάιτ 451: Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα (14.00-14.30, 16.00-16.30, 18.00-18.30, 20.00-20.30): Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017, που είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα. Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μ.Χ. Με αφορμή αυτό το κινεζικό πιάτο, ο δρ Γιώργος Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει τέσσερις ξεναγήσεις αποκαλύπτοντάς μια αμφιλεγόμενη διήγηση του ιστορικού Σίμα Τσιέν.


Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Ασωμάτων 22)

Benaki Museum of Islamik Art
Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής (11.00-12.00, 14.00-15.00): Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την περιήγηση η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου.


Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

Φωτογραφικό Αρχείο: Οι «κρυμμένες» φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους (11.00-12.00, 14.00-15.00): Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτίριο της οδού Πειραιώς, όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Το προσωπικό του Τμήματος επιλέγει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και τα παρουσιάζει σε μικρές ομάδες.

«Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να ονοματίσεις» (19.00-23.00): Η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Athens Jewelry Week παρουσιάζει ένα διαδραστικό εργαστήριο, όπου οι επισκέπτες θα κληθούν να παρακολουθήσουν μια προβολή/έκθεμα που θίγει/εικονογραφεί με συμβολικό τρόπο αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ζητήματα , τα οποία αποτελούν ταμπού ή δεν είναι «αποδεκτό» να ειπωθούν/σχολιαστούν ευθέως. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να «αντιδράσουν» στην αισθητηριακή αυτή εμπειρία και να πάρουν θέση, μέσα από μία δημιουργική διαδικασία. Θα επιλέξουν υλικά που τους εκφράζουν, θα συνθέσουν εικόνες και συναισθήματα και θα δημιουργήσουν ένα φορέσιμο καλλιτεχνικό αντικείμενο-statement. Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουν την όλη εμπειρία, αφήνοντας το ίχνος τους στους τοίχους του μουσείου. Το εργαστήριο θα επαναληφθεί από Παρασκευή 19 έως Κυριακή 21 Μαΐου, (11.00-16.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πωλητήριο
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη την Πέμπτη 18 Μαΐου σε όλα τα καταστήματά του (Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3 και Πειραιώς 138) θα διαθέτει τα αντικείμενά του με έκπτωση 10%, ενώ για τα μέλη η έκπτωση θα είναι 20%. Οι εκδόσεις του Μουσείου θα διατεθούν με έκπτωση 30% για όλους. Επιπλέον, το κατάστημα της Πειραιώς 138, καθώς και το benakishop.gr θα έχουν μεγάλες προσφορές σε επιλεγμένα είδη από την Πέμπτη 18 Μαΐου έως και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017.

Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
mouseio hrakleidon diethnis imera mouseion 2017
Το Μουσείο Ηρακλειδών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με μια διάλεξη του διακεκριμένου ιστορικού, συγγραφέα και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα, με τίτλο «Από την Γκουερνίκα στη Χαρά της Ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης», την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 19.00, στο κτίριο της Ηρακλειδών 16, Θησείο. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Χρυσοχέρη, η οποία θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του εικαστικού εργαστηρίου της, «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη». Στο εργαστήριο συμμετείχαν συνολικά δώδεκα παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού από τη Συρία και την Ελλάδα και ζωγράφισαν αντλώντας έμπνευση από την «Γκουερνίκα». Τα έξι παιδιά από τη Συρία είναι μεταξύ των εκατοντάδων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στους ξενώνες της Κάριτας Ελλάς σε όλη τη χώρα. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος στα παιδιά, ενώ στους χώρους του μουσείου θα εκτίθενται τα ζωγραφικά τους έργα και θα προβάλλονται φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εικαστική δράση.


Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Αθήνα) 
mouseio paidikis texnis diethnis imera mouseion 2017
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης γιορτάζει το Σάββατο 20 Μαΐου την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με τον δικό του πρωτότυπο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο τρόπο! Με αφορμή το κεντρικό θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο επιλέγει τα εικαστικά προγράμματα «Μαζί ζωγραφίζουμε όσα δεν λέμε», με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν κόστος συμμετοχής. Προσκαλεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου εθνικότητας 5-11 ετών που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τους γονείς και τους ενήλικες συνοδούς τους, να ζωγραφίσουν από κοινού όσα δεν… λέγονται προφορικά. Να ανακαλύψουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από μια κοινή, πανανθρώπινη γλώσσα, την Τέχνη.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19)
elliniko paidiko mouseio 2016

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» και πραγματοποιεί το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 & ώρες 11:00 – 12:30, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλοι μαζί στο τραπέζι» για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 χρόνων. Από την Ασία, την Αυστραλία και την Αμερική έως την Αφρική και την Ευρώπη μαγειρικά σκεύη, εργαλεία κουζίνας και μπαχαρικά ταξιδεύουν τα παιδιά στον κόσμο, έτσι ώστε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι να καλλιεργήσουν την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό προς το διαφορετικό.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Αθήνα)
mouseio tilepikoinonion ote diethnis imera mouseion 2017

Φέτος στις 18, 20 και 21 Μάιου, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει μαζί με όλα τα Μουσεία του Κόσμου! Ιστορίες ανείπωτες που έχει στο αρχείο του το Μουσείο βγαίνουν σταδιακά στο φως και αποκαλύπτουν πτυχές της ιστορίας. Για τρεις ημέρες, ζήστε την εμπειρία της επικοινωνίας με πρωτότυπες δράσεις για μικρούς και μεγάλους!

  • «Λέμε ό,τι δεν είπαμε… μέσω τηλεφώνου»: Μέσα από αυτό το εικαστικό πρόγραμμα, παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν πώς ένα πατρόν σταθερού τηλεφώνου με καντράν μεταμορφώνεται σε τρισδιάστατο κουμπαρά ιστοριών και ξετυλίγει από μέσα του ιστορίες που δεν έχουν ακουστεί ξανά!
  • «Καλέστε το μηδέν και ακούστε ιστορίες που δεν έχετε ξανακούσει»: μουσειοπαιδαγωγική δράση κατά την οποία τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες μαζί με τους γονείς τους και αναζητούν ιστορίες μέσα στην έκθεση του Μουσείου. Ιστορίες που γνωρίζουν όσοι εργάζονται στο Μουσείο και τις αφηγούνται για πρώτη φορά καθώς και ιστορίες που έχουν αναδυθεί από το έργο της τεκμηρίωσης και ακόμα δεν έχουν συζητηθεί!
  • «Εκθέματα μιλούν και άνθρωποι αφηγούνται»: θεματική ξενάγηση όπου τα εκθέματα του Μουσείου «συνεργάζονται» μοναδικά με τους ανθρώπους που βρέθηκαν κάποτε μαζί και σας αφηγούνται το πώς ένας νεκροθάφτης «έδωσε ζωή» σε μια τηλεφωνική συσκευή, αλλάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας μας ή πώς οι «ναύτες» του Θαλή του Μιλήσιου, του πρώτου καλωδιακού πλοίου στην Ελλάδα , «ψάρευαν» τα καλώδια από το βυθό για να τα επισκευάσουν!

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα, πατήστε εδώ.

Αναλυτικό πρόγραμμα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Περισσότερα από Επίκαιρα