Μαθαίνοντας ψηφιακά με τους νέους: Δωρεάν επιμορφωτική εκδήλωση στο Ρομάντσο
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται, με την πρωτοβουλία του Καρπού, ο οδηγός ΕMELS, (European Media Literacy Standard for Youth Workers), ο οποίος προτείνει ένα σύνολο δεξιοτήτων για επιμορφωτές, εμψυχωτές και εκπαιδευτικούς που συντονίζουν δράσεις με νέους αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία και τη γλώσσα της εικόνας, στις 28 Ιουνίου 2018 (ώρα 18:30 – 21:30) στον Πολυχώρο Ρομάντσο.
Στο πλαίσιο του έργου EMELS (με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+), ο Καρπός μαζί με 7 ακόμα Ευρωπαϊκούς φορείς εξειδικευμένους στην ψηφιακή και οπτικοακουστική παιδεία (digital and media literacy), επεξεργάστηκαν εκπαιδευτικά υλικά που απευθύνονται σε εμψυχωτές νεανικών ομάδων (youth workers), αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό φορέα που υλοποιεί δράσεις με εργαλείο τη νέα τεχνολογία.
Σε συνέχεια αυτής της δημιουργικής συνεργασίας, ο Καρπός δίνει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα ψηφιακής εκπαίδευσης, να συνειδητοποιήσει, να αναπτύξει και με τη σειρά του να μεταδώσει τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Θα παρουσιαστούν οι 5 εκπαιδευτικές ενότητες που ορίζει το ΕΜΕLS και οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτή προς μια δημιουργική χρήση των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στην εκδήλωση “Μαθαίνοντας ψηφιακά με τους νέους” έχει προσκληθεί και ο Διευθυντής Διαδικτυακής Ασφάλειας του οργανισμού South West Grid for Learning Trust, Ken Corish, βραβευμένος Σύμβουλος Εκπαίδευσης από τη Μεγάλη Βρετανία. Στην ομιλία του με τίτλο «Bursting the Bubble of Danger» (στα αγγλικά) θα παρουσιάσει το πώς η έρευνα καταρρίπτει τους γνωστούς μύθους γύρω από το Διαδίκτυο και πώς καταγράφονται οι συμπεριφορές των νέων σε σχέση με την ασφάλεια εντός και εκτός διαδικτύου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
– Η γλώσσα της ψηφιακής εικόνας – από τη θεωρία στην πράξη
– Ομιλία του Ken Corish, «Bursting the Bubble of danger»
– Συζήτηση με τη μορφή workshop για την εφαρμογή των νέων εκπαιδευτικών υλικών
– Cocktail για συζήτηση και γνωριμία των συμμετεχόντων
Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο από όλα τα μέλη του EMELS στην Ευρώπη. Στην Αθήνα η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα δίνουν σε εκπαιδευτικούς φορείς και άτομα την ευκαιρία να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους για μια δημιουργική και επικοινωνιακή χρήση των media.
Ο Ken Corish, Διευθυντής Διαδικτυακής Ασφάλειας και μέλος της οργάνωσης South West Grid for Learning Trust, δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια ως δάσκαλος και διευθυντής σχολείων και τα τελευταία δέκα ως βραβευμένος Σύμβουλος Εκπαίδευσης της BECTA με την ομάδα ICT του Plymouth. Έχει συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων και συμβάλλει στην πολιτική ασφαλείας στο διαδίκτυο για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ο συγγραφέας του πολυβραβευμένου οδηγού 360 degree safe καθώς και του οδηγού Online Compass. Μαζί με τον συνάδελφο και σκηνοθέτη, David Wright, δημιούργησαν το βραβευμένο BETT εργαλείο BOOST για παιδιά. Δημοσιεύει τακτικά άρθρα με θέμα τη διαδικτυακή ασφάλεια σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ και συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα εθνικών και διεθνών οργανισμών και συμμετέχει σε παγκόσμια συνέδρια στη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συνέταξε προσφάτως πρότυπα ασφάλειας για σχολεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έλαβε το βραβείο United Nation WSIS Award 2017.
O Καρπός υλοποιεί δράσεις για παιδιά και νέους. Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει εργαστήρια του ΚΑΡΠΟΥ περισσότεροι από 3.770 μαθητές κάθε βαθμίδας, από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο. Τα εργαστήρια αυτά έχουν σχεδιαστεί από κινηματογραφιστές με εμπειρία στην εκπαίδευση και καλύπτουν διάφορους παιδαγωγικούς στόχους ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων. Επιπλέον, ο Καρπός εξειδικεύεται στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και ενηλίκων σχετικά με τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων και δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων (corporate events) με ψυχαγωγικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Από το 2016 επιμορφώνει τεχνολογικά ιατρικούς επισκέπτες μεγάλων εταιριών, μέσα από βιωματικά εργαστήρια που στόχο έχουν την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους όσον αφορά τη χρήση των νέων μέσων, για επαγγελματικούς σκοπούς.