MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα στο Παρίσι

Με την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα και το «Όνειρο» ως κεντρικό του θέμα, την Παρασκευή 1η Ιουνίου και για ένα τριήμερο ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης, που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά στο Ανάκτορο του Φονταινεμπλώ, έξω από το Παρίσι.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Σημείο συνάντησης ανάμεσα στους ιστορικούς της τέχνης και το φιλότεχνο κοινό, το Φεστιβάλ προσφέρει ένα πλούσιο πανόραμα της ιστορίας των οπτικών τεχνών από την προϊστορία έως τη σύγχρονη δημιουργία. Το πρόγραμμά του οργανώνεται γύρω από τρεις άξονες: ένα θέμα, μια προσκεκλημένη χώρα και ένα φόρουμ διαλόγου για θέματα επικαιρότητας.

Φετινό θέμα του Φεστιβάλ θα είναι το «Όνειρο» (είχαν προηγηθεί αφιερώματα στην τρέλα, το ταξίδι, το εφήμερο, το γέλιο, τη φύση κ.ά.), γύρω από το οποίο θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 εκδηλώσεις (διαλέξεις, συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες, ξεναγήσεις, αναγνώσεις, συναυλίες, προβολές, περφόρμανς, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων), προσεγγίζοντας το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Το Φεστιβάλ καλεί μια χώρα να συγκρίνει τις έρευνες και τις μεθόδους της με αυτές της Γαλλίας, τόσο σε σχέση με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και σχετικά με τη διδασκαλία. Μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, είναι η σειρά της Ελλάδας να παρουσιάσει σε ένα διεθνές κοινό την κατεύθυνση αλλά και την ποιότητα των ερευνών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ έγινε δεκτό «με κάποια έκπληξη» από την ευάριθμη κοινότητα των ελλήνων ιστορικών τέχνης. Όπως μας λέει ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, «η επιλογή, αν και αιφνιδιαστική, ήταν πολύ σημαντική και μια πραγματική ευκαιρία για τη διεθνή προβολή του επιστημονικού έργου που συντελείται στη χώρα μας στα πεδία τη αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης και της μουσειολογίας».

afficheFHA18

 

Ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, μαζί με την επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Πολύνα Κοσμαδάκη και τον διευθυντή της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας (EFA) καθηγητή Alexandre Farnoux, κλήθηκαν να «προτείνουμε ιδέες, πρόσωπα, θέματα κ.λπ., σχετικά με την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης στη Ελλάδα, τις έρευνες, τις ανασκαφές, τη διδασκαλία, τα μουσεία, τους θεσμούς κ.ά. Στη βάση των προτάσεών μας και λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές και οικονομικές δυνατότητες, καθώς και τις διαθεσιμότητες των προσώπων, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ διαμόρφωσαν το φετινό πρόγραμμα».

Το αφιερωμένο στη χώρα μας πρόγραμμα του Φεστιβάλ επιδιώκει να αναδείξει, αφενός, τις προσεγγίσεις αρχαιολόγων και ιστορικών τέχνης στην αρχαία Ελλάδα και την τέχνη της αλλά και στην πρόσληψή της από τη δυτική νεωτερικότητα. Αφετέρου, δίνει αρκετό βάρος στη σύγχρονη τέχνη που παράγεται στην Ελλάδα, στη ζωντάνια της και στην αλληλεπίδρασή της με τη σύγχρονη κοινωνία.

Συνολικά 34 εκδηλώσεις καλύπτουν αυτό το τμήμα της διοργάνωσης, ανάμεσα στις οποίες αξίζει να υπογραμμιστεί η συζήτηση ανάμεσα στους Adam Szymczyk, Pierre Bal Blanc (documenta 14), Πολύνα Κοσμαδάκη, Έλενα Παπαδοπούλου (Radio Athènes) και Βανέσα Θεοδωροπούλου (Σχολή Καλών Τεχνών της Ανζέ) για μια αποτίμηση της documenta 14, καθώς επίσης και η συζήτηση για τα ελληνικά μουσεία ανάμεσα στους επικεφαλής τριών οργανισμών: Κατερίνα Κοσκινά, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Γιώργος Μαγγίνης και την Αναστασία Λαζαρίδου. Ακόμη, η παρουσία του Οργανισμού ΝΕΟΝ και η δράση του για «την τέχνη στην πόλη» θα παρουσιαστεί από την Ελίνα Κουντούρη, τον Κωστή Βελώνη και τον Serge Le Borgne του Ινστιτούτου Αμπράμοβιτς.

Art History in Greece Page 01

ΕΕΙΤ: Με ένα βιβλίο για το διεθνές κοινό

Το δικό της διακριτό στίγμα θα καταθέσει στο Φεστιβάλ του Φονταινεμπλώ η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, μέσα από τον τόμο «Art History in Greece: Selected Essays», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μέλισσα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΙΤ Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, «υπό την πίεση του ελάχιστου χρόνου και με δεδομένα τα περιορισμένα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός τόμου που να παρουσιάζει την ιστοριογραφία και τις ερευνητικές τάσεις της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα, τους θεσμικούς φορείς και τη δράση της ΕΕΙΤ. Μην έχοντας χρονικά περιθώρια για τη συγγραφή νέων πρωτότυπων κειμένων, αποφασίσαμε να συντάξουμε έναν τόμο με σχετικά άρθρα που είχαν ήδη δημοσιευτεί ή ήταν έτοιμα ως μελέτες υπό δημοσίευση».

Στον τόμο δημοσιεύονται άρθρα των Νίκου Δασκαλοθανάση, Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου, Λευτέρη Σπύρου, Αρετής Αδαμοπούλου, Άρη Σαραφιανού, Άννυς Κοντογεώργη και Αγγελικής Πολλάλη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σπανιότητα ξενόγλωσσων μελετών που να αφορούν την ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα αυτού του επιστημονικού πεδίου, θεωρούμε ότι η έκδοση αυτή θα έχει σημαντική συνεισφορά στη διεθνή προβολή της επιστημονικής μας κοινότητας στον συγκεκριμένο τομέα και θα προσφέρει για πρώτη φορά στο διεθνές ακαδημαϊκό και φιλότεχνο κοινό μια κριτική ερμηνευτική επισκόπηση και ένα αδρό περίγραμμα των κατευθύνσεων, των επιτευγμάτων και του επιπέδου της έρευνας που πραγματοποιείται στη χώρα μας στο πεδίο της ιστορίας της τέχνης», υπογραμμίζει ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος.

Περισσότερα από Επίκαιρα