Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Γνωρίστε την Ορχήστρα
Τον μαγικό κόσμο των οργάνων της ορχήστρας θα γνωρίσουν τα παιδιά, μέσα από δύο διάσημα έργα, τον «Οδηγό νέων για την ορχήστρα» του Μπρίττεν και τον «Πέτρο και τον Λύκο» του Προκόφιεφ, που παρουσιάζονται στη διασκεδαστική πρωινή συναυλία της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Με τη βοήθεια των μουσικών και του μαέστρου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, αλλά και του ηθοποιού Τηλέμαχου Κρεβάικα σε ρόλο αφηγητή, οι μικροί μουσικόφιλοι γνωρίζουν τις ομάδες οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν ότι ήρωες γίνονται μόνον αυτοί που είναι αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουν.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης, τη συγγραφή και μετάφραση των κειμένων υπογράφει η Σοφία Τοπούζη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΜΑ, η οποία θα παρουσιάσει επίσης την εισαγωγική ομιλία της συναυλίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοφιλούς Σειράς “Κυριακή πρωί στο Μέγαρο” του Κύκλου “Το Μέγαρο των παιδιών” που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.
«Οδηγός νέων για την ορχήστρα», έργο 34
Ο Benjamin Britten [Μπέντζαμιν Μπρίττεν] (1913–1976), ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, έγραψε τον «Οδηγό νέων για την ορχήστρα», έργο 34, κατόπιν παραγγελίας του βρετανικού Υπουργείου Παιδείας, για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ «Τα όργανα της ορχήστρας». Το φιλμ γυρίστηκε το 1946 με την καλλιτεχνική συνδρομή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου υπό τον δημοφιλέστατο Σερ Μάλκολμ Σάρτζεντ, o οποίος άλλωστε διηύθυνε το έργο στην πρώτη του ζωντανή εκτέλεση σε συναυλιακή μορφή τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λίβερπουλ. Ο «Οδηγός νέων» είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα πολυγραφότατου βρετανού συνθέτη, μαέστρου και πιανίστα και παρουσιάζεται πολύ συχνά σε συναυλίες για μικρούς μουσικόφιλους. Ο Μπρίττεν το «αφιέρωσε στοργικά», όπως σημειώνει ο ίδιος πάνω στην παρτιτούρα του, στα τέσσερα παιδιά του Τζων και της Τζην Μωντ «για την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία τους».
«Ο Πέτρος και ο Λύκος»
Ο Sergei Prokofiev [Σεργκέι Προκόφιεφ] (1891–1953) έγραψε τη μουσική και το κείμενο για τον «Πέτρο και τον Λύκο» το 1936 όταν το Κεντρικό Παιδικό Θέατρο της Μόσχας του ζήτησε να συνθέσει μια παιδική συμφωνία, «για να καλλιεργηθεί το μουσικό κριτήριο και η αισθητική των παιδιών από την πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου». Ο Προκόφιεφ ενθουσιάστηκε, επιστράτευσε τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στην ουκρανική ύπαιθρο και συνέθεσε ένα παιγνιώδες συμφωνικό παραμύθι που μυεί το νεανικό κοινό στα μυστικά των οργάνων της ορχήστρας, με ηθικό δίδαγμα: «Δεν γίνεσαι ήρωας χωρίς να εκτεθείς σε κινδύνους». «Ο Πέτρος και ο Λύκος» αγαπήθηκε από τα παιδιά σε όλο τον κόσμο και στις αμέτρητες παρουσιάσεις και ηχογραφήσεις του έχουν συμμετάσχει μεγάλες ορχήστρες και διάσημοι αφηγητές: Πήτερ Ουστίνοφ, Ντέιβιντ Μπάουι, Στινγκ, σερ Τζον Γκίλγουντ, σερ Άλεκ Γκίνες, Κρίστοφερ Λη, Σον Κόννερυ, Μπόρις Καρλόφ, σερ Ραλφ Ρίτσαρντσον, Μία Φάρροου, Σάρον Στόουν κ.ά.