Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: 15 κορυφαίες στιγμές στο ρεπερτόριο 2017-2018
Σταρ του θεάτρου και του Χορού, διεθνείς συμπαραγωγές, παγκόσμιες πρεμιέρες, αντισυμβατικές αναγνώσεις, επιδραστικά φεστιβάλ: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσουμε το χειμώνα στη Στέγη.
Ρομπέρ Λεπάζ, Ακραμ Καν, Ζοέλ Πομερά, Κονσταντίν Μπογκομόλοφ (αλά ελληνικά), Αλέν Πλατέλ, Ευθύμης Φιλίππου, Λένα Κιτσοπούλου, Αρης Μπινιάρης: Οι δημιουργοί. Η Ιστορία, η μνήμη και η επαναδιαπραγμάτευση της, η εθνική και ατομική ταυτότητα, η αρχαία κληρονομιά και τα αιτήματα του παρόντος: Οι θεματικοί άξονες.
Με αυτά τα υλικά – μεταξύ πολλών άλλων – με διεθνείς συμπαραγωγές, παγκόσμιες πρεμιέρες, περιοδείες στο εξωτερικό, αντισυμβατικές αναγνώσεις, επιδραστικά φεστιβάλ η Στέγη ανοίγεται στην όγδοη περίοδο λειτουργίας της εκπέμποντας ολοένα και πιο δυνατό το σήμα της τέχνης που κοιτάζει το χθες και το σήμερα για να διαμορφώσει το αύριο του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, των εικαστικών.
Μέσα σ’ ένα σύνολο 56 κεντρικών εκδηλώσεων από τον Οκτώβριο ως το Μάιο, επιλέγουμε τα κορυφαία ραντεβού της νέας σεζόν στη Στέγη.
Όλα θα πάνε καλά – Το τέλος του Λουδοβίκου
Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα και στη Στέγη, ο Ζοέλ Πομερά – εδώ και καιρό στην κορυφή της γαλλικής δραματουργίας – επιστρέφει με το αιχμηρό πολιτικό του θέατρο επανεξετάζοντας τα ιδανικά της Γαλλικής επανάστασης. Θερμές κριτικές από το γαλλικό τύπο και κορυφαίες διακρίσεις στη γαλλική σκηνή, στις αποσκευές μιας παράστασης – εμπειρία.
Κεντρική σκηνή: 4-8 Οκτωβρίου
Ουγκώ: μια ουτοπία
Μετά τις διακεκριμένες συνεργασίες με το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό θέατρο, η ανερχόμενη σκηνοθέτις Σοφία Μαραθάκη καταφεύγει στον Βίκτωρ Ουγκώ και στον «Υμνο για την Ενωμένη Ευρώπη» προκειμένου να συνθέσει μια παράσταση για την ευρωπαϊκή ουτοπία και την αποδόμηση της.
Μικρή σκηνή: 13-22 Οκτωβρίου
887
Ολοι όσοι υπήρξαν μάρτυρες στον σπαρακτικό ποιητικό ύμνο του «Far side of the moon» πριν από έξι χρόνια δεν θα χρειαστούν περισσότερες συστάσεις για να σπεύσουν κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. Πόσω μάλλον τώρα, που ο Καναδός μάγος Ρομπέρ Λεπάζ δεν σκηνοθετεί απλώς, μα ανεβαίνει αυτοπροσώπως στη σκηνή για να διατρέξει την περιοχή της προσωπικής του μνήμης σε μια πολυκατοικία του Κεμπέκ, όπου και μεγάλωσε.
Κεντρική Σκηνή: 24-27 Οκτωβρίου
Sun Ra Αrkestra
Φορούν τους διαστημικούς τους χιτώνες και προσγειώνονται στην σκηνή για την, μακράν, πιο sci-fi τζαζ μουσική εμπειρία του πλανήτη. Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση της, η αμερικανική μουσική κολεκτίβα επανιδρύει διαρκώς τον εαυτό της, μιξάροντας παλιά και νέα μοτίβα της τζαζ.
Κεντρική σκηνή: 9 Νοεμβρίου
Δαιμονισμένοι
Μετά την αποκαλυπτική του εκδοχή στους αδελφούς «Καραμαζόφ», το τρομερό παιδί του ρωσικού θεάτρου, ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ επιστρέφει στη Στέγη και πάλι με ένα αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι αλλά μ’ ένα απροσδόκητο σχήμα. Να σκηνοθετήσει μια ομάδα Ελλήνων ηθοποιών: Έλενα Μεγγρέλη, Άρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης.
Κεντρική σκηνή: 22 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου
7ο Πανόραμα ελληνικής τζαζ
Ο πλέον ανθεκτικός μουσικός θεσμός της Στέγης εισηγείται και αυτό το χειμώνα avant garde αυτοσχεδιασμούς και σολιστική δεξιοτεχνία από τους σημαντικότερους νέους εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής τζαζ.
Κεντρική Σκηνή: 7-9 Δεκεμβρίου
Αντιγόνη – Lonely planet
Αν κάποιος επιχειρούσε να αναζητήσει την κωμωδία μέσα στην αρχαία τραγωδία αυτή θα ήταν η Λένα Κιτσοπούλου. Ο σαρκαστικός κι αποδομητικός της τρόπος συναντά την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή καθώς ένας Χορός (Γιάννης Τσορτέκης, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος) που ακροβατεί ανάμεσα στη φόρμα της τραγωδίας και στις εντυπώσεις της σύγχρονης ζωής μοιράζεται σημερινές στιγμές απελπισίας, μοναξιάς και χιούμορ.
