MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

160 χρόνια Γκάζι: Επετειακές εκδηλώσεις στην Τεχνόπολη

Ξεκίνησαν από χθες οι εκδηλώσεις για τα «160 χρόνια Γκάζι» που οργανώνονται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στα πλαίσια της επετείου των 160 χρόνων από την ίδρυση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

author-image Νίκος Ρουμπής

Ένα ιστορικό μνημείο στην καρδιά της πόλης έχει μεταμορφωθεί σε ζωντανό και ανοιχτό πολυχώρο πολιτισμού, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. 

Μπορεί ο εργοστασιακός χώρος να μην παράγει πια φωταέριο, ωστόσο λειτουργεί ως αχτίδα φωτός και ενέργειας με την πληθώρα και την ποικιλία των πάνω από 900 πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται εκεί ετησίως.

Η κυρία Πόπη Διαμαντάκου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Τεχνόπολης, συνοψίζοντας χαρακτηριστικά τη λειτουργία του χώρου και την πλουραλιστική του διάσταση ανέφερε ότι αποτελεί «μελίσσι κοινωνικότητας, φαντασίας και προσφοράς στην πόλη, που προωθεί τις τέχνες, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τη βιομηχανική κληρονομιά και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα».

xanagisi

Η ιστορία του χώρου

Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του ως μικρή μονάδα φωταερίου το 1857, όταν ο Γάλλος Φρανσουά Φεράλντι ανέλαβε το έργο φωτισμού της πόλης και έκτοτε το φωταέριο θα φωτίσει τους αθηναϊκούς δρόμους για πάνω από έναν αιώνα. Η επέκταση της χρήσης του φωταερίου ως μορφή ενέργειας στις οικίες και στις εργοστασιακές μονάδες θα το μετατρέψει σε μια μεγάλη μονάδα φωταερίου με ατμολέβητες, αεριοφυλάκια, ατμομηχανές, υπομονάδες καθαρισμού, μια ολόκληρη βιομηχανική πολιτεία.

Το 1938 η επιχείρηση περνάει στις αρμοδιότητες του Δήμου Αθηναίων και λίγα χρόνια αργότερα ιδρύεται εκεί η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ). Στη μεταπολεμική εποχή ο ηλεκτρισμός και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας κερδίζουν έδαφος αφήνοντας τη χρήση του φωταερίου σε δεύτερη μοίρα, σχεδόν στην αποκλειστικά βιομηχανική. Τη δεκαετία του ’80 η λειτουργία του εργοστασίου διακόπτεται και ο χώρος χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο ξεκινώντας ταυτόχρονα μελέτες για την αξιοποίησή του.

Το 1999 λαμβάνουν χώρα εκεί τα πρώτα καλλιτεχνικά δρώμενα και η Τεχνόπολη σταδιακά καθιερώνεται ως ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς χώρους πολιτισμού της πρωτεύουσας. Στο ίδιο μέρος στεγάζεται από το 2013 και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με στόχο οι επισκέπτες να γνωρίσουν τις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού εργοστασίου, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλαιά μηχανήματα, να παρακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου αλλά και να διαπιστώσουν τις συνθήκες εργασίας της εποχής.

h marika sto gazi 

Από την παράσταση η “Μαρίκα στο Γκάζι”

Θεατρικές παραστάσεις

Στα πλαίσια της επετείου θα παρουσιαστούν τρεις θεατρικές παραστάσεις -τη μια εξ αυτών, την Μαρίκα στο Γκάζι, είχαμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε στα χθεσινά εγκαίνια, παράσταση συμβολική και η ίδια ως περιεχόμενο καθώς παρακολουθούμε τις πικάντικες περιπέτειες της ηρωίδας στην περιοχή του Γκαζιού σε αλλοτινά χρόνια αλλά και κατά τη μετεξέλιξη τόσο της ίδιας όσο και του χώρου, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα τις συνήθειες των ανθρώπων, την ιστορία στον τόπο και τον χρόνο-, μια performance για την ιστορία του νεοελληνικού κράτους μέσα από τη ματιά της Αϊτής.

Yoga gazi 

Μαθήματα yoga στο Παρατηρητήριο


Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Έχουν σχεδιαστεί επίσης ξεναγήσεις ανοικτές σε όλους, yoga workshops, οικογενειακό sleepover στο Μουσείο, κυνήγι θησαυρού, εικαστικός διαγωνισμός, θεματική με τίτλο «Κυριακή στην Τεχνόπολη» με ξεχωριστά events και βιωματικά εργαστήρια. Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει, από τον Ιανουάριο του 2018, η περιοδική έκθεση «Made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» όπου με τη συνδρομή των αισθήσεων, των μηχανημάτων, των πρώτων υλών, των φωτογραφιών-ντοκουμέντων θα οργανωθεί ένα ταξίδι ιστορίας στην ελληνική βιομηχανία την περίοδο 1860-1970.

Ο κύριος Κωσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, εστιάζοντας στην έκθεση αυτή, ανέφερε ότι «αποτελεί μια καλή ευκαιρία πέρα από το να γνωρίσει ο κόσμος τη σημασία του βιομηχανικού μουσείου στην ανάπτυξη της Αθήνας και της χώρας, να συνδέσουμε το βιομηχανικό παρελθόν με ένα πολιτιστικό παρόν και ένα καινοτόμο μέλλον καθώς η βιομηχανική ιστορία έχει μεγάλη σημασία για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον, είναι η βάση πάνω στην οποία θα κτιστεί η παραγωγική Ελλάδα του σήμερα και του αύριο». 

160_XRONIA_GAZI_PROGRAMMA_EKDHLOSEON.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα