Το Στέμμα των Ινδιών
Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Gurinder Chadha που είχε δώσει την προσωπική της εμπειρία στο «Bend It Like Beckham», επιστρέφει στο παρελθόν του τόπου καταγωγής της για να αφηγηθεί τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ανεξαρτησίας της Ινδίας το 1947.
Στο Νέο Δελχί το 1947 καταφθάνει ο Λόρδος Μάουντμπατεν, με τη σύζυγό του, Εντουίνα και την κόρη τους, ως ο τελευταίος εντεταλμένος Αντιβασιλέας της Βασίλισσας Βικτωρίας, με μοναδική αποστολή του την ειρηνική και ομαλή αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ινδία, που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα την επιστροφή της ασιατικής χώρας στο λαό της.
Το ιστορικό ενδιαφέρον του φιλμ είναι τεράστιο. Πρόκειται για μια κομβική χρονική στιγμή όπου η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μέλλον της και όλα δείχνουν ιδανικά για να γευτούν επιτέλους οι κάτοικοι της χώρας που βρισκόταν για 3 σχεδόν αιώνες κάτω από βρετανική κατοχή, τον αέρα της ελευθερίας. Όμως η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι καθώς 300 εκατομμύρια ινδουιστές και άλλα 100 εκατομμύρια μουσουλμάνοι αλληλομισιούνται στο όνομα της διαφορετικής θρησκείας. Η Chanda ως ένα σημείο παρουσιάζει τα πράγματα με το όνομα τους. Ειδικά στις πρώτες πολιτικές κουβέντες μεταξύ του βρετανού αντιβασιλέα και των ινδών ηγετών ακούγεται ο δηκτικός και ιδιαίτερα εύστοχος διάλογος. «Καλά όλα αυτά τα χρόνια υποδαυλίζατε το θρησκευτικό μίσος ανάμεσα μας για να έχετε το άλλοθι να είσαστε το αφεντικό στη χώρα μας και τώρα που φεύγετε μας καλείτε να βρούμε μια ειρηνική λύση;», λέει κατάμουτρα ο αρχηγός των ινδουιστών στον βρετανό αντιβασιλέα. Όπως προείπαμε για ιστορικούς και μόνο λόγους αξίζει να δει κάποιος το φιλμ, που σε κάποια σημεία διαθέτει και αυθεντικά ντοκουμέντα κυρίως από τον εμφύλιο σπαραγμό των ινδών. Δυστυχώς όμως η σκηνοθέτιδα χάνει την ευκαιρία να φτιάξει μια σπουδαία ταινία αφού οι αφηγηματικές αρετές της εξαντλούνται σε φολκλορικές πινελιές και άστοχα ερωτιλά πρελούδια, όπως αυτό μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών υπηρετών που αγαπιούνται αλλά όλοι είναι εναντίον τους, αντί να αναπτύξει ένα στιβαρό πολιτικό λόγο. Επιπλέον η Chanda το παρακάνει με την αγιοποίηση του βρετανού ηγέτη και της οικογένειας του (αβανταδόρικη αλλά θετική η ερμηνεία της Γκίλιαν Άρμστρονγκ στο ρόλο της συζύγου του που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της), ενώ εντελώς άστοχη είναι η επιλογή της να βάλει τους ινδούς να μιλούν αγγλικά ακόμη και στις σεκάνς που είναι μόνοι τους!
Κωνσταντίνος Καϊμάκης