MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το πρόγραμμα του Big Bang Festival 4

Το δημοφιλές μουσικό Φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για παιδιά έως 12 ετών, από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Μαίου.

Monopoli Team

Οι «Οδύσσειες» στην Ελλάδα | NomadProject | SoniaWieder – Atherton
Παρασκευή 18 Μαίου, 20:30 | Για παιδιά από 8 έως 108 ετών | Διάρκεια: 60 λεπτά | Κεντρική Σκηνή

Μια παράσταση, η οποία ξεκίνησε από ένα μουσικό εργαστήριο για παιδιά, με τη διεθνούς φήμης τσελίστρια Sonia Wieder-Atherton. Το θέμα του εργαστηρίου ήταν η «Οδύσσεια» και οι προσωπικές αφηγήσεις με εργαλεία τους ήχους που μας περιβάλλουν καθημερινά. Η Σόνια Βίντερ-Άθερτον συμμετέχει στο Big Bang 4 ως nomad, δηλαδή ως προσκεκλημένη μουσικός από το εξωτερικό που έρχεται για ένα χρονικό διάστημα και δημιουργεί μαζί με μια ομάδα παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, τους προσφέρει νέα μουσικά ερεθίσματα και τους προτείνει νέες μουσικές διαδρομές, ώστε τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο υλικό. Αυτό το υλικό που προέκυψε από το εργαστήριο θa παρουσιάσουν τα παιδιά σε μια συναυλία για μικρούς και μεγάλους στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. 

Η Σόνια Βίντερ-Άθερτον χρησιμοποιεί ανέκαθεν τη μουσική ως μια γλώσσα ανοιχτή στον κόσμο. Είναι μια προσωπική αναζήτηση που, με την πάροδο των ετών, την έχει οδηγήσει από το ένα ρεπερτόριο στο άλλο, από τη μία ανακάλυψη στην επόμενη, σε μια αδιάκοπη διαδικασία εξερεύνησης. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες και εμφανίζεται ως σολίστ υπό τη διεύθυνση πολλών διαφορετικών μαέστρων. Τα τελευταία χρόνια, η Σόνια Βίντερ-Άθερτον έχει υλοποιήσει αρκετά πρότζεκτ τα οποία είναι σχεδιασμένα ως πλήρεις μουσικές και οπτικές εμπειρίες.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, τσέλο: Sonia Wieder-Atherton

Δημιουργία soundrtrack και ηχοληψία: Franck Rossi

Ηχογράφηση φωνών: Marius Atherton

Σώμα, δωμάτιο, περιβάλλον, πλανήτης | Δημήτρης Πατσαρός & Αναστασία Δούκα
Σάββατο & Κυριακή 10 & 20 Μαίου 11:00, 12:30, 16:00 και 17:30 | Για βρέφη από 10 μηνών έως 2 ετών | Διάρκεια: 30 λεπτά | Αίθουσα Χορού +4

Φανταστείτε μια μουσική παράσταση  φτιαγμένη από ήχους που θυμίζουν το πρώτο ηχητικό περιβάλλον του βρέφους. Όπως το κάθε μωρό μεγαλώνοντας ακούει αλλιώς, έτσι κι αυτή η σύνθεση μεταμορφώνεται μέσα από επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα, ήχους από συνθεσάιζερ, παιδικά όργανα και ηχογραφήσεις τοπίων σε μία μουσική με άμπιεντ και ηλεκτρονική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα με τον ήχο, οι αισθήσεις των μικρών ακροατών κεντρίζονται από οπτικά ερεθίσματα και δρώμενα χρωμάτων. Παρατηρούν ένα ειδικά διαμορφωμένο αισθητηριακό σύμπαν, με κύριο στοιχείο το φως και τη διάθλασή του μέσα από το χαρτί. Μια ζωντανή εγκατάσταση που λειτουργεί σαν ηχητικό πλανητάριο, ένα φιλόξενο δωμάτιο-περιβάλλον-πλανήτης ηρεμίας, το οποίο στην εξέλιξή του γίνεται χώρος παρατήρησης/εξερεύνησης για γονείς και βρέφη.

