MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στα ενδότερα του Big Bang Festival

Το Big Bang Festival, το πολύχρωμο, μουσικό πρόγραμμα που οργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για παιδιά έως 12 ετών, ανοίγει για 4η χρονιά τις πόρτες του, από τις 18 έως τις 20 Μαίου.

Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος
Monopoli Team

Η Στέγη θα μεταμορφωθεί και φέτος σε έναν μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες και οι μκροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε multimedia συναυλίες, πάρτι και εργαστήρια με απρόσμενες εκπλήξεις. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζονται πορτραίτα επιφανών συνθετών και μουσικών, καθώς και παραγωγές με βάση όλες τις μορφές της ηχητικής τέχνης. Τα παιδιά καλούνται να μοιραστούν την σκηνή με τους μουσικούς και να δημιουργήσουν την δική τους μουσική, χρησιμοποιώντας πολυμέσα αλλά και αντικείμενα που δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα.

BBF1

Όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το Big Bang Festival!

Η Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, μας ξεναγεί στα “ενδότερα” του Φεστιβάλ.

  • Περισσότερα από 5.000 παιδιά έχουν παρακολουθήσει-συμμετάσχει στα 3 προηγούμενα φεστιβάλ.
  • Τα τελευταία 3 χρόνια στο πλαίσιο του φεστιβάλ Big Bang έχουμε οργανώσει συνολικά 32 εκδηλώσεις/μουσικές δράσεις. Κάθε φορά η Στέγη μεταμορφώνεται σε έναν μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες. Οι νεαροί φίλοι μας παρακολουθούν και βιώνουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Έτσι και φέτος φυσικά! Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους γνωρίζουν πορτραίτα επιφανών συνθετών και μουσικών, αλλά και την ηχητική τέχνη, με παραγωγές που έχουν ως βάση όλες τις μορφές ηχητικής τέχνης και τη δημιουργική μουσική χρήση αντικειμένων τα οποία δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα, παρακολουθούν και συμμετέχουν σε συναυλίες με τη χρήση πολυμέσων (multimedia).

  • Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τη σύγχρονη μουσική, την τζαζ, την ρέιβ, την ηλεκτροακουστική, την κλασσική, τον αυτοσχεδιασμό έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στο big bang. Φέτος και την ραπ! Προσκαλούμε μουσικούς από διαφορετικά είδη και στυλ, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά.


