Το Αμάρτημα της μητρός μου του Γεώργιου Βιζυηνού στο Θέατρο Σταθμός
Ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας, «Το Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, από τους σπουδαστές της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής ΙΑΣΜΟΣ, από 24 έως 30 Ιανουαρίου 2018, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.
Η Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ, τιμώντας τον αξέχαστο θεατράνθρωπο Βασίλη Διαμαντόπουλο, ορίζει τη χρονική περίοδο μεταξύ 5 Μαΐου 2017 και 5 Μαΐου 2018 ως Έτος Μνήμης για τον αείμνηστο ιδρυτή της.
Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο και τη βαριά συνείδηση, διεισδύοντας σε βάθος στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Γεώργιος Βιζυηνός μεταφέρει στις αφηγήσεις του τις εμπειρίες των παιδικών του χρόνων, εμπλουτισμένες με τους λαϊκούς θρύλους και τις αφελείς δεισιδαιμονίες του θρακιώτικου χωριού του. Χρησιμοποιώντας πότε το όνειρο, πότε τις παραισθήσεις και καταφεύγοντας συχνά στο απρόοπτο, εισδύει σε βάθος στα ψυχικά κίνητρα των πρωταγωνιστών. Το έργο αναφέρεται στις απελπισμένες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πέθανε, και στην υιοθεσία διαδοχικά δύο άλλων κοριτσιών. Όλες αυτές οι προσπάθειες απέρρεαν από τις ενοχές που τη βασάνιζαν γιατί η μητέρα του έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό… Το Αμάρτημα της Μητρός μου.