Το Ελληνο-Αιγυπτιακό Μουσείο της Αγγλίας…
Μην googlαρετε άδικα! Μην ανοίγετε χάρτες… μη ρωτάτε τους λονδρέζους φίλους σας! Χαμένος κόπος, χαμένος χρόνος. Μήτε να ψάχνετε στα Best places in London να το βρείτε. Δεν πρόκειται για καινούργιο Μουσείο… στέκει εκεί χρόνια τώρα για να μας θυμίζει πόσο λίγοι είμαστε μερικές φορές. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Παλατιού και της Βασίλισσας αυτοπροσώπως “The so-called British Museum” το Βρετανικό Μουσείο ελληνιστί θα μετονομαστεί άμεσα σε Ελληνο-Αιγυπτιακό…
… ή τουλάχιστον θα έπρεπε να υπήρχε σχετική ανακοίνωση, καθώς μου πήρε 3 ώρες για να βρω έστω και το παραμικρό δείγμα βρετανικής ιστορίας στα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει το Μουσείο. Δεν είμαι η πρώτη, ούτε και η τελευταία Ελληνίδα φαντάζομαι που εξοργίζεται αφάνταστα κατά την επίσκεψή της στο Ελληνο-Αιγυπτιακό Μουσείο που τόσο ευθαρσώς ονομάζουν Βρετανικό.
Θαύμασα όμως ομολογουμένως το αξιοζήλευτο μάρκετινγκ του χώρου… «Who me?» θα πει με περισσή άνεση ο αγαπητός άγγλος φίλος… «δεν έχω τα εκθέματα για εμπορική εκμετάλλευση. Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν… και συνεχίζει… «λειτούργημα κάνω στον κόσμο… ένας απλός αγωγός είμαι πολιτισμού, ιδεών, εκθεμάτων»… λες και δεν έφτανε η πίεση από μόνη της 22! Φίλε Άγγλε του απαντώ… ναι η είσοδος μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά μπαίνοντας μέσα οι χρεώσεις σε χτυπάνε αλύπητα σαν τον τυφώνα Κατρίνα (γένους θηλυκού όλες οι καταστροφές πάντα). 2 λίρες για να πάρεις ακουστικά με την ιστορία όλων των εκθεμάτων στη γλώσσα σου και 2 λίρες για ένα χάρτη του Μουσείου, καθώς τα εκθέματα είναι αμέτρητα (είναι μεγαααααλοι οι πολιτισμοί Άρη, γεμίζουν όλα τα μουσεία του κόσμου!). Φτάσαμε αισίως τις 4 λίρες…
Και τώρα πάμε στο κορυφαιότερο γεγονός! ( το πιο κορυφαίο δηλαδή, δεν υπάρχει η λέξη μην την ψάχνεις). Ναι μεν οι φίλοι Άγγλοι σε βάζουν μέσα από νωρίς, αλλά οι αίθουσες ανοίγουν μετά τις 10.00, οπότε εσύ που πήγες νωρίς για να αποφύγεις τις ουρές, πίνεις και ένα καφεδάκι, τρως και ένα κεκάκι ομολογουμένως φρεσκότατο και πανάκριβο, άρα έχεις φτάσεις αισίως στις 15 λίρες στο φτερό πριν ακόμα δεις το παραμικρό κίονα ή άγαλμα ή σαρκοφάγο ή μούμια… Αααααααα και για να μην ξεχνιόμαστε κάνεις και 2 -3 κύκλους (καθώς το κτήριο είναι κυκλικό) χαζεύοντας τα περιποιημένα μαγαζάκια για να μπανίσεις από νωρίς τα μικροδωράκια που θα πάρεις φεύγοντας ως γνήσιος τουρίστας (άσε… μην υπολογίσεις καλύτερα τις λίρες που έχεις φτάσει…)
10.00 ακριβώς οι πόρτες των αιθουσών ανοίγουν. Ο κόσμος ξεχύνεται μέσα και φυσικά κατευθύνεται στα πιο πολυδιαφημισμένα εύρηματα: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα (σαφώς όχι τα Ελγίνεια). Αλλά όχι… δεν τα βλέπω πουθενά γιατί βλέπεις οι φίλοι Άγγλοι θα πραγματοποιήσουν μια έκθεση Grande τον Απρίλιο με θέμα την αρχαία Ελλάδα (στην οποία είναι και ειδήμονες βεβαίως βεβαίως) και έχουν «κλείσει» προς το παρόν την είσοδο στα Μάρμαρα, ενώ λείπουν και πολλά εκθέματα από τη βάση τους, αφήνοντας τη θέση απλώς κενή! Τι να προσθέσουν κι αυτοί οι δόλιοι δίπλα τους κίονες… το τελευταίο τσαντάκι της Μέγκαν ή το υπερηχογράφημα της Δούκισσας του Κέιμπριτζ;
Το καταπληκτικότερο σε σχέση με το Βρετανικό Μουσείο είναι η πεποίθηση ότι μπήκες ΔΩΡΕΑΝ ενώ εσύ έχεις δώσει μίνιμουμ 20 λίρες. Αθάνατο μάρκετινγκ!