Μικρή Σκηνή: 14- 30 Δεκεμβρίου
Το τραγούδι του Roland
Η μουσική, η ποίηση, τα εικαστικά, και το τραγούδι πρωταγωνιστούν στην πρώτη εμφάνιση του σπουδαίου Αιγύπτιου εικαστικού, Ουάελ Σόκι στην Αθήνα. Άραβες μουσικοί και τραγουδιστές αφηγούνται στη δική τους γλώσσα ένα μεσαιωνικό γαλλικό έπος του 11ου αιώνα που περιγράφει μια μάχη ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Σαρακηνούς – σε μια προσπάθεια ανατροπής της στερεοτυπικής αντιμετώπισης των Αράβων από το δυτικό κόσμο.
Κεντρική σκηνή: 28-30 Δεκεμβρίου
Ρομπ/Rob
Ο σεναριογράφος του weird Ευθύμης Φιλίππου και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς ενώνουν τις δυνάμεις τους σ’ ένα έργο που, όπως ο «Ρομπέρτο Τσούκο» του Κολτές, αφορά έναν κατά συρροή δολοφόνο. Την ιστορία αφηγούνται τα θύματα και οι ακόλουθοι του σε μια παράδοξη τελετή γύρω από τη βία και τη μνήμη. Παίζουν οι Χρήστος Λούλης, Αγγελική Παπούλια, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Σκουλά, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης κ.α.
Κεντρική σκηνή: 17-28 Ιανουαρίου
Ιόν
Το ανερχόμενο αστέρι του ευρωπαϊκού χορού, ο Χρήστος Παπαδόπουλος – δημιουργικός επικεφαλής μιας διεθνούς συμπαραγωγής – ερευνά με την ομάδα των δέκα χορευτών του και με το soundtrack των Coti K το φαινόμενο του συντονισμού των σωμάτων.
Κεντρική σκηνή: 1-4 Φεβρουαρίου
Xenos
Ενας από τους σημαντικότερους χορευτές και χορογράφους που έχει να επιδείξει η διεθνής σκηνή, ο Βρετανός Ακραμ Καν παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη στη Στέγη (για τρίτη φορά εδώ) το νέο και με ελληνικό τίτλο, σόλο του: Ενα αμάγαλμα σύγχρονου χορού και ινδικού κατάκ. Μαζί του στη σκηνή πέντε μουσικοί.
Κεντρική σκηνή: 21-27 Φεβρουαρίου
Βάκχες
Αν οι «Πέρσες» του ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας χειρονομία του πάνω στο αρχαίο δράμα, ο Αρης Μπινιάρης επανέρχεται με τη ρηξιγενή τραγωδία του Ευριπίδη. Ο ροκ διονυσιασμός που του έχει αποδοθεί βρίσκει εδώ την ιδανική δραματουργική συνθήκη: Τη σύγκρουση του Πενθέα και του βασιλιά Διονύσου, την σύγκρουση της λογικής και του ενστίκτου. Πρωταγωνιστές στο ανατρεπτικό θέαμα οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Εύη Σαουλίδου κ.α.
Κεντρική σκηνή: 21 Μαρτίου – 1 Απριλίου
Requiem pour L.
Μόλις δυο χρόνια πριν εκτίνασε το ρυθμό επί σκηνής Στέγης με τη διάσημη πολυσυλλεκτική ομάδα του les ballets C de la B. Τώρα, ο Αλέν Πλατέλ με την πληθωρική πολιτική θέση των χορογραφιών του, μιξάρει – και πάλι σε συνεργασία με τον Φαμπρίτσιο Κασόλ – το αριστουργηματικό «Ρέκβιεμ» του Μότσαρντ με τζαζ μοτίβα και αφρικανική παραδοσιακή μουσική δημιουργώντας ένα πολυενθικό γαϊτανάκι.
Κεντρική σκηνή: 12 -15 Απριλίου
Fast Forward Festival 5
Η σημαντικότερη διοργάνωση της Ανοιξης στην πόλη επιστρέφει για πέμπτη χρονιά. Η φετινή θεματική βάζει την αρχαιολογία στο επίκεντρο με καλλιτέχνες από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο να ανιχνεύουν τον καθοριστικό ρόλο της στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης.
Στην πόλη: 2-16 Μαϊου
Ανώνυμο
Ενα χρόνο έρευνας μετά, η Τζένη Αργυρίου σχηματοποιεί σε παράσταση το υλικό της βάσει του οποίου αναγνωρίζει την τέχνη ως μια πρακτική γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων, ένα συνθετικό υλικό στην λειτουργία των κοινωνιών και αναζητά μαζί με την επταμελή ομάδα των περφόρμερ της τον χορό στις ρίζες του.
Κεντρική σκηνή: 24-27 Μαϊου
+ exchibition – Science fiction
Ταξίδι στο άγνωστο Από τον Ιούλιο Βερν ως το «Star wars» κι από το «Alien» στο «Interstellar». Μια δαιδαλώδης μα άκρως γοητευτική διαδρομή στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας που κατακτά ολοένα και πιο επιδραστικά την καθημερινότητα μας, την τέχνη, την τεχνολογία και το desing. Μια έκθεση που πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών, όλα σε συνερργασία με το Barbican του Λονδίνου.
Εκθεσιακός χώρος: 9 Οκτωβρίου – 14 Ιανουαρίου