Το μικρό Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Ανοιγμα στην Πόλη επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με μια σειρά ευρηματικών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που λαμβάνουν υπόψη το αστικό τοπίο. Στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά αρχιτεκτονικά και τοπόσημα δημόσιου χώρου αποκτούν μια εφήμερη χρήση, φιλοξενώντας συναυλίες και περφόρμανς. Φτιάχνουμε το χάρτη των αστικών αυτών διαδρομών με τις δώδεκα πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που μας ξεναγούν από την όαση του Εθνικού κήπου και το παλαιότερο σπίτι των Αθηνών, το Αρχοντικό των Μπενιζέλων ως την πολύβουη Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου. Extra teaser η ελεύθερη είσοδος για την πλειονότητα αυτών των δράσεων.
- Στον Εθνικό κήπο. Εκεί που αναπνέουμε βαθιά και ελεύθερα. Στον πράσινο παράδεισο στην καρδιά της πόλης περιδιαβαίνουμε σε μια ευρηματική περιπατητική παράσταση από τον Θοδωρή Γκόνη – η οποία και επαναλαμβάνεται μετά την περσινή επιτυχία. Με τους Ελένη Κοκκίδου, Θανάση Δήμου, Κατερίνα Πατσιάνη, Έλενα Μεγγρέλη (από τις 11 -19 Ιουνίου).
- Στην πλατεία Συντάγματος. Στο δρόμο για την είσοδο του Μετρό, ένα κορίτσι δοκιμάζει ακροβατικά που κόβουν την ανάσα. Η Κλόε Μόλια, περφόρμερ από τη Γαλλία παρουσιάζει μια ακροβατική χορογραφία που αντλεί από τις πολεμικές τέχνες, ονομάζοντας την Horizon. Την επαναλαμβάνει για δύο βράδια και στο προαύλιο της Πειραιώς 260 (7-8 Ιουνίου).
Η Ελένη Κοκκίδου στον Εθνικό κήπο. credit/Κική Παπαδοπούλου
- Στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Η ευλογημένη φωνή της Χριστίνας Μαξούρη θα ακούγεται στα στενά της Πλάκας καθώς θα ερμηνεύει μεταπολεμικά τραγούδια σε μπαρόκ εκτελέσεις. Μετά την sold out σειρά συναυλιών που έδωσε πέρυσι στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η καλή ηθοποιός και ερμηνεύτρια κατοικεί αυτή τη φορά την αυλή του ΜΙΕΤ συνοδεία της Λένας Κιτσοπούλου. Η παράσταση έχει γίνει ήδη sold out αλλά μπορείτε να αναζητήσετε ακυρώσεις εισιτηρίων (12-16 Ιουνίου).
Eπίσης, στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθούν τρεις ακόμα μουσικές παραστάσεις: Η συναυλία από το Duo Aura των σολίστ Αγάπης Τριανταφυλλίδη και Νιλ Κοκάμαρτζιλ ερμηνεύοντας έργα Σούμαν, Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς και Πιατσόλα (17-18 Ιουνίου), η συναυλία της, διεθνούς φήμης, πιανίστριας Ντόρας Γιαννακοπούλου με έργα Σοπέν, Σούμπερτ και Μπραμς (21-22 Ιουνίου και 25-26 Ιουνίου) και τέλος η συναυλία κλασικής μουσικής του κιθαρίστα Βασίλη Ρακόπουλου (28-30 Ιουνίου). - Στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου κοιμητηρίου του Κεραμεικού, ο διακεκριμένος καθηγητής και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Μανόλης Κορρές αφηγείται ιστορίες από το βαθύ παρελθόν του ιστορικού χώρου. (12 Ιουνίου).
Η Χριστίνα Μαξούρη και η Λένα Κιτσοπούλου στο ΜΙΕΤ στην Πλάκα.
- Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ανοίγει το κατάστημα όπου οι παραστάσεις παρουσιάζονται κατά παραγγελία των πελατών τους! Η χορογράφος Λία Χαράκη εγκαινιάζει, μετά την Κύπρο, το «Performance shop» στο κέντρο της Αθήνας, στη διασταύρωση των οδών Μιλτιάδου και Νικίου, όπου οι περφόρμανς θα παρουσιάζονται σε ώρες καταστημάτων και οι θεατές θα είναι πιο ενεργοί από ποτέ παρακολουθώντας το καλλιτεχνικό προϊόν της επιλογής τους (15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου).
- Στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Σ’ έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου αφιερωμένους στο Δία μας ξεναγεί η αρχαιολόγος και ερευνήτρια Μυρτώ Λίτσα. Ο περίπατος εκτείνεται στα ρωμαϊκά λουτρά του περιβόλου, τις κλασικές κατοικίες, το ναό του Δελφινίου Απόλλωνα και το ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος έως και την κοίτη του Ιλισσού· ένας περίπατος από τους αρχαίους χρόνους έως και το 19ο αιώνα οπότε και ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο χώρο. (20 Ιουνίου).
«Performance shop» στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. cretid/Παύλος Βριωνίδης
- Στο Αρχοντικό Μπενιζέλων. Στο παλαιότερο σπίτι της Αθήνας και σίγουρα μια από τις επιβλητικότερες αστικές κατοικίες της προεπαναστατικής Πλάκας χτισμένη στα μεταβυζαντικά πρότυπα κατοικεί η ομάδα Ραφή. Μετά την επιτυχία της στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, το δραστήριο σχήμα μουσικού θεάτρου επιστρέφει ανεβάζοντας το αριστούργημα του Μότσαρτ «Ιδομενέας» υπό της σκηνοθετικές οδηγίες της χορογράφου Αμαλίας Μπένετ. Τραγουδούν οι Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Νικόλας Μαραζιώτης, Βαρβάρα Μπιζά, Δημήτρης Ναλμπάντης, Ελένη Σταμίδου. (20- 21 Ιουνίου και 23-25 Ιουνίου).
- Στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά. Στο έσχατο σημείο που ενώνει την αττική γη με τη θάλασσα, στις μπουκαπόρτες των πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας οργανώνουν έναν ποιητικό αποχαιρετισμό στην νιότη τους υπό τον τίτλο «Γέρος – έρως». Η φωνή τους ακούγεται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες τριών ηθοποιών, της Αθανασίας Αγοράκη, της Γιούλης Καρναχωρίτη και της Μυρτώς Πανάγου (25 & 27 Ιουνίου).
Η Κλόε Μόλια στην πλατεία Συντάγματος. credit/Γιόχαν Γουόλτερ
- