MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φθινόπωρο: Τα καλύτερα (φιλμ) έρχονται…

Γερό μπάσιμο του κινηματογραφικού φθινοπώρου με Μπίγκελοου, Λίμαν, Τομ Κρουζ, θρίλερ με άποψη («Έρχεται τη νύχτα») και γαλλικές κομεντί με τους «Πρώην» αλλά τα καλύτερα έρχονται αργότερα. Επιλέγουμε τις 5 ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε και μετράμε αντίστροφα μέχρι τις ημερομηνίες εξόδου τους…

The killing of the sacred deer
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

BLADE RUNNER 2049

Ο καναδός Ντενί Βιλνέβ δεν έχει να αποδείξει τίποτα με το ριμέικ του τοτέμ της sci-fi μυθολογίας αφού ότι έχει κάνει ως τώρα είναι από εξαιρετικό («Sicario», «Prisoners») έως άπαιχτο («Arrival», «Μέσα από τις φλόγες»). Υποψιαζόμαστε ότι το ψαγμένο και φιλοσοφημένο «Arrival» ήταν απλώς το ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο που είναι η επανεκκίνηση του «Μπλέιντ Ράνερ» και η νέα διαμάχη μεταξύ ανθρώπου και ρέπλικας. Ο Χάρισον Φορντ επανέρχεται ως Ρικ Ντέγκαρντ για το τιμητικό μπιζάρισμα, δίνοντας τη σκυτάλη στον Ράιαν Γκόσλινγκ, ενώ ο Ρίντλεϊ Σκοτ απολαμβάνει τη μοναξιά του θεού-παρατηρητή που βλέπει τα κινηματογραφικά παιδιά του να μεγαλώνουν και να φεύγουν από την προστατευτική αγκαλιά του. (5/10)

MOTHER

Ξεχνάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε το ατόπημα της βιβλικής «Ark» και στρέφουμε στο βλέμμα στο μέλλον και πιο συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου. Τότε βγαίνει στις αίθουσες ο νέος Αρονόφκσι. Δράμα,τρόμος, μυστήριο και μια αλλιώτικη Τζένιφερ Λόρενς ευελπιστούν να μας υπνωτίσουν στο «Mother» που αφηγείται μια συνηθισμένη ερωτική ιστορία (η κρίση σε ένα ζευγάρι) δοσμένη από την ανάποδη όμως (δύο απρόσκλητοι επισκέπτες «εισβάλουν» στο σπίτι του ζευγαριού). Ψυχολογικός τρόμος και διχασμένες αντιδράσεις για το φιλμ που έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας και στο οποίο εκτός της Λόρενς, εμφανόζονται οι Χαβιέ Μπαρδέμ, Μισέλ Φάιφερ και Εντ Χάρις. (19/10)

WONDER WHEEL

kate winslet in wonder wheel di woody allen 

Κόνεϊ Αϊλαντ της δεκαετίας του ’50. Πρωταγωνιστές οι Κέιτ Γουίνσλετ και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Ο τίτλος είναι δανεισμένος από την ατραξιόν της περιοχής, την περίφημη περιστρεφόμενη, ιλιγγιώδη ρόδα που συναντάμε στο παραθαλάσσιο πάρκο ψυχαγωγίας του νεοϋορκέζικου προαστίου και η οποία δόθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1920. Η επιστροφή του Γούντι Άλεν στο παρελθόν συνεχίζεται και οι μνήμες της εφηβείας του παντρεύονται με το εμβληματικό σκηνικό που έντυσε αρκετές ταινίες του. Αυτή είναι η 50η ταινία του 82χρονου πλέον δημιουργού. Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι αν όχι από τις καλύτερες, τουλάχιστον από τις πιο διασκεδαστικές του (Δεκέμβριος).

Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

Έφτασε η ώρα της αποκατάστασης μιας μεγάλης αδικίας. Ο Γιο Νέσμπο και ο γνωστός ντετέκτιβ του Χάρι Χόλε, βλέπουν επιτέλους το… σκοτάδι της μαύρης αίθουσας. Το «Snowman» είναι από τα αγαπημένα μυθιστορήματα των Nesbomaniacs και είναι βέβαιο ότι θα έχει τη κινηματογραφική φροντίδα που του αξίζει καθώς στο σκηνοθετικό τιμόνι υπάρχει ο σουηδός Τόμας Άλφρεντσον του «Άσε το κακό να μπει». Και καθώς η στατιστική λέει πως κάθε χρόνο μόνο ένα αστυνομικό θρίλερ ξεχωρίζει από τη μάζα θεωρούμε ότι ο «Χιονάνθρωπος» με τον Μάικλ Φασμπέντερ ως ντετέκτιβ Χάρι Χόλε και τη Ρεμπέκα Φέργκιουσον («Το κορίστι του τρένου») θα είναι αυτή (12/10).

THE KILLING OF THE SACRED DEER

Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν έχει κοινό στην Ελλάδα, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις περισσότερες ξένες αγορές και ειδικά στην αγγλική και την αμερικανική, όπου παρεμπιπτόντως το «Lobster» έσκισε. Ευκαιρία να δούμε αν το «Ελάφι» που αποτελεί μια πολύ ελεύθερη μεταφορά του μύθου της Ιφιγένειας όπως γράφτηκε από τους δημοσιογράφους στις Κάνες (ο ίδιος ο σκηνοθέτης που συνέγραψε το σενάριο με το μόνιμο συνεργάτη του Ευθύμη Φιλίππου αρνήθηκε πάντως ότι η ταινία δεν έχει στενή σχέση με την τραγωδία του Ευρυπίδη) και απέσπασε το βραβείο σεναρίου στην Κρουαζέτ, μπορεί να το αλλάξει αυτό. Οι κράχτες-σταρ Νικόλ Κίντμαν και Κόλιν Φάρελ έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους από ότι λέγεται, ενώ το φιλμ παρά την παράδοξη γοητεία και το υστερικό χιούμορ του θεωρείται το πιο προσβάσιμο στο θεατή από όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα. (9/11)

Και μερικά ακόμη highlights

Μπορεί να πέφτει η θερμοκρασία αλλά ο φετινός κινηματογραφικός τρόμος φαίνεται πως θα μας ζεσταίνει για τα καλά.

  • Το «It» από το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ αποδεικνύει γιατί σε μερικά παιδιά, η εικόνα του κλόουν είναι εφαμιλλη με εκείνη του πιο τρομακτικού μπαμπούλα.
  • To “Leatherface” αποτελεί το prequel του «Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το Πριόνι», με την ιστορία να ξεκινάει με τον ψυχικά άρρωστο εκτελεστή με το πριόνι να γίνεται φίλος σε νεαρή ηλικία με τρεις συγκρατούμενούς του σε ψυχιατρική κλινική.
  • Στα must της σεζόν – αν όχι και της χρονιάς- μπαίνει το «Loveless» του Άντρέι Ζβιάγκιντσεφ
  • Tο «Έγκλημα στο Όριεν εξπρές» του Κένεθ Μπράνα
  • H επανένωση των Πολ Τόμας Άντερσεν και Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο «Phantom thread» μια δεκαετία μετά από το «Θα χυθεί αίμα» και φυσικά
  • Tο νέo φιλμ του Άκι Καουρισμάκι «The other side of hope» που θεωρείται ότι πιο ανθρώπινο και συγκινητικό μπορούμε να δούμε φέτος.

Περισσότερα από Art & Culture