MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έκθεση Vapexpro: Mύθοι και αλήθειες σχετικά με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

Στα πλαίσια της VAPEXPRO, της πρώτης έκθεσης για επαγγελματίες στον χώρο του ατμίσματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες στην χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Στα πλαίσια της VAPEXPRO, συμμετείχαν οι εξής ομιλητές: ο Σπύρος Τσιμούρης, Πρόεδρος Συλλόγου «Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών», ο Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης-Δ/ντής Παθολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου και ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος-Ερευνητής, Επιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου και Ειδικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Ο κ. Τσιμούρης ανέφερε ότι επικρατούν μύθοι, αναλήθειες και προπαγάνδα εναντίον του ατμίσματος. «Μας ενδιαφέρει ο τεκμηριωμένος αντίλογος και όχι άναρθρες κραυγές» και τόνισε ότι «η Κοινότητα θα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε η ορθή ενημέρωση να περάσει σε όλη την κοινωνία». Σύμφωνα με το τι αναφέρεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα άτμισμα είναι εναλλακτική συνήθεια μειωμένου ρίσκου.

Ο κ. Κατωπόδης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου 55.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν χάρη στο άτμισμα, ενώ πολλά είναι τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε ένα 24ωρο από τη διακοπή καπνίσματος επανέρχονται τα φυσιολογικά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και σε ένα χρόνο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. «Η συσκευή ατμίσματος είναι ένα καινούργιο τεχνολογικό προϊόν που μας βοηθά να απαλλαγούμε από το κάπνισμα. Είναι ευθύνη των επαγγελματιών υγείας να προτρέπουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα» τόνισε ο κ. Κατωπόδης.

Ο κ. Φαρσαλινός, παραθέτοντας συνοπτικά τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν την ιδιαίτερα μειωμένη βλαπτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το κάπνισμα. Με βάση κάποιες μελέτες, το ποσοστό διακοπής καπνίσματος χωρίς καμία υποστήριξη φτάνει μόλις στο 5%, το ποσοστό διακοπής με υποκατάστατα νικοτίνης φτάνει το 7% και με φαρμακευτική αγωγή στο 20% μόνο όμως στον πρώτο χρόνο. Στην Ευρώπη χάρη στο άτμισμα 6 εκ. καπνιστές διέκοψαν το κάπνισμα και 9 εκ. καπνιστές το μείωσαν.

thema ilektroniko tsigaro 2017 ygeia 2

Τον Αύγουστο του 2015, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) δημοσίευσε μια εκτενή αναφορά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα. Τον Απρίλιο του 2016, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών (Royal College of Physicians) στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια αναφορά για την στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα όπου αναφέρεται πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι απίθανο να ξεπερνά το 5% των επιπτώσεων από το κάπνισμα, και είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερες από 5%. Τον Μάιο του 2016, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την πολιτική υγείας στη Γαλλία, με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και εκπροσώπων της κυβέρνησης, όπου αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τουλάχιστον 20 φορές λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη ελληνική νομοθεσία εξομοιώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κάπνισμα, θέτει επιστημονικά ατεκμηρίωτους περιορισμούς στη χρήση και αποτελεί τροχοπέδη στην σωστή ενημέρωση των καπνιστών και στην δυνατότητά τους να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους χρησιμοποιώντας ένα λιγότερο βλαπτικό εναλλακτικό προϊόν. Η νομοθεσία είναι στην ουσία τιμωρητική για τους καπνιστές, τους περιθωριοποιεί και τους αντιμετωπίζει ως υπεύθυνους για την εξάρτησή τους στην βλαπτική αυτή συνήθεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προστατεύει τα συμβατικά τσιγάρα.

Ο κ. Φαρσαλινός αντιτίθεται σφόδρα στη σχεδιαζόμενη αυστηρή πολιτική του υπουργείου Υγείας, που μάλιστα διαφοροποιεί τη χώρα μας σε σχέση με την προηγμένη υγειονομικά Ευρώπη. «Η νομοθεσία είναι στην ουσία τιμωρητική για τους καπνιστές, τους περιθωριοποιεί και τους αντιμετωπίζει ως υπεύθυνους για την εξάρτησή τους στην βλαπτική αυτή συνήθεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προστατεύει τα συμβατικά τσιγάρα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον επιπολασμό του καπνίσματος, με το 38% του πληθυσμού άνω των 15 ετών να καπνίζει. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια για καθυστερήσεις και αναχρονιστικές νομοθετήσεις που επιτείνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα. Η στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα πρέπει επειγόντως να υιοθετηθεί και να υποστηριχθεί, με σκοπό να συμπληρώσει (κι όχι να αντικαταστήσει) τις υπόλοιπες μεθόδους και να επιταχύνει την ελάττωση της χρήσης συμβατικών τσιγάρων. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προϊόν ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα παγκοσμίως.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά