MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τζο Νέσμπο: έγραφα στην Κάλυμνο τον επόμενο Χάρι Χόλε

Όταν ο «Χιονάνθρωπος» έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ο Τζο Νέσμπο ήταν στην Κάλυμνο, σκαρφαλώνοντας στα αγαπημένα του βουνά και γράφοντας το επόμενο μυθιστόρημά του σ’ ένα καφέ με θέα την Τέλενδο. Ναι, εκεί δούλεψε την 12η περιπέτεια του Χάρι Χόλε.

Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος
Monopoli Team

Όχι, δεν πρόκειται να μας πει τίποτα για το νέο βιβλίο, δεν θέλει να «το γρουσουζέψει». Δεν μιλάει ποτέ και σε κανέναν για τα βιβλία που γράφει και δεν επρόκειτο να κάνει την εξαίρεση για χάρη των Ελλήνων “Nesbomaniacs” τους οποίους συνάντησε το βράδυ της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Μεταίχμιο».

Δεν είδε την ταινία, είπε, όπως δεν την είχαν δει ακόμα και οι περισσότεροι από τους φανατικούς αναγνώστες του στην κατάμεστη αίθουσα. Κι όταν ρωτήθηκε γιατί πήρε την απόφαση να δώσει τον Χάρι Χόλε στο Χόλυγουντ, η απάντηση ήταν ισοπεδωτική: «Ο Μάρτιν Σκορτσέζε μας έκανε μία πρόταση την οποία δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε..

Και ναι μεν ο Σκορτσέζε ήθελε να μεταφέρει τον «Χιονάνθρωπο» στον κινηματογράφο, αλλά η λίστα των ανειλημμένων υποχρεώσεών του ήταν πολύ μεγάλη και οι παραγωγοί βιάζονταν. Γι’ αυτό ανέλαβε την ταινία ο Τόμας Αλφρεντσον, ο οποίος δήλωσε στον Νέσμπο ότι «θα έφτιαχνε την δική του ιστορία».

nesbo kalymnos

photo credit: kalymnosola.com

Αναρρίχηση στον Υμηττό

Ο διάσημος Νορβηγός συγγραφέας έφτασε από την Κάλυμνο στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής και νωρίς το επόμενο πρωί έκανε αναρρίχηση στον Υμηττό. Ηταν η πρώτη φορά που ανέβηκε σε ελληνικό βουνό εκτός Καλύμνου και άρχισε ήδη να σχεδιάζει εξορμήσεις σε άλλα βουνά της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.

Ο Χάρι Χόλε, αντιθέτως, ο οποίος στα τελευταία από τα 11 βιβλία της σειράς παραμένει εντός Νορβηγίας, δεν σχεδιάζει διεθνείς εξορμήσεις στο άμεσο μέλλον. Δεν το αποκλείει, όμως – εφ όσον του το επιτρέψει η σύζυγός του. «Θα μπορούσε να έρθει και στην Κάλυμνο, γιατί όχι», είπε στην συγκέντρωση των φανατικών αναγνωστών του, θυμίζοντας ότι ο πρωταγωνιστής του «Ο Γιός» είχε γεννηθεί στην Τέλενδο. Ο Νέσμπο έχει επισκεφτεί όλες τις πόλεις που αναφέρονται στα βιβλία του, με μοναδική εξαίρεση την Πράγα, στην οποία πήγε αργότερα.

nesbo onasis

Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση (Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος)

«Είμαι συγγραφέας και όχι ομιλητής»

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Τζο Νέσμπο συναντήθηκε με δημοσιογράφους στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση. Αδύνατος, νευρώδης και σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, κόκκινος από τον ήλιο και ντυμένος με άσπρο μπλουζάκι, τζην πουκάμισο και αθλητικά παπούτσια, ήταν φιλικός, άνετος και πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, εκτός από μερικές για τις οποίες είτε δεν ήταν προετοιμασμένος, είτε τον κάνουν να αισθάνεται «ανόητος».

Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτουν οι ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις του περί πολιτικής και δεν καταλαβαίνει γιατί οι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας ερωτώνται για θέματα όπως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Είμαι συγγραφέας και όχι ομιλητής. Όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με τέτοια ερωτήματα θέλω να κλειστώ στο δωμάτιό μου και να γράψω αργά και προσεκτικά, να σκεφτώ πολύ για κάθε λέξη…»

Αν έγραφα για την ευτυχισμένη ζωή του Χάρι θα βαριόμουν κι εγώ κι εσείς από τη δεύτερη σελίδα…

Οι απόψεις του επί του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, της διαφθοράς και όλων των δαιμονίων της ανθρώπινης φύσης είναι ξεκάθαρες στα βιβλία του Νέσμπο. Το κακό κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε όλες τις αποχρώσεις του και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το καλό. Γι’ αυτό και ο Χάρι Χόλε, όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μιά δουλειά που μισεί και μια προσωπική ζωή που λατρεύει, διαλέγει πάντα το πρώτο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην «Δίψα» , το τελευταίο μυθιστόρημα της σειράς. Ο Χάρι Χόλε είναι ο καλύτερος στην αντιμετώπιση του κακού. Αυτή είναι η αποστολή του και αυτή θα συνεχίσει να υπηρετεί, ας μην ανησυχούν όσοι κλονίστηκαν βλέποντάς τον ως ευτυχισμένο οικογενειάρχη στα δύο τελευταία βιβλία της σειράς. Αν έγραφα για την ευτυχισμένη ζωή του Χάρι θα βαριόμουν κι εγώ κι εσείς από την δεύτερη σελίδα…»

 nesbo 5

 Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος

Γιατί ο Τζο ζηλεύει τον Χάρι

Ο Τζο Νέσμπο αγαπάει τον Χάρι Χόλε. Δεν αισθάνεται παγιδευμένος μαζί του και δεν έχει καμμία διάθεση να τον ξεφορτωθεί. «Είναι ένας παλιός και καλός φίλος, τον οποίο αγαπάς και με τον οποίο ναι μεν περνάς ένα ωραίο Σαββατοκύριακο, αλλά δεν θέλεις να σε πάρει τηλέφωνο την Δευτέρα…» είπε στους φανατικούς αναγνώστες του. «Χρειάζομαι διαλείμματα από τον Χάρι. Γι’ αυτό γράφω και βιβλία χωρίς αυτόν…»

«Είμαι πολύ μικρή για να διαβάζω τα βιβλία σας, αλλά η μητέρα μου τρελαίνεται για τον Χάρι και ήθελα να σας ρωτήσω αν τον ζηλεύετε!» τον ρώτησε σε άπταιστα αγγλικά ένα κοριτσάκι από το κοινό στο «Μεταίχμιο», ενώ η μητέρα της την φωτογράφιζε απο την διπλανή καρέκλα. «Ναι, τον έχω ζηλέψει μία φορά!» απάντησε ο Νέσμπο. «Ενα διάσημο συγκρότημα είχε έρθει για συναυλία στον Οσλο και ανάμεσα στα όσα ζήτησαν ήταν και μία συνάντηση μαζί μου. Πήγα, λοιπόν, στα παρασκήνια και μόλις με είδαν είπαν όλοι μαζί «Μα εσύ δεν είσαι ο Χάρι Χόλε!» Τότε τον ζήλεψα, το ομολογώ…»

Χρειάζομαι διαλείμματα από τον Χάρι. Γι’ αυτό γράφω και βιβλία χωρίς αυτόν… 

Ο Μάκβεθ στη Νέα Υόρκη του ’70

Το επόμενο βιβλίο του Τζο Νέσμπο θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2018 και γράφτηκε στο πλαίσιο της σειράς Hogarth Shakespeare. Διάσημοι συγγραφείς κλήθηκαν να μετατρέψουν σε μυθιστόρημα όποιο θεατρικό έργο του Σέξπιρ ήθελαν, με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατό του. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Το Χάσμα του Χρόνου» (Μεταίχμιο), βασισμένο στο «Χειμωνιάτικο Παραμύθι», κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015. Η Μάργκαρετ Ατγουντ διάλεξε την «Τρικυμία» και την μετέφερε σε μία φυλακή («Το Παιδί της Τρικυμίας» – Μεταίχμιο).