Συγχυσμένη και κατακόκκινη ρωτάω τον φρουρό που είναι τα αγάλματα δείχνοντας φωτογραφία τους στο κινητό μου και τότε γίνεται το εξής απίθανα αστροφυσικό… ο άνθρωπος που περνάει τουλάχιστον 8 ώρες στην αίθουσα κοιτάζοντας αυτά τα αξιοθαύμαστα Μάρμαρα με τη βαριά ιστορία, κοιτάζει δεξιά και αριστερά ανήμπορος να μου πει που ακριβώς βρίσκονται ή γιατί δεν βρίσκονται στη θέση τους. Το μόνο που είχε να μου πει είναι να δω την σχετική ανακοίνωση για την έκθεση του Απριλίου. Βρασμός… καύση… εκτόξευση… Σαν τον έρμο τον πύραυλο που εκτοξεύτηκε προχθές στον Άρη! Εκεί να στείλουμε πρώτους τους Εγγλέζους by the way… κάτι θα βρουν να “πάρουν” και από εκεί για το μουσείο τους.
Από σεβασμό στον εξίσου μεγάλο αιγυπτιακό πολιτισμό δεν αναχώρησα εσπευσμένα, αλλά ολοκλήρωσα τη βόλτα μου ΣΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ομολογουμένως κτήριο με τους ανεκτίμητους θησαυρούς από όλο τον κόσμο (ουχί από νησί της Αγγλίας). Αυτά τα έδωσαν σε ένα άλλο μουσείο για να ενισχύσουν την τοπική κοινότητα!
Φεύγοντας χτυπάς και ένα ωραιότατο αναμνηστικό δωράκι και φτάνεις αισίως στις 20 λίρες (μίνιμουμ… πιο μίνιμουμ πεθαίνεις) φεύγοντας από το Μουσείο. Το καταπληκτικότερο όμως όλων είναι η πεποίθηση. Η πεποίθηση που έχεις ότι μπήκες ΔΩΡΕΑΝ στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ εσύ έχεις δώσει μίνιμουμ 20 λίρες. Αθάνατο μάρκετινγκ!
BONUS TRACK κανονάκι…
Το κτήριο εξωτερικά είναι ζωσμένο με κίονες και αγάλματα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά στο Παρθενώνα.
Σε κάθε γωνιά του Μουσείου υπάρχει και ένα donation stand! Γιατί σε περίπτωση που δεν πάρεις χάρτη, ακουστικά ή δωράκι και έχεις φέρει νεράκι και ταπεράκι μαζί σου παλιοτσιγκούνη τουρίστα, τουλάχιστον ας έχεις τσίπα να ρίξεις τον οβολό σου ως δωρεά στους φίλους Εγγλέζους που διατηρούν τα εκθέματά σου τόσα χρόνια.
Και όλο αυτό στο εξαιρετικό περιτύλιγμα (perception που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι) ότι η επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο είναι ΔΩΡΕΑΝ… πιο πετυχημένο μάρκετινγκ πεθαίνεις!
Τα συμπεράσματα δικά σας ομολογουμένως…