MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

111 χρόνια: Ένα κόκκινο νήμα ενώνει Γαλλία και Ελλάδα

Μια κουβαρίστρα με κόκκινο νήμα πρόσφεραν για καλωσόρισμα οι υπεύθυνοι του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας σε όσους έφταναν στην οδό Σίνα, το μεσημέρι της Τρίτης, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του προγράμματος των πολιτιστικών του δράσεων για το 2018. Ένα κόκκινο νήμα που θέλει να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, ένα γραφιστικό στοιχείο που βρίσκεται στην καρδιά του φετινού προγράμματος, που είναι αφιερωμένο στα 111 χρόνια της παρουσίας του Ινστιτούτου στην Ελλάδα, με γενικό τίτλο «Μνήμη(ες) του μέλλοντος».

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Η λειτουργία του Ινστιτούτου, ως σχολείου γαλλικής γλώσσας, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1907 και απευθυνόταν, αρχικά, μόνο σε αγόρια. Σύντομα άρχισαν να γίνονται δεκτά και κορίτσια, ενώ παράλληλα ξεκινούσαν και οι πολιτιστικές δράσεις του, δίνοντας στον οργανισμό μια καινούργια μορφή λειτουργίας, που επικυρώθηκε επίσημα το 1938.

Με αυτή τη μορφή, και υπό την καθοδήγηση διανοουμένων με στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, όπως ο Οκτάβιος Μερλιέ ή ο Ροζέ Μιλλιέξ, το Γαλλικό Ινστιτούτο έπαιξε κομβικό ρόλο όχι μονάχα στην ανάπτυξη των γαλλο-ελληνικών πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά και στην αλληλεγγύη απέναντι στους έλληνες διανοούμενους σε σκληρές εποχές, όπως η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η απριλιανή δικτατορία, αλλά και η πρόσφατη οικονομική κρίση. «Η Γαλλία στάθηκε πάντα δίπλα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς», τόνισε ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική συνεργασία που συμφωνήθηκε το 2015 ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οσάν παρουσίασε τον προγραμματισμό για το επετειακό 2018, δίνοντας έμφαση στις τρεις χρονικές διαστάσεις που διαπερνούν όλες τις εκδηλώσεις: το παρελθόν και την ιστορική μνήμη του, το παρόν και το μέλλον.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες, ανακοίνωσε πως ήδη το Ινστιτούτο έχει αναθέσει σε δύο ιστορικούς τη συγγραφή μιας μονογραφίας για την ιστορική διαδρομή του Ινστιτούτου, που θα κυκλοφορήσει, με πλούσια εικονογράφηση, στα τέλη του 2018 από τις εκδόσεις Άγρα, και θα συνοδευτεί, στο δεύτερο εξάμηνο, από σειρά θεματικών διαλέξεων.

IFA 111 Αns

H αφίσα των εκδηλώσεων

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της επετείου, διοργανώνονται διαμονές καλλιτεχνών, το αποτέλεσμα των οποίων θα παρουσιαστεί στους χώρους του Ινστιτούτου (Ειρήνη Λιναρδάκη και Vincent Parisot από την Κρήτη, οι μουσικοί Abaji και Γεωργία Καρύδη, και η εικαστικός Anne-Laure Franchette), ενώ παράλληλα στην Ελευσίνα, τη Ρόδο και την Κρήτη διοργανώνονται διαμονές με στόχο την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα σε έναν καλλιτέχνη-τεχνίτη και έναν αιρετό κάθε φορά.

Ακόμη, στο πλαίσιο της διατήρησης της μνήμης, διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ηχογραφήσεων σημαντικών διαλέξεων που δόθηκαν στο Ινστιτούτο (Ντεριντά, Μπουρντιέ, Μισέλ Σερ, Λεοπόλντ Σενγκόρ, Εντγκάρ Μορέν, Ναταλί Σαρώτ κ.ά.), που υπό τον τίτλο «Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου» θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του.

Επιπλέον, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68, θα φιλοξενηθεί έκθεση με φωτογραφίες και αφίσες της εποχής, ενώ με συναυλίες, συνέδρια και εκδόσεις θα τιμηθούν οι επέτειοι των 100 ετών από τον θάνατο του Γκιγιώμ Απολιναίρ και του Κλωντ Ντεμπυσί, καθώς και των 150 χρόνων από τη γέννηση του Πωλ Κλωντέλ.

Η διάσταση του χρόνου διαπερνά και τους περισσότερους από τους μόνιμους κύκλους εκδηλώσεων, όπως τη Νύχτα της Φιλοσοφίας, που θα διοργανωθεί για πέμπτη φορά, στις 18 Μαΐου, με θέμα «Βιώνοντας τη βραδύτητα», επικεντρώνοντας στο σύγχρονο παράδοξο της διαρκούς σύντμησης του χρόνου, που οδηγεί όμως σε ένα είδος «χρονικής πείνας».

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η πάγια πολιτική συνεργειών του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπως με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φέτος διευρύνεται, συμπεριλαμβάνοντας τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, στη Λέσβο.

Δεκάδες άλλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη χρονιά που θέλει να χωρέσει μέσα της 111 χρόνια ιστορίας. Επόμενο ραντεβού την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Auditorum της οδού Σίνα, με την ομιλία του γάλλου φιλόσοφου Αλαίν Μπαντιού, με θέμα «Πώς μπορεί η Ιστορία να φωτίσει το μέλλον;»

Πληροφορίες


Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, τηλ. 210-33.98.600

Περισσότερα από Επίκαιρα