MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
15
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα,24 Ιουλίου 1901, πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος

Ο Ανδρέας Λασκαράτος αποτέλεσε μείζων σημασίας συγγραφέας στην διάρκεια του 19ου αιώνα, ο οποίος δέχθηκε τις διώξεις για την δράση του ως πεζογράφος και ποιητής.

Monopoli Team

Ο Ανδρέας Λασκαράτος παρότι καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια άσκησε ευρεία κριτική στην εξουσία της εποχής και στον τρόπο διαχείρισης των πολιτικών ζητημάτων. Υπήρξε μεγάλος σατιρικός ποιητής, λογοτέχνης και κοινωνικός αγωνιστής της Κεφαλονιάς, ένα φωτεινό πνεύμα, το οποίο πολέμησε μια διεφθαρμένη αριστοκρατική κοινωνία, η οποία και τον κυνήγησε. 

 Σε ηλικία εικοσιενός ετών ο θειος του Δελαδέτσιμας τον διόρισε γραφέας στη Γερουσία στην Κέρκυρα και τον έγραψε στη Νομική Σχολή του Ιονίου Πανεπιστημίου επειδή τον πρόοριζε για δικαστή αν και ο ίδιος ο Λασκαράτος επιθυμούσε να σπουδάσει ιατρική. Από την Κέρκυρα γύρισε στην Κεφαλλονιά και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα πρωτοκολλητής του Ειρηνοδικείου. Στη συνέχεια παραιτήθηκε και πήγε στην Πίζα και στο Παρίσι για νομικές σπουδές. Έπειτα άρχισε να ταξιδεύει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη πήγε και μελέτησε το κρητικό γλωσσικό ιδίωμα και τα λαϊκά τραγούδια της. Ταξίδεψει επίσης στην Αθήνα, στη Σύρο, στην Κόρινθο, στην Πάτρα, στο Μεσολόγγι.Υπήρξε μαθητής του Ανδρέα Κάλβου, ενώ γνώρισε και τον Διονύσιο Σολωμό, κάτι που ασφαλώς επηρέασε τη μετέπειτα πορεία του. Πέρα από την πεζογραφία και την ποίηση ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία ενώ έμεινε γνωστός και ως λιβελογράφος.
 

Andreas Laskaratos 1
 
Εξέδωσε αρκετές σατιρικές εφημερίδες όπως ο «Λύχνος», καυτηριάζοντας αδιακρίτως την ανηθικότητα, την αδικία, την υποκρισία. Πολλές φορές καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών και της ανικανότητάς τους, ενώ πολέμησε σκληρά τις θρησκευτικές προλήψεις και δοξασίες, κυρίως δε την αυθαιρεσία της θρησκευτικής αρχής. Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς και ο αφορισμός Τα “Μυστήρια της Κεφαλονιάς” είναι το πιο γνωστό έργο του Ανδρέα Λασκαράτου. Γράφτηκε το 1856 με υπότιτλο «ή σκέψεις απάνου στην οικογένεια, στη θρησκεία και στην πολιτική εις την Κεφαλονιά». Στις 2 Μαρτίου 1856, ο μητροπολίτης Κεφαλλονιάς Σπυρίδωνας Κοντομίχαλος, στην αγγλοκρατούμενη τότε Κεφαλονιά, αφορίζει τον Ανδρέα Λασκαράτο λόγω του βιβλίου του αυτού. Ο αφορισμός είχε προαποφασιστεί και συνταχτεί νωρίτερα (φέρει την ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1856). Ο Λασκαράτος καταφεύγει κυνηγημένος στη Ζάκυνθο, αλλά στις 16 Μαρτίου 1856 αφορίζεται και εκεί, από τον μητροπολίτη της, Νικόλαο Κοκκίνη.

Ο Ανδρέας Λασκαράτος πέθανε τελικά στο Αργοστόλι, 24 Ιουλίου 1901. Το έργο του, πολύ πρωτοποριακό για την εποχή παραμένει διαχρονικό έως σήμερα. Αναμέσα στα κυριότερα έργα του, είναι: “Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς”, “Ιδού ο άνθρωπος ή ανθρώπινοι χαρακτήρες”, “Ποιήματα και Ανέκδοτα”, “Οι καταδρομές μου εξαιτίας του Λύχνου”, “Απόκριση στον αφορισμό”.

Περισσότερα από Σαν σήμερα