Στίβεν Χόκινγκ: Ο σπουδαίος φυσικός που νίκησε το χρόνο, έφυγε από τη ζωή
Ένα από τα πιο μεγάλα «μυαλά» της ανθρωπότητας, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο – κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
Ο Χόκινγκ ήταν διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών βιβλίων, με κορυφαίο το bestseller «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.
Κυρίως όμως ήταν ένας άνθρωπος που είχε συγκινήσει όλο τον κόσμο με το πρόβλημα υγείας του, που τον είχε καθηλώσει σε ένα καροτσάκι και τον ανάγκαζε να μιλά με συνθετική φωνή, ωστόσο δε στάθηκε εμπόδιο στο να αναπτύξει το έργο του, καταφέρνοντας να αποτελέσει έμπνευση για πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του.
Όπως δήλωσε ο φυσικός Μίτσιο Κάκου στους «New York Times», «από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε να υπάρξει ένας επιστήμονας που να έλξει τόσο πολύ τη φαντασία του κοινού και να γίνει αγαπητός σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Ένας άθρωπος που κατάφερε να «νικήσει» το χρόνο από κάθε άποψη, αφού ενώ το 1963, σε ηλικία μόλις 21 ετών, διαγνώσθηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσο Λου Γκέριγκ ή του κινητικού νευρώνα κι ενώ οι γιατροί του έδιναν δύο μόνο χρόνια ζωής, ο Χόκινγκ κατάφερε να φτάσει τα 76 του χρόνια, έχοντας εξελίξει σε μεγάλο βαθμό την έρευνά του.
«Το θάρρος του, η επιμονή του, η ευφυΐα και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια φορά είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα», δηλώνουν τα παιδιά του μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, την οποία αναμετέδωσε το BBC.
Ο Χόκινγκ είχε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα και εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου, έχοντας εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές, όπως το «The Big Bang Theory», ενώ πριν από τρία χρόνια τον είχε ενσαρκώσει σε νεαρή ηλικία ο ηθοποιός Eddie Redmayne στην ταινία «The Theory of Everything», ερμηνεία για την οποία τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ. Ο ίδιος χάρηκε με την ταινία και δήλωσε για τον Ρεντμέιν «Μερικές φορές νόμιζα ότι ήμουν εγώ».
«Όσοι ζουν στη σκιά του θανάτου είναι συχνά αυτοί που ζουν περισσότερο». Για τον Χόκινγκ, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου του και η μαρτυρία του θανάτου από λευχαιμία, ενός αγοριού που γνώρισε στο νοσοκομείο, πυροδότησε ένα νέο στόχο στη ζωή του. «Αν και υπήρχε ένα σύννεφο να κρέμεται πάνω από το μέλλον μου, βρήκα, προς έκπληξή μου, ότι απολάμβανα τη ζωή στο παρόν περισσότερο από πριν. Άρχισα να προχωρώ με την έρευνά μου», είπε κάποτε. Ξεκινώντας την καριέρα του, δήλωσε: «Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι μια πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει».
Επιπλέον, ο Xόκινγκ έχει υποστηρίξει ότι για να επιβιώσει η ανθρωπότητα θα πρέπει να εξαπλωθεί στο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της κακής εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανόμενων των αυτόνομων όπλων.
Πολλές από τις δηλώσεις, που έκανε κατα καιρούς, προσέβαλαν τους θρησκευόμενους. Στο βιβλίο που εξέδωσε το 2010 με τίτλο “Grand Design”, δήλωσε πως δεν χρειαζόταν ο Θεός για να λειτουργεί το σύμπαν και σε μια συνέντευξη με την Guardian, ένα χρόνο αργότερα, απέρριψε την παρηγοριά της θρησκευτικής πίστης.
«Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν υπολογιστή, που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα συστατικά του αποτύχουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για κατεστραμμένους υπολογιστές. Αυτή η πεποίθηση είναι απλώς ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», έχει πει.
Μιλώντας για το θάνατο δήλωνε: «Δε φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω πρώτα».
Και το κατάφερε…
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της