MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τη διάσημη ολυμπιονίκη Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν τιμά το Doodle της Google

Στην διάσημη ολυμπιονίκη Φάνι Μπλάνκερς – Κουν αφιερώνει η Google το σημερινό (26 Απριλίου) Doodle, με αφορμή την 100η επέτειο από τη γέννηση της.

Monopoli Team

Η «ιπτάμενη Ολλανδέζα νοικοκυρά», όπως έχει μείνει στην ιστορία, έγινε γνωστή ξεχωρίζοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 και το 1999 σε ένα γκαλά της IAAF, όπου και αναδείχθηκε ως «Κορυφαία αθλήτρια του 20ού αιώνα».

Η Φρανσίνα «Φάνι» Μπλάνκερς – Κοέν, όπως είναι το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1918 στο Λέητζ Βούρσκε της Ολλανδίας και από μικρή είχε δείξει την αγάπη της για τον αθλητισμό. Το ότι διέθετε και ταλέντο είχε αρχίσει να φαίνεται από τα 17 της χρόνια, όταν κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ της χώρας της στα 800 μέτρα. Σε ηλικία 18 ετών, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, κατακτώντας την πέμπτη θέση στα 4Χ100 και την έκτη στο άλμα εις ύψος.

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ξεσπάσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944 να ματαιώνονται, πολλοί πίστευαν πως η Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν δεν θα κατόρθωνε να διακριθεί σε άλλη Ολυμπιάδα. Όταν έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, δεν ήταν λίγοι εκείνοι αντέδρασαν, καλώντας την μέσω επιστολών να παραμείνει στο σπίτι της και να αφοσιωθεί στον ρόλο της μητέρας. 

Ωστόσο οι επικρίσεις δεν στάθηκαν αρκετές για να της αλλάξουν την γνώμη, οπότε και ταξιδεύει τελικά για το Λονδίνο, όπου εκεί εξέπληξε το κοινό κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια και μαζί το παρατσούκλι της «ιπτάμενης νοικοκυράς», ισοπεδώνοντας παράλληλα στερεότυπα εκείνης της εποχής, που ήθελαν τη μητρότητα να αποτελεί εμπόδιο για τις γυναίκες αθλήτριες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κατέκτησε πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους σε διάφορα αγωνίσματα του στίβου, καταρρίπτοντας ή ισοφαρίζοντας 12 παγκόσμια ρεκόρ!

Το 1999, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της, έλαβε από την IAAF την τιμητική διάκριση της «αθλήτριας του 20ου αιώνα».

Περισσότερα από Σαν σήμερα