Ο Δημήτρης Πατσαρός είναι μουσικός παραγωγός και σχεδιαστής ήχου. Μέλος διαφόρων σχημάτων (EchoCanyon, KoobaTercu, Misuse,M.G.C.), συνεργάζεται με το Αρχείο Καβάφη, υλοποιεί εργαστήρια ηλεκτρονικής μουσικής και συνθέτει για θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και διαφημίσεις. Είναι πατέρας ενός αγοριού 22 μηνών.

Η Αναστασία Δούκα είναι εικαστικός (Τoby Devan Fellowship, Βραβείο ΔΕΣΤΕ, S.Edes Prize, School of the Art Institute Fellowship). Συνεργάζεται με το Fondation Hermès, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υλοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια ενηλίκων. Είναι μητέρα μιας κόρης 5 μηνών.

Σύνθεση & Ηχητικός σχεδιασμός: Δημήτρης Πατσαρός

Εικαστική επιμέλεια & Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Αναστασία Δούκα

Συμφωνία για εγκαταλελειμμένα αντικείμενα | Max Vandervorst

Σάββατο 19 Μαίου, 11:00, 16:30 και 18:30 & Κυριακή 20 Μαίου, 11:00, 16:00 και 18:00 | Για παιδιά από 6 ετών | Διάρκεια: 45 λεπτά | Εκθεσιακός Χώρος -1

Η ορχήστρα: σωλήνας ηλεκτρικής σκούπας, ποτιστήρι, γλάστρες, πέτρες, άδεια κουτάκια λαχανικών και άλλα χαμένα και εγκαταλελειμμένα αντικείμενα. Η τριβή ανάμεσα στις «φυσικές» αρμονίες των αντικειμένων και στην καλοσυγκερασμένη μουσική μας κουλτούρα πυροδοτεί τη σπίθα μιας πρωτότυπης, εμπνευσμένης μουσικής. Ο βραστήρας του τσαγιού γίνεται αφρικανικό τύμπανο, ενώ η σφυρίχτρα του μάς μεταφέρει στη Βραζιλία. Ο ερμηνευτής πετάγεται από το ένα όργανο στο άλλο, παίζοντας με όλα. Γίνεται ένα με τη μουσική, αναμειγνύοντας χορδές, ξύλα, κρουστά, νότες, ρυθμούς, τάσεις και εκφράσεις. Οι γλάστρες, το ποτιστήρι και ο σωλήνας της ηλεκτρικής σκούπας έχουν ξεχαστεί πλέον εδώ και καιρό… και στο τέλος θυμόμαστε ότι αρχικά η λέξη «συμφωνία» σήμαινε «αρμονία». Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, η Συμφωνία για εγκαταλελειμμένα αντικείμενα έχει γίνει πλέον πραγματικά κλασική… η απίστευτη απλότητά της και το πρωτοποριακό της χιούμορ εξακολουθούν να μας προκαλούν.

Ο Μαξ Φαντερφόρστ είναι συνθέτης και εφευρέτης μουσικών οργάνων. Από το 1988 δίνει παραστάσεις στις οποίες παρουσιάζει όργανα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας μια ευρεία ποικιλία αντικειμένων για πρώτη ύλη: Συμφωνία για εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, Κοντσέρτο για δύο ποδήλατα, Ο άνθρωπος από την ιαματική πηγή, Μια ιστορία μουσικής και Αυτό δεν είναι παράσταση. Όλες τους έχουν παρουσιαστεί αναρίθμητες φορές σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Σύλληψη, κατασκευή οργάνων και μουσική: Max Vandervorst 

Σκηνοθεσία: Jean-François De Neck

Τεχνική υποστήριξη: Claire Steinfort

Παραγωγή: Curieux Tympan asbl

Αυτοσχεδιάστε ελεύθερα | Θοδωρής Ζιάρκας, Τάσος Στάμου & Στέφανος Χυτήρης
Σάββατο 19 Μαίου,  11:30, 14:00, 16:00 και 19:00 & Κυριακή 20 Μαίου, 11:30, 14:00, 16:00 και 18:30 | Για παιδιά από 4 ετών | Διάρκεια: 30 λεπτά | Φουαγιέ 4ου ορόφου

