Sissi: Ο μύθος μιας πριγκίπισσας στο Ηρώδειο
Η Βudapest Gipsy Symphony Orchestra και τα Μπαλέτα της Ουγγαρίας παρουσιάζουν την “Sissi: Ο μύθος μιας πριγκίπισσας”, μια παράσταση για την ζωή της βασίλισσας της Αυστρο-ουγγαρίας που λάτρεψε την Ελλάδα, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 στο Ηρώδειο.
Τα τσιγγάνικα βιολιά και οι καλύτεροι χορευτές της Ουγγαρίας, σε μια μαγική βραδιά κάτω από την Ακρόπολη παρουσιάζουν τη μουσική, το χορό και την ψυχή ενός λαού που αγάπησε την δική του βασίλισσα. Μια από τις σπουδαιότερες παραγωγές της Ουγγαρίας που κατέκτησε τον κόσμο, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο το Ηρώδειο υποδέχεται τα θρυλικά μπαλέτα Experidance της Ουγγαρίας και την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, σε μια υπερπαραγωγή με 60 χορευτές και μουσικούς, εντυπωσιακά κοστούμια και υπέροχες μελωδίες που συνδυάζουν διάσημα έργα κλασικής μουσικής των Strauss, Liszt και Brahms, με τη λαϊκή μουσική παράδοση της Ουγγαρίας και τα τσιγγάνικα βιολιά. Μαζί τους ζωντανά στη σκηνή και οι σολίστες της Τσιγγάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουδαπέστης.
Η παράσταση «SISSI, ο μύθος μιας πριγκίπισσας»περιγράφει την ζωή της πριγκίπισσας Ελισάβετ (γνωστή ως Σίσσυ) που έγινε αυτοκράτειρα της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 16 ετών – αλλά και Βασίλισσα της Ουγγαρίας – και έζησε μια θυελλώδη ζωή. Η Πριγκίπισσα Σίσσυ παντρεύτηκε τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο με τον οποίο απέκτησε 4 παιδιά. Έζησε αντισυμβατικά ως αυτοκράτειρα και ενώ ήταν πολύ αγαπητή στους υπηκόους της, προκαλούσε την αντιπάθεια της αριστοκρατίας της Βιέννης επειδή περιφρονούσε τους κανόνες του αυλικού πρωτοκόλλου. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στη Βουδαπέστη και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ούγγρους, κυρίως για την επίτευξη του Αυστροουγγρικού Συμβιβασμού του 1867, τη χρονιά που στέφθηκε Bασίλισσα της Ουγγαρίας.
Πολλές ιστορίες και μύθοι γεννήθηκαν από τους υπηκόους της στην Ουγγαρία σχετικά με την βασίλισσά τους, όπως πολλά και τα ταξίδια και οι περιπέτειές της που έκαναν τη Σίσσυ μια πριγκίπισσα ιδιαίτερα αγαπητή σε αυτή την χώρα. Τα τσιγγάνικα βιολιά και οι καλύτεροι χορευτές της Ουγγαρίας παρουσιάζουν αυτές τις ιστορίες σε μια παράσταση γεμάτη πάθος, μουσική και χορό, γεμάτη με την ψυχή ενός λαού που αγάπησε την δική του βασίλισσα.
Στα ταξίδια της όμως στην αγαπημένη της Ουγγαρία αρχίζουν και οι τραγικές στιγμές της ζωής της. Η μικρή κόρη της Σοφία, πεθαίνει σε ένα ταξίδι στην Ουγγαρία από ατύχημα και η πεθερά της θεωρώντας υπεύθυνη τη Σίσσυ, παίρνει τα υπόλοιπα παιδιά και αναλαμβάνει την ανατροφή τους. Ήταν η αρχή του τέλους της οικογενειακής γαλήνης για τη Σίσσυ. Αποξενώθηκε από τα παιδιά της και άρχισε να απομακρύνεται από τον σύζυγό της. Βρήκε διέξοδο στα ταξίδια και έφτασε μέχρι την Ελλάδα όπου αρχίζει να μυείται στην κλασική αρχαιότητα. Λίγο αργότερα πεθαίνει ο γιος της και θεωρώντας υπεύθυνο τον σύζυγό της, τον εγκαταλείπει και βρίσκει καταφύγιο στο αγαπημένο της ελληνικό νησί την Κέρκυρα, όπου έχτισε το δικό της ανάκτορο, το Αχίλλειο, αφιερωμένο στον Αχιλλέα. Η πριγκίπισσα δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα σε ένα ταξίδι της στη Γενεύη. Η ζωή και ο θάνατός της αποτέλεσε θέμα για πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με πιο γνωστή την ταινία Sissi (1955) με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ.
Η παραγωγή «SISSI, ο μύθος μιας πριγκίπισσας» έχει ταξιδέψει σε 30 χώρες και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Παρουσιάζει τη ζωή της βασίλισσας μέσα από τα μάτια του Ουγγρικού λαού. Μέσα από την παράσταση αναβλύζει η ψυχή και η δύναμη της Ουγγρικής παράδοσης. Εντυπωσιακά κοστούμια, μοναδικές χορογραφίες και ήχοι τσιγγάνικων βιολιών σμίγουν με κλασικές μελωδίες των Strauss, Liszt και Brahms. Μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων ενός λαού που λατρεύει τη ζωή και ζει την χαρά και τον πόνο της μέσα από τη μουσική.