MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tο βραβείο Χορν στο Γιάννη Νιάρρο – Θρίαμβος για τον Γιάννη Οικονομίδη

Η παράσταση του Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα κοιμήσου» προικίζει την πινακοθήκη των διακρίσεων της και με το βραβείο Χορν εκπροσωπούμενη από το Γιάννη Νιάρρο.

author-image Στέλλα Χαραμή

Άκρως “οικογενειακή” αποδείχθηκε η φετινή απονομή των “δίδυμων” βραβείων Χορν και Μερκούρη. Ο Γιάννης Νιάρρος, γιος της οικογένειας Γερακάρη στο «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη απέσπασε το φετινό βραβείο Χορν· μόλις μια μέρα μετά την διάκριση της Ιωάννας Κολιοπούλου για την ερμηνεία στο ρόλο της θεατρικής αδελφής του. 

Κι επειδή ο Γιάννης Οικονομίδης τρέφει… γερά παιδιά – κι ας είναι και παιδιά ενός διαβόητου μαφιόζου – ήταν αναμενόμενο ο Γιάννης Νιάρρος να τον ευχαριστήσει με θέρμη για την καθοδήγηση καθώς και την υπόλοιπη «οικογένεια Γερακάρη» όπως ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Xorn2018 Niarros Koliopoulou

Αδέρφια στη σκηνή, αδέρφια και στη βράβευση, Ιωάννα Κολιοπούλου και Γιάννης Νιάρρος. 

Υποψήφιος για το βραβείο Χορν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο 26χρονος ηθοποιός ευχαρίστησε και την πραγματική του οικογένεια, τους φίλους και το κορίτσι του (σ.σ., την ηθοποιό Χαρά Μάτα Γιαννάτου) «χωρίς το οποίο θα ήμουν στο ψυχιατρείο», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς και τρεις ανθρώπους που γνώρισε μέσα στο θέατρο «και με τη στάση τους τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη με έκαναν καλύτερο ηθοποιό και καλύτερο άνθρωπο: Την Αγγελική Γκιργκινούδη, τον Ακύλλα Καραζήση και το Θέμη Πάνου».

Xorn2018 ypopsifioi

Η αναμνηστική των υποψηφίων (από αριστερά) Νιάρρος, Πασσάς, Βουρδάμης, Σαφός και Παπαδόπουλος

Με το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν περασμένο στο λαιμό του Γιάννη Νιάρρου – όπως τον παρέδωσε ο περσινός κάτοχος του Κωνσταντίνος Μπιμπής – ο θεσμός κλείνει 18 χρόνια και υποδέχεται μια νέα γενιά ηθοποιών. Στη γενιά των Γιάννη Νιάρρου, Γιώργου Βουρδάμη, Πάνου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Πασσά και Βασίλη Σαφού (οι τέσσερις τελευταίοι ως φετινοί διεκδικητές του βραβείου) ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος αναγνώρισε «μια γενιά μορφωμένων ηθοποιών – κόντρα στη γενικότερη αντίληψη που έχουμε για την ελληνική παιδεία – που συγκεντρώνει μια τρομακτική εμπειρία παίζοντας σε ευρύ ρεπερτόριο. Αυτά τα παιδιά αθλούνται από ρόλο σε ρόλο, γι’ αυτό και πρέπει να περιμένουμε θαύματα από τη γενιά τους. Αυτό είναι το δαιμόνιο της φυλής μας· να προσαρμόζεται σε δύσκολες συνθήκες. Έτσι κι αυτά τα παιδιά θαυματουργούν στον τόπο τους, σ’ αυτήν την πολιτική και πολιτιστική εξορία που έχει δημιουργηθεί γύρω τους. Ζούμε σε μια δύστυχη εποχή ευτυχών προσδοκιών» κατέληξε εμψυχωτικά.

Xorn2018 Niarros Mpimpis

Η παράδοση του χρυσού σταυρού από τον Κωνσταντίνο Μπιμπή στο Γιάννη Νιάρρο. 

Η ενηλικίωση του βραβείου Χορν – που ώθησε την ψυχή του θεσμού, το Σταμάτη Φασουλή να ευχηθεί σε «καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον» – έδωσε για πρώτη φορά τη σκυτάλη των ομιλητών όχι σ’ ένα φίλο ή συνεργάτη του Τάκη Χορν αλλά σ’ ένα βραβευμένο ώστε να μιλήσει για τη διάκριση – κληροδότημα. Ο Θανάσης Αλευράς, νικητής του 2008, γύρισε το χρόνο ακριβώς δέκα χρόνια όταν λίγο πριν τη βράβευση θα φιλούσε την προτομή του Χορν (βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου) ψιθυρίζοντας του να είναι εκείνος που θα κερδίσει το βραβείο! Κι αφού η ευχή του εισακούστηκε πανηγυρικά, ο Θανάσης Αλευράς δεν ξέχασε ποτέ την αξία που είχε «αυτό το μπράβο το οποίο με σύστησε στην οικογένεια του θεάτρου και με ακολουθεί μέχρι και σήμερα». Άλλωστε η σύνδεση του με το Δημήτρη Χορν θα μεγαλώσει το προσεχές φθινόπωρο όπου σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα θα πρωταγωνιστήσει σε μια αφιερωματική παράσταση για εκείνον στη σκηνή του Λαμπέτη.

Xorn2018 nikites

Μεταξύ των νικητών μιας πλούσιας 18ετίας οι  Αργύρης Ξάφης, Γιάννης Νιάρρος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Θανάσης Αλευράς και στο κέντρο ο Σταμάτης Φασουλής. 

Να σημειωθεί πως την κριτική επιτροπή του βραβείου απαρτίζουν εκτός από το Σταμάτη Φασουλή και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, η ηθοποιός και υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.

Περισσότερα από Επίκαιρα