Ένα μουσικό τρίο που προσκαλεί τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν με παραδοσιακά αλλά και ηλεκτρονικά όργανα, για να βγάλουν ήχους εμπνευσμένους από την παραδοσιακή, την τζαζ και την ηλεκτρονική μουσική. Στημένες πλάι στα όργανα του κάθε μουσικού, θα βρίσκονται μικρές ρεπλίκες των «μεγάλων οργάνων», σαν μια μικροσκοπική εκδοχή τους, όπου τα παιδιά θα μπορούν να δοκιμάζουν ασκήσεις πάνω στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό με τη συνοδεία και την καθοδήγηση των μουσικών. Μέσα από αυτά τα μουσικά παραδείγματα βλέπουμε πόσο προσβάσιμο και δημιουργικό είναι το είδος του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, τόσο ως καλλιτεχνικό όσο και ως εκπαιδευτικό εργαλείο επικοινωνίας και έκφρασης, είτε μεταξύ ομάδων είτε ατομικά.

Το τρίο των Τάσου Στάμου, Στέφανου Χυτήρη και Θοδωρή Ζιάρκα, εκτός από σχήμα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού –με παρουσιάσεις στους χώρους Café Oto και Clapton Sessions (Λονδίνο), Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Αθήνα), Υπόγειο (Θεσσαλονίκη), Φεστιβάλ Αιχμές (Βόλο)–, έχει εστιάσει και στη διερεύνηση των αρχών του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού σε θεωρητική βάση. Έχουν κάνει διαλέξεις σχετικά με τον αυτοσχεδιασμό και διαθέτουν εμπειρία ως σολίστες έχοντας μαθητεύσει και συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας αυτοσχεδιαστικής σκηνής.

Συνθέτης, κοντραμπασίστας: Θοδωρής Ζιάρκας

Ηλεκτροακουστικός συνθέτης-ηλεκτρονικά: Τάσος Στάμου 

Ντράμμερ: Στέφανος Χυτήρης

The View-Master Orchestra: Ο γύρος του κόσμου σε 80 εικόνες | Δημοσθένης Γρίβας
Σάββατο 19 Μαίου,  11:30, 13:30, 17:00 και 18:30 & Κυριακή 20 Μαίου, 11:30, 13:30, 16:30 και 18:00 | Για παιδιά από 3 ετών | Διάρκεια: 25 λεπτά | 5ος όροφος – Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου

Το View-Master, αυτή η θρυλική συσκευή για παιδιά κάθε ηλικίας που έμοιαζε με κιάλια και προέβαλλε στατικές τρισδιάστατες εικόνες, γίνεται αφορμή για ένα μαγικό ταξίδι στον παιδικό κόσμο, με συνοδοιπόρους τη ζωντανή μουσική και τα βίντεο. Στο ταξίδι μας, η στατική εικόνα του View-Master αντικαθίσταται πλέον από τη βιντεοπροβολή. Σε 80 κινούμενες εικόνες, θα ζωντανέψουν μπροστά μας αντικείμενα, φυσικά φαινόμενα, οι εποχές, αφηρημένες έννοιες, καθώς και οτιδήποτε άλλο θα ενδιέφερε τα παιδιά του χτες και του σήμερα. Μια διαδρομή στον χρόνο, που θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στους κόσμους του παιδιού και του γονιού.

Ο Δημοσθένης Γρίβας είναι συνθέτης, μουσικός και παραγωγός. Συνθέτει μουσική για παραστάσεις χορού και θεάτρου και έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Χουβαρδά, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Νίκο Καραθάνο, Κωνσταντίνο Ρήγο, Αντώνη Φωνιαδάκη, default company, ομάδα χορού Aερίτες κ.ά., σε οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Έχει συνθέσει επίσης μουσική για περφόρμανς, video art, ηχητικές εγκαταστάσεις εικαστικών εκθέσεων και ταινίες μικρού μήκους.

