Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο αντηλιακό;
Σπρέι, λοσιόν, κρέμες, τζελ… Τα αντηλιακά κυκλοφορούν σε ποικιλία μορφών και δεικτών προστασίας, όπως είναι αναμενόμενο για ένα είδος προϊόντος που “ακουμπά” ταυτόχρονα τόσο στη φαρμακευτική όσο και στην καλλυντική αγορά. Η επιλογή ενός αντηλιακού που να μας “ταιριάζει”, δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας. Για να διαλέξετε το καταλληλότερο για εσάς, συμβουλευτείτε τον παρακάτω οδηγό.
1) Για το παιδικό και εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα
Αποφύγετε τα αντηλιακά που περιέχουν τα συστατικά PABA και oxybenzone, τα οποία είναι ερεθιστικά για το δέρμα. Μην ψεκάζετε αντηλιακά σε μορφή σπρέι απευθείας στο πρόσωπο. Ψεκάστε πρώτα στα χέρια και απλώστε με αυτά.
2) Για δέρματα με ακμή και αλλεργίες
Ζητήστε από το φαρμακείο αντηλιακά χωρίς τα παραπάνω συστατικά, και επιπλέον χωρίς άρωμα και συντηρητικά. Τα αλλεργικά δέρματα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή ούτε με αντηλιακά που περιέχουν οινόπνευμα. Αντίθετα, όσοι έχουν ακμή μπορεί να βρουν ανακουφιστικά τα αντηλιακά σε μορφή τζελ, που συνήθως περιέχουν οινόπνευμα. Οι τελευταίοι θα πρέπει να αποφύγουν τα αντηλιακά με κρεμώδη υφή, που αυξάνουν τη λιπαρότητα. Ωστόσο, αν λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή που ήδη ξηραίνει την επιδερμίδα, ένα ελαφρώς κρεμώδες αντηλιακό όπως οι λοσιόν, είναι πιο κατάλληλο.
3) Για ξηρά δέρματα
Αναζητήστε αντηλιακά που αναφέρονται ως κρέμες, λοσιόν ή αλοιφές. Συνήθως περιέχουν λανολίνη, έλαια ή/και διμεθικόνη (dimethicone).
4) Για πολύ ανοιχτόχρωμα δέρματα
Προμηθευτείτε αντηλιακά με δείκτη τουλάχιστον 30 και ανανεώνετέ τα τακτικά όσο εκτίθεστε στον ήλιο.
5) Για σκουρόχρωμα δέρματα
Αποφύγετε τις συνθέσεις που βασίζονται στο τιτάνιο, γιατί μπορεί να “κάθονται” στο δέρμα χωρίς να απορροφώνται και να φαίνονται σαν λευκές κηλίδες.
6) Για ηλικιωμένους
Τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι θα τους διευκολύνουν πολύ, καθώς μπορούν απλά να ψεκάσουν στα σημεία που τους είναι δυσπρόσιτα.