Η ζωή είναι όνειρο στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Το «Η ζωή είναι όνειρο», το πιο γνωστό έργο του ισπανού δραματουργού Πέδρο Καλδερόν Ντε λα Μπάρκα, ανεβαίνει για τέσσερις μόνο παραστάσεις (29-30 Ιανουαρίου και 5-6 Φεβρουαρίου) και στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Μέσα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από διαπλοκή, ψέματα και υποκρισίες, κάποιοι αναζητούν να βρουν τον πραγματικό τους εαυτό, έξω από τις συμβάσεις της εποχής και τις κοινωνικές τους θέσεις. Πίσω από τον καθωσπρέπει κόσμο των βασιλιάδων και των ευγενών, υπάρχει ένας κόσμος που ψάχνει να βρει την απλότητα και την ειλικρίνεια μεταξύ των ανθρώπων.
Χρησιμοποιώντας μια υψηλή ποιητική γραφή, ενώνει το μεταφυσικό με το καθημερινό, το φευγαλέο με το αιώνιο, το κωμικό με το τραγικό, αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο ερώτημα που μπορεί να θέσει ο κάθε άνθρωπος στον εαυτό του. Το ποιος είναι πραγματικά. Οι ευγενείς, οι πρίγκιπες και οι Βασιλιάδες του έργου, πίσω από τους κοσμικούς τους τίτλους, έχουν την ίδια ανάγκη που έχει ο καθένας μας, την ανάγκη να προσδιοριστούν. Πίσω από μια κλασική φόρμα, κληρονομιά της εποχής, βρίσκεται η ευθεία αντιμετώπιση ενός συγγραφέα που αναλογίζεται με οξύνοια και ευαισθησία τον άνθρωπο και την προσωπική του μάχη. Τον άνθρωπο, όχι μόνο ως μια ξεχωριστή περίπτωση, αλλά ως ένα μοναδικό υποκείμενο που οφείλει να λειτουργεί αρμονικά με το σύνολο.
Μια άγνωστη κοπέλα μεταμφιεσμένη σε άντρα, η Ροζάουρα, καταφτάνει στα άγρια βουνά της Πολωνίας. Ξένη σε ξένο τόπο ανακαλύπτει το πιο βαθειά κρυμμένο μυστικό της χώρας. Εκεί, δεσμώτης σε έναν απροσπέλαστο πύργο, βρίσκεται ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Πολωνίας, ο Σιγισμούνδος, μόνο που ο ίδιος αγνοεί το ποιος πραγματικά είναι. Το μόνο που θυμάται από όλη του τη ζωή είναι τα όρια της φυλακής του, και αυτό, γιατί τη μέρα που γεννήθηκε, μια δυσοίωνη προφητεία, οδήγησε τον πατέρα του στην απόφαση να τον φυλακίσει. Όμως, μετά από χρόνια, θέλοντας να δώσει μια ευκαιρία στο γιό του να αποδείξει το ποιος πραγματικά είναι, χρησιμοποιεί τα τεχνάσματα του ονείρου για να τον φέρει αντιμέτωπο με την ταυτότητα του, να δώσει την προσωπική του μάχη με τη ζωή.