Η κομψή γοητεία της «Αόρατης Κλωστής»
Από όποια άκρη κι αν πιάσεις το φιλμ «Αόρατη Κλωστή» («Phantom Thread») είναι το πλέον περιζήτητο της σεζόν. Εκτός της βαρυσήμαντης δήλωσης του πρωταγωνιστή του Ντάνιελ Ντέι Λιούις που δήλωσε ότι είναι η τελευταία φορά που εμφανίζεται στο σινεμά (κάνοντας τις πολυάριθμες θαυμάστριες του να φορέσουν… πλερέζες), το φιλμ σηματοδοτεί την επανένωση του ξεχωριστού σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον με τον Λιούις σχεδόν μια δεκαετία μετά από το εμβληματικό «Θα χυθεί αίμα», ενώ και οι 6 οσκαρικές υποψηφιότητες μαρτυρούν ότι το φιλμ εκτός από φινέτσα διαθέτει και ακαταμάχητη γοητεία.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του ’50. Εκεί ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ (Ντάνιελ Ντέι Λούις) και η αδερφή του Σίριλ (Λέσλι Μάνβιλ) κυριαρχούν στο χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης. Παράλληλα, πλήθος γυναικών μπαίνουν εφήμερα στη ζωή του ιδιόρρυθμου Ρέινολντς, ενσαρκώνοντας τις κατά διαστήματα μούσες του και σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους στις επόμενες, που θα έχουν ανάλογη τύχη.
Η μόνη σταθερή γυναίκα στη ζωή του Ρέινολντς είναι η αδερφή του μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Άλμα, η οποία γίνεται η νέα ερωμένη και μούσα του. Από τη στιγμή όμως που ο Ρέινολντς ερωτεύεται την τελευταία συνειδητοποιεί πως χάνει τον έλεγχο της προστατευμένης μέχρι τότε ζωής του. Καθώς αρχίζει να διασαλεύεται μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια στον προγραμματισμό της καθημερινότητας του, νιώθει τον πανικό να τον κυριεύει. Η απρόσμενη αυτή ερωτική σχέση φυσικά θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους δύο εραστές. Θα τους μεταμορφώσει και θα οδηγήσει την ερωτική τους σχέση σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Η όγδοη ταινία του Άντερσον είναι και η πρώτη που σκηνοθετεί εκτός των ΗΠΑ. Για να «ζωντανέψει» το Λονδίνο του 1955, μια πόλη που αρχίζει να ανακάμπτει σταδιακά μετά το Β’ Παγκόσμιο ο αμερικανός σκηνοθέτης επέλεξε το αυθεντικό location ψάχνοντας να βρει στη βρετανική πρωτεύουσα τα μέρη εκείνα που αναδύουν ακόμη και σήμερα ατμόσφαιρα από τα παλιά. Η σχέση του με τη μόδα μέχρι το 2014, που ολοκλήρωσε την ταινία «Έμφυτο ελάττωμα» ήταν ανύπαρκτη. Όταν, όμως, ο συνεργάτης του, Jonny Greenwood, του έκανε, τυχαία, μια φιλοφρόνηση για ένα κοστούμι που φορούσε, ο Άντερσον άρχισε να ενδιαφέρεται και να μελετά το χώρο της υψηλής ραπτικής, μέχρι που, διαβάζοντας για τη ζωή και το μοναχικό βίο του Cristobal Balenciaga, σκέφτηκε πως έπρεπε να γυρίσει μια ταινία γύρω από τον κόσμο της μόδας με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι-Λούις.
O Ντάνιελ Ντέι Λούις παρακολούθησε, επί μήνες, εξειδικευμένα σεμινάρια δίπλα στους καλύτερους ώστε να μάθει να κόβει και να ράβει
Άλλωστε, ο σκηνοθέτης ήθελε από καιρό να γυρίσει μια ταινία σχετικά με μια τριάδα (άνδρας, γυναίκα, αδερφή άντρα) και πλέον ήξερε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή η τριάδα θα γεννιόταν. Ενδελεχής μελέτη πολλών μηνών σχετικά με την haute couture τόσο από τον Άντερσον όσο και από τον Ντέι-Λούις οδήγησε στην απόφαση, η ταινία να πραγματεύεται την ιστορία της Αγγλίας και των ιδιαίτερων υφασμάτων που προέρχονταν από τις Βρετανικές Νήσους. Και τελικά αποφασίστηκε η ιστορία να λάβει χώρα στο Λονδίνο, την περίοδο ακριβώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που οι μεγάλοι οίκοι μόδας ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις και διευθύνονταν συνήθως από αδέρφια. Η προετοιμασία περιλάμβανε, εκτός της μελέτης, και επισκέψεις σε μουσεία, ενώ ο γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο που ενδύεται τους ρόλους του, Ντάνιελ Ντέι Λούις παρακολούθησε, επί μήνες, εξειδικευμένα σεμινάρια δίπλα στους καλύτερους ώστε να μάθει να κόβει και να ράβει. Η συγγραφή του σεναρίου κράτησε δύο χρόνια, με τον Ντέι-Λούις να συμμετέχει ενεργά στη συγγραφή του, την ίδια στιγμή που, σταδιακά, μεταμορφωνόταν στον Ρέινολντς Γούντκοκ.
Ο τίτλος του φιλμ παραπέμπει στη Βικτωριανή εποχή όπου οι ράφτρες στο Ανατολικό Λονδίνο εργάζονταν ατελείωτες ώρες, κάτω από άθλιες συνθήκες που τις εξουθένωνε τόσο σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά, ώστε ακόμα και εκτός δουλειάς να κάνουν πως ράβουν στον αέρα, σαν αυτόματα. Επίσης ο τίτλος υπαινίσσεται μια παρουσία-φάντασμα, κάτι που υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης πραγματικότητας κι αντίληψης κι απέναντι στο οποίο είμαστε τελείως ανίκανοι να αντιδράσουμε.
Στο ρόλο της αδελφής του Λιούις, ο οποίος απέσπασε την 6η οσκαρική υποψηφιότητα – έχει κερδίσει ήδη 3 φορές το χρυσό αγαλματίδιο- εμφανίζεται μια καταπληκτική Λέσλι Μάνβιλ (επίσης υποψήφια για το όσκαρ β ρόλου ενώ οι άλλες 4 υποψηφιότητες αφορούν την καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, μουσική και κοστούμια). Τη μοιραία Άλμα υποδύεται η γεννημένη στο Λουξεμβούργο και με καριέρα σε Γερμανία και Γαλλία, Βίκι Κριπς, στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνή παραγωγή.
Το βέβαιο όσκαρ του φιλμ είναι τα θαυμάσια κοστούμια που ανέλαβε ο Mark Bridges, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα από την αρχή, φτιάχνοντας για κάθε ήρωα και ηρωίδα τα ρούχα να αντανακλούν την ψυχολογία τους, ενώ την επίσης οσκαρική υποψηφιότητα της μουσικής επένδυσης ανάλαβαν οι Jonny Greenwood των Radiohead και ο Dylan Ticheron τονίζοντας τη ορχηστρική μουσική που παίζει σημαίνοντα ρόλο στη δράση.
Το φιλμ «Αόρατη κλωστή» κυκλοφορεί στις αίθουσες την 1η Φεβρουαρίου 2018 σε διανομή U.I.P.