Concept, σύνθεση, βίντεο: Δημοσθένης Γρίβας

Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Λαζαρίδης

Στο βίντεο της παράστασης ακούγεται η φωνή του Άγγελου Παπαδημητρίου 

The View-Master Orchestra 

Ηλεκτρική κιθάρα: Δημοσθένης Γρίβας 

Πιάνο – keyboards: Κώστας Γιαξόγλου  

Drums: Νίκος Σιδηροκαστρίτης 

Κλαρινέτο, σαξόφωνο: Γιώργος Κάστανος

Κοντραμπάσο: Χρυσόστομος Μπουκάλης 

Γιάτεκοκ! Παιχνίδια για δύο και τέσσερα χέρια | Πάρις Μέξης, Beata Pincetic & Χρήστος Σακελλαρίδης
Σάββατο 19 Μαίου, 12:30 και 17:30 & Κυριακή 20 Μαίου, 12:30 και 17:00 | Για παιδιά από 5 ετών | Διάρκεια: 50 λεπτά | Μικρή Σκηνή

Το 1973, ο Γκέργκι Κούρταγκ ξεκίνησε μια μοναδική «πιανιστική» εξερεύνηση: αποφάσισε να «ανακαλύψει» μουσικά κομμάτια με την αυθόρμητη χαρά ενός παιδιού που αντιμετωπίζει το πιάνο σαν παιχνίδι. Στο διάστημα των 45 ετών που πέρασαν από τότε, έχει ήδη συνθέσει εννέα (!) τόμους με μικρά πιανιστικά αριστουργήματα, στα οποία ο βασικός σκοπός είναι «η χαρά της κίνησης, η τόλμη, η ευχαρίστηση του να παίζεις». Αυτά είναι τα «Γιάτεκοκ»!

Οι πιανίστες Μπεάτα Πίντσετιτς και Χρήστος Σακελλαρίδης, στους ρόλους δύο «μεγάλων παιδιών» που έχουν κλείσει την ίδια αίθουσα για πρόβα, παρουσιάζουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα «Γιάτεκοκ», σε μια απολαυστική παράσταση με στοιχεία παντομίμας και animation – και με πολύ χιούμορ! Στο κάτω-κάτω, δεν «κάνεις» πιάνο, αλλά «παίζεις πιάνο».

Η Beata Pincetic και ο Χρήστος Σακελλαρίδης είναι ένα διακεκριμένο ζευγάρι πιανιστών, με διεθνή παρουσία και ρεπερτόριο που κυμαίνεται από τον Μότσαρτ μέχρι τον 21ο αιώνα και περιλαμβάνει σημαντικά έργα για duo piano. Συνεργάζονται συχνά με σύγχρονους συνθέτες παρουσιάζοντας έργα τους, τα οποία τις περισσότερες φορές γράφονται ειδικά για αυτούς.

Ο Πάρις Μέξης είναι σκηνοθέτης και σκηνογράφος με σημαντική παρουσία στους χώρους της όπερας και του μουσικού θεάτρου, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Παρουσίαση επιλεγμένων κομματιών από το έργο Játékok του György Kurtág για δύο και τέσσερα χέρια.
Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία: Πάρις Μέξης

Σκηνογραφική επιμέλεια: Πάρις Μέξης, Μαρίζα Σουλιώτη

Σχεδιασμός βίντεο: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίζα Σουλιώτη

Πιανίστα: Beata Pincetic

Πιανίστας: Χρήστος Σακελλαρίδης

Οδηγός Σκηνής & Performer: Βούλα Κορδερά 

Ο Απολλώνιος (Κοφί) Μόρρις | Ο Νέγρος του Μοριά
Σάββατο 19 Μαίου, 13:00, 18:00 και 19:30 & Κυριακή 20 Μαίου, 13:00, 17:30 και 19:00 | Για παιδιά από 6 ετών | Διάρκεια: 20 λεπτά | Εκθεσιακός Χώρος -1

Ο MC Νέγρος του Μοριά είναι εμβληματική μορφή της αθηναϊκής ραπ και έρχεται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Big Bang της Στέγης, για μια μουσική και ταυτόχρονα εικαστική παράσταση που θυμίζει παραμύθι. Μπροστά στον καμβά του εικαστικού Αριστοτέλη Κλειτσίκα, ο Νέγρος του Μοριά θα μας διηγηθεί σε ραπ ρυθμούς την ιστορία του Απολλώνιου (Κοφί) Μόρρις. Μόνος επιζών από την καταστροφική επίθεση της Σελτσανίας κατά της ειρηνικής Ασαντούπολης, ο μικρός Κοφί, με την πολύτιμη βοήθεια φίλων, θα κατορθώσει να φέρει την ειρήνη και την αγάπη στους αντιμαχόμενους λαούς. Μια πρωτότυπη αλληγορία για τη δύναμη της τέχνης και της φιλίας. 

