3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά σε βιβλιοθήκες της χώρας
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) οργανώνει την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, με θέμα “Περιπέτειες από σημείο σε σημείο”. Από τις 15 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017, περισσότερες από 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Θεματικές εργαστηρίων
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος φέτος σχεδιάζει και προτείνει 38 πρωτότυπα εργαστήρια τα οποία αναπτύσσονται γύρω από την έννοια του “σημείου” και χωρίζονται θεματικά σε 7 ενότητες που αξιοποιούν δημιουργικά την προτεινόμενη βιβλιογραφία 100 παιδικών τίτλων. Ο σχεδιασμός των εργαστηρίων επαναπροσδιορίζει την σχέση των παιδιών με την ανάγνωση και μετατρέπει τις βιβλιοθήκες σε ζωντανούς χώρους πειραματισμού, αλληλεπίδρασης και μάθησης.
1. Σημεία επαφής: Λογοτεχνικές συναντήσεις
Τα παιδιά ψάχνουν στα βιβλία να βρουν εκείνη τη σελίδα, την εικόνα, τη λέξη που ανοίγει σαν μικρή πόρτα που τα οδηγεί σε ένα καινούργιο βιβλίο. Φτιάχνουν έτσι το δικό τους αναγνωστικό μονοπάτι, διαβάζοντας βιβλία για ζώα και για ταξίδια, ανακαλύπτοντας από μύθο σε μύθο τα σημεία και τα τέρατα.
2. Τα σημεία της γλώσσας
Τα παιδιά παίζουν με τα σημεία στίξης: το κάθε ένα γίνεται ένα ανθρωπάκι που αποκτά τη δική του ζωή μέσα στο κείμενο, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στις λέξεις που διαβάζουμε.
3. Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες
Τα παιδιά πειραματίζονται με τα σημεία επαφής φτιάχνοντας ηλεκτρικά κυκλώματα, με το σημείο βρασμού του νερού αλλά και με το σημείο πήξης και τήξης του, μελετώντας τους πάγους στο Βόρειο και το Νότιο πόλο. Ονειρεύονται παρατηρώντας τα αστέρια, στο πλανητάριο που θα κατασκευάσουν στη βιβλιοθήκη. Δοκιμάζουν σημεία ισορροπίας με το σώμα τους και με τις κατασκευές που δημιουργούν.
4. Τα σημεία ταξιδεύουν
Τα παιδιά μαθαίνουν να προσανατολίζονται με τη βοήθεια της πυξίδας και των σημείων του ορίζοντα.
Διαβάζουν ποιήματα και γράφουν τους δικούς τους στίχους για τους φάρους που αποτελούν φωτεινά σημεία στη θάλασσα.
5. Τα σημεία στον χρόνο
Τα παιδιά εξερευνούν τις αναμνήσεις τους ως σημεία μέσα στο χρόνο αλλά και ως εκθέματα μέσα στο χώρο. Φτιάχνουν το μουσείο του εαυτού τους και εξερευνούν την εποχή μας μελετώντας τα σημεία των καιρών.
6. Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή
Τα παιδιά μπαίνουν στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι και δουλεύουν με τις έννοιες του σημείου, της γραμμής και του επιπέδου. Στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά ανακαλύπτουν τις μικρές κουκίδες που συνθέτουν κάθε αντικείμενο και στο ατελιέ του Τζάκσον Πόλλοκ απολαμβάνουν τις σταγόνες πάνω στο χαρτί.
7. Τα σημεία λειτουργούν με κώδικες
Τα παιδιά γνωρίζουν το κλειδί για να κατανοήσουν κώδικες όπως το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και τα σήματα Μορς. Δημιουργούν χάρτες και αφηγήσεις χρησιμοποιώντας σύμβολα που μπορεί κανείς να καταλάβει μόνο αν γνωρίζει το υπόμνημά τους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια φιλοσοφίας για το σημαίνον και το σημαινόμενο, εργαστήρια για την οπτική γωνία στις φωτογραφίες και τις ιστορίες, κινητικά παιχνίδια όπου οι λογοτεχνικοί ήρωες προσκαλούν τα παιδιά σε ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας. Πάνω από όλα όμως, η ΚΕ2017 διαμορφώνει σημεία γιορτής μέσα στη βιβλιοθήκη, όπου οι καλοκαιρινές γεύσεις συνδέονται με μαγικό τρόπο με τις σελίδες, τους ήρωες και τις ιστορίες των βιβλίων για να συνθέσουν αξέχαστες αναμνήσεις για μικρούς και μεγάλους.