Μαρκ Ρίμπου, ο άνθρωπος που φωτογράφησε την ειρήνη
Ο μεγάλος Γάλλος φωτορεπόρτερ Μαρκ Ριμπού έμελλε να γίνει γνωστός ειδικά για την φωτογραφία του από το πόλεμο του Βιετνάμ «Το κορίτσι με το λουλούδι» η οποία αποτύπωνε με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο το αντιπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από μια μεγάλη μερίδα του κόσμου ενάντια στην εισβολή των Αμερικάνων στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Βρισκόμαστε στην δεκαετία του 70′ όπου οι δύο μεγάλες υπερδυνάμεις Αμερική και Σοβιετική Ένωση διασταυρώνουν τα ξήφη τους στην Ινδοκίνα στηρίζοντας οι μεν τους Νότιους και οι δε τους Βόρειους. Η Αμερική προς μεγάλη της έκπληξη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον γενναίο και σκληροτράχηλο στρατό των Βιετκόνγκ. Τα υπέρογκα ποσά που θα διατεθούν άσκοπα καθώς και η ανάμειξη πολλών στρατιωτών από την πλευρά της Αμερικής σε συνδυασμό με το γενικότερο αντιπολεμικό κλίμα διεθνώς θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κίνημα αντίδρασης ενάντια στην εισβολή των ΗΠΑ. Χίπιδες, ακτιβιστές και κάθε λογής άνθρωποι θα διαδηλώσουν στον δρόμο καλώντας την κυβέρνηση να φέρει πίσω τους στρατιώτες από τον πόλεμο διασφαλίζοντας με κάποιο τρόπο την ειρήνη στην περιοχή. Το όλο κλίμα της αντιπολεμικής δράσης με τα έντονα τα στοιχεία του πασιφισμού των χίπις αιχμαλωτίζεται από τον Ρίμπου στην γνωστότερη ίσως φωτογραφία του «Το κορίτσι με το λουλούδι».
Ο Ριμπού γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1923 κοντά στη Λιόν της Γαλλίας και ήταν γόνος αστικής οικογένειας. Ο νεαρός Μαρκ άρχισε τη φωτογραφία σε ηλικία 14 ετών με μια Vest Pocket Kodak που του δώρισε ο πατέρας του. Με την εισβολή των Ναζί στην Γαλλία θα ενταχθεί στις τάξεις της αντίστασης στο Βερκόρ. Προτού δώσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του στην φωτογραφία σπούδασε μηχανικός και εργάστηκε σε εργοστάσιο.
Έπειτα από πρόσκληση των ιδρυτών του Magnum, Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν και Ρόμπερτ Κάπα, o Ριμπού θα ενταχθεί στο δυναμικό του περιοδικού, ενώ λίγο αργότερα θα δημοσιευτεί στο Life η διάσημη φωτογραφία του «Ζωγράφου του Πύργου του Άιφελ», ενός εργάτη που ισορροπεί πάνω στην περίφημη παρισινή μεταλλική κατασκευή.
Ο Ριμπού περιπλανήθηκε παρέα με την φωτογραφική του μηχανή σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις μακρινές ινδίες μέχρι τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Το 1957 ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που διέσχισαν την Ιαπωνία, όπου βρίσκει το θέμα του πρώτου βιβλίου του,«Γυναίκες της Ιαπωνίας». Ταξίδεψε στην Κίνα του Μάο, στην ΕΣΣΔ, κάλυψε την ανεξαρτησία της Αλγερίας και έδωσε το παρόν στο Πόλεμο του Βιετνάμ καλύπτoντας μεγάλο εύρος του.
Το 2016 σε ηλικία 93 χρονών έφυγε από την ζωή ο Μαρκ Ριμπού, όμως “Το κορίτσι με το λουλούδι” έμεινε για πάντα εκεί να μας θυμίζει το τεράστιο κίνημα για την ειρήνη.
Ο ίδιος υποστήριζε ότι φωτογράφιζε «όπως ένας μουσικός που σιγοτραγουδάει»