Ο Νέγρος του Μοριά, με αυτό το επιδέξιο λογοπαίγνιο με τον Γέρο του Μοριά, τον θρυλικό στρατηγό της Ελληνικής Επανάστασης, παραποιώντας ένα σύμβολο της κλασικής «ελληνικότητας» καταφέρνει πολύ καλά να περιγράψει το ήθος, τη δημιουργικότητα και την πολιτιστική διχοτόμησή του. Κι αυτό γιατί είναι ένας καλλιτέχνης που ενσαρκώνει το αθηναϊκό κέντρο του 21ου αιώνα, μιλώντας εκ μέρους και προς την καθημαγμένη νεολαία της με τον δικό του ανυποχώρητο τρόπο. Ο Νέγρος του Μοριά (ή, αλλιώς, Black Morris) είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους Έλληνες ράπερ που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια, με απαράμιλλο λόγο, ιδιοφυή beats και μουσική που αντλεί σε ίσο βαθμό τις επιρροές της από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχοντας πίσω του ένα σύγχρονο χωνευτήρι εξαιρετικά ταλαντούχων νεαρών παραγωγών και καλλιτεχνών από ένα ευρύ φάσμα εθνοτικών υποβάθρων. Γεννημένος από Γκανέζους γονείς στην οικονομικά υποβαθμισμένη αθηναϊκή συνοικία των Αμπελοκήπων και μεγαλώνοντας μέσα και γύρω από την παραμελημένη γειτονιά της Κυψέλης, ο Νέγρος του Μοριά έκανε τα πρώτα του, διστακτικά βήματα στον κόσμο της ελληνικής ραπ πλάι στον θρυλικό MC Τάκι Τσαν και έκτοτε κατάφερε να αρθρώσει τη δική του, μοναδική και διαισθητική φωνή ανάμεσα στους νεοφερμένους της γενέτειρας πόλης του.

Καλλιτέχνης: Νέγρος Του Μοριά

Γραφίστας: Άρης Ροζόπουλος

Κιθαρίστας: Jast

Τα Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης στο Big Bang Festival! | Νεκτάριος Παππάς & Ζάφος Ξαγοράρης
Σάββατο 19 Μαίου, 12:00, 17:00 και 19:00 & Κυριακή 20 Μαίου, 12:00, 16:30 και 18:30 | Για παιδιά όλων των ηλικιών| Πάρκο Δουργούτι

Αν η σιωπή είναι χρυσός, τότε τι είναι οι ήχοι; Μήπως είναι μικρά διαμάντια; Οι μικροί μας φίλοι εξερευνούν το πάρκο στο Δουργούτι, ανιχνεύουν τις μελωδίες, τους ρυθμούς και τους θορύβους της πόλης μας και φτιάχνουν τον δικό τους χάρτη μικρών ηχητικών θησαυρών.  Πολύτιμος βοηθός μας τα Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης ήχου του Ζάφου Ξαγοράρη (στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, 2017-18). Μαγικά μικρόφωνα που αφουγκράζονται την πόλη μας συλλέγουν τους ήχους και, αφού τους ανακατεύουμε καλά καλά στο ηχητικό μας μίξερ, τους μεγεθύνουμε με τα κατευθυντικά μας μεγάφωνα και μοιράζουμε τους θησαυρούς μας σε όλο τον κόσμο! Ακούσατε! Ακούσατε!

Ο Νεκτάριος Παππάς είναι εικαστικός. Οι πρακτικές του εστιάζουν κυρίως στο πεδίο των ηχητικών εγκαταστάσεων, καθώς και της πρόκλησης λογικών ασυμφωνιών στον δημόσιο χώρο. Έχει ασχοληθεί επίσης επαγγελματικά με τη μουσική και το θέατρο.

Σύλληψη & Σχεδιασμός Εργαλείων Αποσυναρμολόγησης: Ζάφος Ξαγοράρης 

Σκηνοθεσία δράσης & Επιμέλεια ήχου: Νεκτάριος Παππάς 

Τεχνική υποστήριξη: Άρης Δρουκόπουλος

Περισσότερα από Εκδηλώσεις