«Αν μπορώ να έχω τον Μάκβεθ είμαι μέσα!» απάντησε στους εκδότες του Hogarth Shakespeare ο Τζο Νέσμπο κι έγραψε ένα αστυνομικό θρίλερ που διαδραματίζεται την δεκαετία του ’70 σε μία πόλη με την σκοτεινή, επικίνδυνη και διεφθαρμένη ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης εκείνης της εποχής. Ο Μακβεθ είναι αστυνομικός, επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Αποστολών, ο Ντάνκαν είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας και οι τρείς Μάγισσες είναι έμποροι ναρκωτικών.

«Εγραφα σαν ναρκομανής»

Το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Τζο Νέσμπο ήταν η «Νυχτερίδα», το 1997. Ηταν η πρώτη περιπέτεια του Χάρι Χόλε και διαδραματιζόταν στην Αυστραλία, στην οποία είχε πάει διακοπές. Γράφτηκε σε ένα λαπτοπ, σε δωμάτια ξενοδοχείων, καφετέριες, αεροπλάνα και αεροδρόμια, κάθε μέρα, όλη μέρα, επί πολλές βδομάδες. «Εγραφα σαν ναρκομανής» έχει δηλώσει ο Νέσμπο για εκείνη την περίοδο.

Είκοσι χρόνια και 22 βιβλία αργότερα, ο τρόπος που δουλεύει έχει υποστεί κάποιες αλλαγές. Τότε έγραφε το βράδυ, τώρα γράφει το πρωί. Τότε μπορούσε να γράψει και 18 ώρες συνεχόμενες, τώρα ξέρει πώς όταν υπερβεί τις πέντε ώρες δουλειάς κουράζεται και δεν γράφει καλά.

Την έρευνα για τα βιβλία του την κάνει αυστηρά ο ίδιος και την απολαμβάνει, όπως δήλωσε. Κι αυτό που δεν αλλάζει με τίποτα, είναι η συνήθειά του να γράφει στο λαπτοπ του, καθισμένος στο αγαπημένο του τραπέζι, στο αγαπημένο του Καφέ. «Εχω ένα πολύ ωραίο σπίτι στο Οσλο, με πολύ ωραία θέα. Εφτιαξα ένα πολύ ωραίο δωμάτιο, με γραφείο, άνετη καρέκλα, μεγάλο κομπιούτερ, καφετιέρα, το τέλειο μέρος για να γράψεις. Δεν έχω γράψει ποτέ εκεί…»

Δουλεύει με ακουστικά στα αυτιά του, ακούγοντας την ίδια Playlist, η οποία δεν περιέχει τίποτα ενδιαφέρον. «Μην φανταστείτε ότι ακούω σκληρή ροκ όταν γράφω σκηνές βίας…» είπε. «Δεν θέλω να μου αποσπά την προσοχή η μουσική…»

«Καλός αλλά λίγο υποτονικός, φέτος…» σχολίασε μία φανατική αναγνώστριά του, η οποία δεν έχει χάσει τις προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις του στην Ελλάδα, το 2012 και το 2015. Τότε δεν είχε πάει πρωί-πρωί για αναρρίχιση στον Υμηττό, όμως. Παρά την εμφανή κούρασή του κατά τις εννιά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τζο Νέσμπο υπέγραψε όλα τα βιβλία που του έφεραν οι θαυμαστές του, φωτογραφήθηκε με όλους και αφιέρωσε μερικά λεπτά στον καθένα ξεχωριστά. Ηταν ευγενέστατος, φιλικότατος και πρόθυμος να γνωρίσει από κοντά μερικούς από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει στις 450.000 πωλήσεις των βιβλίων του στην Ελλάδα.

nesbo3

 Υπογράφοντας τα βιβλία των φανατικών αναγνωστών του.

Περισσότερα από Editors