MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Αθήνα για ένα χρόνο Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

Την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που θα γίνουν για ένα χρόνο στην Αθήνα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην επίσημη τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

«Αρχίζει ταξίδι της Αθήνας. Η επιλογή της UNESCO αξίζει τον κόπο, όχι μόνο λόγω της ιστορίας της Αθήνας αλλά και των προοπτικών της έτσι όπως διαγράφονται σήμερα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος για την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 και υπογράμμισε: «H Αθήνα δικαιούται ιστορικά αυτή τη μεγάλη τιμή, την οποία θα δικαιώσουν οι προσπάθειες του δήμου, γιατί η Αθήνα είναι πόλη του βιβλίου, έχει δομή, υποδομή κι ανθρώπους, ξέρει να συνεργάζεται, ώστε να φανεί ποια είναι η αξία του βιβλίου σήμερα».

Συγχαίροντας τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη για τη δουλειά που έχει γίνει, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Αθήνα παίρνει τη σκυτάλη της διοργάνωσης από την UNESCO και αυτό συμβολίζει ότι μέσα από το βιβλίο κάνουμε τους πολιτισμούς να επικοινωνούν, να διαλέγονται, να φέρνουν ελευθερία και πολιτισμό». «Όλοι μας θα δικαιώσουμε επιλογή της Unesco» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην τελετή έναρξης, τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Νίκος Φίλης, την κυβέρνηση η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, και παρέστησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος καθώς και εκπρόσωποι επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων.

«Σκοπός της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι να εμπνεύσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση και να αφήσει πολιτιστικά αποτυπώματα. Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει! Σε αυτή τη γιορτή είστε όλοι και όλες συνδιοργανωτές, μέτοχοι και καλεσμένοι» τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «ο σύγχρονος πολιτισμός μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης συμβάλλουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανοδική τουριστική πορεία της Αθήνας, με περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017. Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μια ακόμη διεθνής διάκριση για την πόλη μας, της οποίας την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο συντονιστής της UNESCO για τα θέματα βιβλίου κ. Ian Denison, μίλησε για τις «δυσκολίες ελευθερίας, έκφρασης και λόγου που διαπιστώνονται σε πολλές χώρες», απευθύνοντας έκκληση ώστε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες και αυτή η ελευθερία, να εξασφαλιστεί. «Το ερώτημα δεν είναι γιατί επελέγη η Αθήνα, αλλά γιατί δεν επελέγη νωρίτερα» επισήμανε ο κ. Denison, αναφέροντας ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας προκρίθηκε για την ποιότητα της πρότασης, για την πρόσβαση κάθε ομάδας πληθυσμού στο βιβλίο, καθώς και για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στο πρόγραμμα. «Είναι μια πρόκληση και κινητοποίηση για να δημιουργηθούν δίκτυα πού θα συνεχίσουν στο μέλλον. Ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των λαών» είπε ο συντονιστής της UNESCO.

Με μία μεγάλη γιορτή στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ξεκίνησε η μεγάλη αυτή διοργάνωση του δήμου Αθηναίων, που φέρνει την Αθήνα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για έναν από τους πιο δυναμικούς χώρους της δημιουργίας και του πολιτισμού, τον χώρο της συγγραφής και του βιβλίου.

Στη διοργάνωση συμβάλλουν όλα τα προγράμματα και οι οργανισμοί του δήμου Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Τεχνόπολη, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, τα Ανοικτά Σχολεία, η πλατφόρμα συνΑθηνά – και βέβαια οι φορείς του βιβλίου – συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοθήκες, ινστιτούτα.

Με σύνθημα «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει» η πρωτεύουσα για έναν χρόνο, με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, θα κινείται στους ρυθμούς της αγάπης για το βιβλίο.

Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου). Πολύτιμοι υποστηρικτές επίσης είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Περισσότερα από Εκδηλώσεις