bff3

  • Φέτος οργανώνουμε επτα δράσεις εντός της Στέγης και μία στο πάρκο Δουργούτι δίπλα από τη Στέγη. 
  • Υποδεχόμαστε την διεθνούς φήμης τσελίστρια Sonia Wieder-Atherton ανακαλύπτοντας τις «Οδύσσειες» στην Ελλάδα, με διάφορες μουσικές συνθέσεις και τις προσωπικές αφηγήσεις της ομάδας με εργαλεία τους ήχους που μας περιβάλλουν καθημερινά.
  • Ταξιδεύουμε στον πλανήτη ενός μωρού με τη μουσική παράσταση «Σώμα, δωμάτιο, περιβάλλον, πλανήτης», μια παράσταση φτιαγμένη από ήχους που θυμίζουν το πρώτο ηχητικό περιβάλλον του βρέφους, από τον μουσικό παραγωγό και σχεδιαστή ήχου, Δημήτρη Πατσαρό και την εικαστικό, Αναστασία Δούκα.
  • Ακούμε την «Συμφωνία για εγκαταλελειμμένα αντικείμενα» και διαπιστώνουμε πώς ένας σωλήνας ηλεκτρικής σκούπας, ένα ποτιστήρι, μερικές γλάστρες, πέτρες, άδεια κουτάκια λαχανικών και άλλα «χαμένα» αντικείμενα συνθέτουν μια ορχήστρα που επεξεργάζεται ο συνθέτης και εφευρέτης μουσικών οργάνων, Max Vandervorst.
  • Παρέα με το μουσικό τρίο των μουσικών Θοδωρή Ζιάρκα, Τάσο Στάμου και Στέφανο Χυτήρη «Αυτοσχεδιάζουμε ελεύθερα» με παραδοσιακά αλλά και ηλεκτρονικά όργανα μαζί με τα παιδιά, για να βγάλουμε ήχους εμπνευσμένους από την παραδοσιακή, την τζαζ και την ηλεκτρονική μουσική.
  • Με το «The View-Master Orchestra: Ο γύρος του κόσμου σε 80 εικόνες» θα ζωντανέψουν μπροστά μας αντικείμενα, φυσικά φαινόμενα, οι 4 εποχές, αφηρημένες έννοιες, καθώς και οτιδήποτε άλλο θα ενδιέφερε τα παιδιά του χτες και του σήμερα. Μια διαδρομή στον χρόνο, που θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στους κόσμους του παιδιού και του γονιού, μαζί με τον μουσικό Δημοσθένη Γρίβα.
  • Ανακαλύπτουμε τι είναι τα «Γιάτεκοκ! Παιχνίδια για δύο και τέσσερα χέρια» που έχουν ως βασικό σκοπό τους την «χαρά της κίνησης, την τόλμη, την ευχαρίστηση του να παίζεις». Μια απολαυστική παράσταση με στοιχεία παντομίμας και animation – και με πολύ χιούμορ! Στο κάτω-κάτω, δεν «κάνεις» πιάνο, αλλά «παίζεις πιάνο» με τους πιανίστες Beata Pincetic και Χρήστο Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία Πάρι Μέξη.
  • Μπροστά στον καμβά του εικαστικού Αριστοτέλη Κλειτσίκα, ο Νέγρος του Μοριά θα μας διηγηθεί σε ραπ ρυθμούς την ιστορία του «Απολλώνιου (Κοφί) Μόρρις», σε μια εικαστική παράσταση που θυμίζει παραμύθι. Μια πρωτότυπη αλληγορία για τη δύναμη της τέχνης και της φιλίας. 
  • Τέλος, βγαίνοντας έξω από τη Στέγη, οι μικροί μας φίλοι θα εξερευνήσουν το πάρκο στο Δουργούτι, ανιχνεύοντας τις μελωδίες, τους ρυθμούς και τους θορύβους της πόλης μας και φτιάχνοντας τον δικό τους χάρτη μικρών ηχητικών θησαυρών, μέσα από τα «Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης» των εικαστικών Ζάφο Ξαγοράρη και Νεκτάριου Παππά.

bff4

  • Το πιο απρόσμενο αντικείμενο που χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό όργανο ήταν μια ξαπλώστρα θαλάσσης που μετασχηματίστηκε σε άρπα, στο πλαίσιο του project για παιδιά 10-12 ετών «H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα». Σε αυτό το εργαστήριο ο Πορτογάλος καλλιτέχνης João Ricardo de Barros Oliveira μαζί με μια ομάδα δεκαπέντε παιδιών μάς παρουσίασαν την πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης, μετατρέποντας αντικείμενα που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια σε… μουσικά όργανα! Με αυτά λοιπόν τα πρωτότυπα μουσικά όργανα από καθημερινά αντικείμενα, έφτιαξαν την παρτιτούρα τους και συγκρότησαν την «Ορχήστρα της χαμένης βίδας» παρουσιάζοντας τη συναυλία τους στο 1ο Μουσικό Φεστιβάλ Big Bang.

