MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
17
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αποχαιρετισμός στα «Ολύμπια» με τη «Ρέα» του Σαμάρα

Τον χώρο που ταυτίστηκε με την ύπαρξη και την καλλιτεχνική της δράση αποχαιρετά την Παρασκευή 19 Μαΐου η Εθνική Λυρική Σκηνή, έπειτα από 73 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Η ορχήστρα θα πάρει για μια τελευταία φορά θέση στην «τάφρο» του Θεάτρου «Ολύμπια», για ένα λυρικό «αντίο», ερμηνεύοντας το έργο με το οποίο η ΕΛΣ έκανε το πρώτο της βήμα ως αυτόνομος οργανισμός: την όπερα Ρέα, του Σπυρίδωνος Σαμάρα, με την οποία εγκαινίασε το νέο της σπίτι την 1η Απριλίου 1944, στον σκληρότερο χρόνο της γερμανικής κατοχής…

author-image Σπύρος Κακουριώτης
Η Ρέα αποτελεί την τελευταία ολοκληρωμένη όπερα που έγραψε ο γεννημένος στην Κέρκυρα συνθέτης Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας (1861-1917). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Βέρντι της Φλωρεντίας το 1908 και θεωρήθηκε το αποκορύφωμα της καριέρας του, ενώ ο συνθέτης έλαβε τα συγχαρητήρια σημαντικών ιταλών συναδέλφων του, όπως ο Πουτσίνι και ο Μασκάνι.

Διάσημος για τη σύνθεση του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, ο συνθέτης θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα οριστικά το 1911, την ίδια χρονιά που μαρτυρείται παράσταση της Ρέας στην Αθήνα. Όμως, λόγοι βιοπορισμού θα τον στρέψουν στο δημοφιλέστερο είδος της οπερέτας: Πόλεμος εν πολέμω (1914), Η πριγκίπισσα της Σασσώνος (1915), Η Kρητικοπούλα (1916) είναι η συγκομιδή της «αθηναϊκής περιόδου» του Σαμάρα.

theatro olumpia teleutaia parastasi rea 2017 2
Η τρίπρακτη Ρέα, όπου εξιστορείται ο παράνομος έρωτας της συζύγου του γενουάτη κυβερνήτη της Χίου Σπίνολα, για τον έλληνα αθλητή Λυσία, στα 1400 μ.Χ., παρουσιάστηκε από τη νεοσύστατη Εθνική Λυρική Σκηνή (μεταξύ 1939-1944 λειτουργούσε ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου), έπειτα από απόφαση του γενικού διευθυντή της Μανώλη Καλομοίρη, προκειμένου να εγκαινιάσει την αυτόνομη λειτουργία της. Την ορχήστρα διηύθυνε τότε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος και πρωταγωνιστούσαν η υψίφωνος Μιρέιγ Φλερύ, ο τενόρος Νίκος Γλυνός και ο βαρύτονος Τίτος Ξηρέλλης.

Στην τωρινή παρουσίαση της Ρέας, που θα έχει ημισκηνοθετημένη μορφή, τη μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας της ΕΛΣ θα έχει ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής και τα κοστούμια φροντίζει ο Γιώργος Πάτσας. Τον ομότιτλο ρόλο ερμηνεύει η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου, ενώ μαζί της πρωταγωνιστούν οι Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Κύρος Πατσαλίδης, Δημήτρης Κασιούμης και Νίκος Στεφάνου.

theatro olumpia teleutaia parastasi rea 2017 3

Τα «Ολύμπια»

Το θέατρο στο οποίο η Εθνική Λυρική Σκηνή έκανε «ποδαρικό» την 1η Απριλίου 1944 μπορεί να βρισκόταν στον ίδιο χώρο, επί της οδού Ακαδημίας, όμως ήταν αρκετά μικρότερο και διαφορετικό. Σχεδιάστηκε από τον κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Σταύρο Xρηστίδη στο πνεύμα του παριζιάνικου εκλεκτικισμού και όπως έγραφε τότε ο τύπος, «είναι το μοναδικόν εις το είδος του, έχον ως εκ περισσού και το προσόν να μετασχηματίζεται η πλατεία του εις θαυμασίαν σάλαν χορού εντός ολιγίστου χρονικού διαστήματος».

Σε αυτό το θέατρο, που μπορεί να ήταν πολυτελές, όμως διέθετε πολύ μικρή σκηνή για τις ανάγκες ενός λυρικού θεάτρου, εγκαταστάθηκε η ΕΛΣ. Όμως, το 1950, ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Πάνο Tσολάκη τον σχεδιασμό ενός νέου κτιρίου, το οποίο θα περιλάμβανε και θέατρο κατάλληλο για τη Λυρική Σκηνή. Το νέο θέατρο εγκαινιάστηκε το 1958, με την παράσταση της Αΐντα του Βέρντι. Είναι το «δεύτερο Ολύμπια», αυτό το οποίο αποχαιρετά την Παρασκευή η ΕΛΣ με τη Ρέα…

Περισσότερα από Art & Culture