Εικαστικές βόλτες στη γιορτινή Αθήνα: 10 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφτείτε
Μουσεία και αίθουσες τέχνης έχουν βάλει τα γιορτινά τους και, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο, φιλοξενούν εκθέσεις που αγγίζουν το πνεύμα των ημερών. Κάτι οι αργίες, κάτι η χαλαρότερη διάθεση, η βόλτα στην πόλη μπορεί να αποδειχθεί πλουσιότερη για τις αισθήσεις όταν συνδυάζεται με τη γνωριμία με το έργο παλιών ή νεότερων καλλιτεχνών. Μια τέτοια βόλτα κάναμε κι εμείς και σας προτείνουμε ενδεχόμενους σταθμούς.
Μουσείο Μπενάκη
Ευθυγραμμισμένο με το «πνεύμα των ημερών», στο κεντρικό του κτίριο (Κουμπάρη 1), που πλέον ονομάζεται Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, φιλοξενείται η «Θρησκευτική τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα», μια έκθεση με περισσότερες από 60 ρωσικές εικόνες, λειτουργικά σκεύη, άμφια, βιβλία και αντικείμενα ιδιωτικής ευλάβειας, από τα μέσα του 16ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά (έως 11 Φεβρουαρίου).
Λίγο μακρύτερα, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην τέχνη δύο διαφορετικών δημιουργών. Η έκθεση «Νικόλαος Βεντούρας: Μισός αιώνας πρωτοπορία» είναι αφιερωμένη στον κερκυραίο χαράκτη (1899-1990), παρουσιάζοντας τη δημιουργική του δραστηριότητα από τα πρώιμα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα, σημειώσεις και σχέδια, μέχρι τις φωτογραφίες του και τις εικονογραφήσεις του για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη (έως 25 Φεβρουαρίου).
Παράλληλα, παρουσιάζεται η πρώτη αναδρομική έκθεση του έργου του Χρήστου Τζίβελου (1949-1995) «Modelling Phenomena», ενός από τους πιο ταλαντούχους έλληνες εικαστικούς των δεκαετιών του ’80 και του ’90, που δημιουργεί ποιητικές και βαθυστόχαστες εικόνες, χρησιμοποιώντας κυρίως το φως (έως 18 Φεβρουαρίου).
Τέλος, το τρίπτυχο αφιέρωμα «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης» παρουσιάζει μια σύγχρονη προσέγγιση της ζωής και του έργου του κρητικού συγγραφέα, φωτίζοντας γνωστές αλλά και άγνωστες πλευρές μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό, σε τρεις διαφορετικές εκθέσεις, που παρουσιάζονται στην Πειραιώς 138, στην Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (έως 25 Φεβρουαρίου).
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Στο πλαίσιο του αφιερώματος της Στέγης στο έργο του διεθνούς εμβέλειας αιγύπτιου εικαστικού Ουάελ Σόκι, στο ΕΜΣΤ παρουσιάζεται η τριλογία ταινιών του «The Cabaret Crusades», στην οποία, αναμειγνύοντας την αλήθεια με τη μυθοπλασία, αναπαριστά με μαριονέτες τις επικές μεσαιωνικές συγκρούσεις μουσουλμάνων και χριστιανών. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ταινίες προβάλλονται μόνο με αγγλικούς υπότιτλους (28 Δεκεμβρίου, 18.00, 29 Δεκεμβρίου, 17.00, 30 Δεκεμβρίου, 16.00).
Παράλληλα, στο ΕΜΣΤ τον επισκέπτη περιμένουν τα «Νέα αποκτήματα (2014 -2017)», μια περιοδική έκθεση με 39 καινούργια έργα 33 ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών, που εντάχθηκαν πρόσφατα στη συλλογή του Μουσείου, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου διαλόγου με την ευρύτερη πολιτιστική και εικαστική παραγωγή εντός και εκτός του ΕΜΣΤ (έως 28 Ιανουαρίου).
Ακόμη, στο ισόγειο του Μουσείου, φιλοξενείται η έκθεση «Face Forward … into my home», στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφικά πορτρέτα και ακροάσεις μαγνητοφωνημένων προσωπικών ιστοριών όσων συμμετείχαν στο ομώνυμο διαδραστικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ και της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα (έως 31 Ιανουαρίου).
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Μια βόλτα λίγο κάτω από την Ομόνοια, στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20), θα επιτρέψει στον επισκέπτη να θαυμάσει την προσωπική συλλογή του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου. Στην έκθεση «Εαυτούς και αλλήλους» συγκεντρώνονται περίπου 400 έργα (λάδια, σχέδια, γλυπτά, χειρόγραφα και φωτογραφίες), κατά κύριο λόγο προσωπογραφίες, φιλοτεχνημένα από γνωστούς έλληνες εικαστικούς, από τον Κόντογλου μέχρι τον Σακαγιάν, που συγκροτούν μια προσωπική πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης του σκηνογράφου (έως 3 Μαρτίου).
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου
Αν τα βήματά του φέρουν τον εορταστικό περιπατητή στην περιοχή του Μουσείου, εκτός από τις αρχαιότητες, στον χώρο του Καφέ μπορεί να περιηγηθεί στην έκθεση του σύγχρονου εικαστικού Αλέκου Κυραρίνη, που με τίτλο «Αγγελοφάνεια» συνομιλεί, μέσα από 20 έργα του όπου αξιοποιεί και μετασχηματίζει παραδοσιακά πρότυπα, με τους φτερωτούς θεούς και δαίμονες της αρχαιότητας που φιλοξενούνται στις αίθουσες του Μουσείου (έως 31 Ιανουαρίου).
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Σε ένα ξεχασμένο αλλά σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας είναι αφιερωμένη η έκθεση «Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918», που φιλοξενείται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, με ελεύθερη είσοδο. Μέσα από όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες και ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, αναδεικνύεται ο πρώτος βιομηχανικός πόλεμος του 20ού αιώνα και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν (έως 11 Νοεμβρίου 2018).