  • Το πιο αξιοπερίεργο περιστατικό συνέβη στο Συνέβη στο Big Bang2, με την Revolutionary Street Band, στο πλαίσιο του προγράμματος “Fairy Musical Tails”. Mια νεράιδα, η χορογράφος/χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου μαζί με την ορχήστρα πνευστών υπό την καθοδήγηση του Guido De Flaviis που τη συνόδευε, ερμήνευσαν ένα συναρπαστικό ρεπερτόριο από μουσικά έργα σύγχρονων συνθετών, όπως των Ligeti, Reich, Donatoni, Nyman, Bernstein κ.ά. και καλούσαν τους θεατές, τα παιδιά από την γειτονιά που μόλις τελείωναν από την προπόνηση ποδοσφαίρου τους, τους ενήλικες από τα μαγαζιά της περιοχής, τους περαστικούς της γειτονιάς, να τους ακολουθήσουν. Ξαφνικά καθώς περιηγούνταν στα στενά και τις πολυκατοικίες του Νέου Κόσμου, μπλέχτηκαν με τους οπωροπώληδες της λαϊκής του Σαββάτου, εδώ στον Νέο Κόσμο, μεταμορφώνοντας την ομάδα σε ένα πολύχρωμο μυρωδάτο μουσικό μπουλούκι από ανθρώπους όλων των ηλικιών που είχαν γίνει ένα με φρούτα, μυρωδιές, λαχανικά, κορδέλες, κόρνες, τρομπέτες! Το μείγμα των ήχων από τους τελάληδες συνδυαστικά με τον Nyman, αλλά και όλες αυτές τις φιγούρες μαζί να περπατάνε, να χορεύουν και να παίζουν στους δρόμους γύρω από τη Στέγη, ήταν κάτι το μαγικό!
  • Ο νεαρότερος θεατής του φεστιβάλ ήταν μολις 3 μηνών και παρακολούθησε το μουσικό θέατρο για πολύ μικρά παιδιά «Ψηλά στα βουνά» των μουσικών από την Νορβηγία, Hanne Dieserud και Christina Lindgren. Μια πρώτη γνωριμία με τις παραστατικές τέχνες και το μουσικό θέατρο. Μέσα σε ένα μικρό αντίσκηνο, μια κοπέλα τραγουδούσε και έπαιζε εβραϊκή άρπα, ενώ η φίλη της αφηγούνταν ιστορίες από έναν κόσμο μακρινό. Μέσα από ένα μουσικό παιχνίδι ήχων και κινήσεων, οδηγηθήκαμε σε ένα ταξίδι περιπετειώδες, ψηλά στα βουνά. Συναντήσαμε άγρια ζώα και ακούσαμε ορμητικούς καταρράκτες. Ένα θέαμα εξίσου απολαυστικό για –πολύ- μικρούς και μεγάλους!
  • Ένα παιδάκι, στη μουσική παράσταση «Μουσικόσμος» της Γιολάντας Μαρκοπούλου και του Spyros Pan, είπε με δέος:Μαμά, έναUFO! όταν μπήκαμε σε μια μικρή αίθουσα γεμάτη σωλήνες, περίεργους συνδυασμούς χρωμάτων και μουσικά όργανα (hang drums) που έμοιαζαν σαν σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η δράση διαπραγματευόταν πώς άραγε ηχεί ένα όργανο που μοιάζει με διαστημόπλοιο; Πόσους διαφορετικούς ήχους μπορεί να παράγει ένα μόνο ανθρώπινο σώμα μέσω της φωνής; Πώς αυτά τα δύο συνομιλούν; Πόσα όργανα που δεν έχω ξαναδεί υπάρχουν; Τι σκέψεις μου έρχονται όταν ακούω αυτούς τους διαφορετικούς ήχους; Τι εικόνες φαντάζομαι; Σε ποιους κόσμους ταξιδεύω με μια τέτοια πρωτόγνωρη μουσική περιπλάνηση; Ερωτήματα άλλωστε που διαπνέουν κάθε φεστιβάλ Big Bang που διοργανώνουμε!
  • Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το δημοφιλέστερο εργαστήριο ή εκδήλωση γιατί όλα είναι πολύ ιδιαίτερα για τα παιδιά. Θα σταθώ ωστόσο στο περσινό διαδραστικό εργαστήριο “Sound Morphing and Voice & Noise Manipulation” από τους Fabrika Music (Στέφανος Κωνσταντινίδης, Νάσος Σωπύλης). Ένα μίνι στούντιο είχε στηθεί στο μικρό χώρο ενός καμαρινιού (music room), όπου τα παιδιά -άνω των 5 ετών- ήρθαν σε επαφή με όλα τα μέσα καταγραφής και επεξεργασίας ήχου με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι μικροί μας φίλοι πραγματοποίησαν όλες τις δράσεις, πειραματίστηκαν και παρήγαγαν το τελικό αποτέλεσμα, ντύνοντας με δικούς τους ήχους αλλά και με την φωνή τους ένα animation. Στο τέλος, απόλαυσαν στην οθόνη (τηλεόραση) τους ήχους τους αλλά και τη φωνή τους! Το πρόγραμμα αυτό ήταν αστείο, με άμεσο αποτέλεσμα και παράλληλα πρόσφερε στα παιδιά σημαντικές γνώσεις.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων εδώ

Περισσότερα από Επίκαιρα