Συνεχίζεται η 2η εβδομάδα Ιταλικής κουζίνας από το Ιταλικό Ινστιτούτο
Από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 ξεκινάει η 2η εβδομάδα αφιερωμένη στην Ιταλική κουζίνα, με εκδηλώσεις μέχρι και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017.
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18.30
Ημέρα αφιερωμένη στο κρασί – Παραγωγή και διάθεση του κρασιού στην Ιταλία και στη βενετική Ανατολή στον όψιμο Μεσαίωνα.
Ημερίδα αφιερωμένη στο κρασί της ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο της Γαληνοτάτης.
Διοργάνωση: Νίκος Μοσχονάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ιονίου και ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Θα ακολουθήσει οινογευσία ιταλικών ποικιλιών.
Εισηγητές:
Χαράλαμπος Γάσπαρης, Κρασί και ταβέρνες στη Μεσαιωνική Κρήτη
Κώστας Τσικνάκης, Αμπελοκαλλιέργεια και εμπόριο κρασιού στην Κρήτη της ύστερης βενετικής περιόδου
Αγγελική Πανοπούλου, Αμπελώνες, ποικιλίες και εμπορικά δίκτυα κρασιού στις βενετικές κτήσεις Μεθώνη και Κορώνη
Νίκος Γ. Μοσχονάς, Το κρασί στη μεσαιωνική Ιταλία και στο ποτήρι του βενετού
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.00
Η ιταλική κουζίνα, τα κρασιά της και η Ελλάδα: συνάντηση με τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη (παρουσίαση ιταλικών συνταγών) και τον οινολόγο Ivan Ottaviani με γευσιγνωσία και δοκιμή ιταλικών κρασιών.
**Εκδήλωση με προσκλήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν μέχρι την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και μέχρι τις 19.00, για να παραλάβουν την πρόσκληση από το θυρωρείο του Ινστιτούτου. Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται μόνο με επίδειξη της πρόσκλησης.
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, ώρες 11.00 – 17.00
Γαστρονομία, κουζίνα, οινολογία: σπουδές στην Ιταλία. Συνάντηση με εκπροσώπους ιταλικών σχολών και ακαδημιών κουζίνας και σομελιέ.
** Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα).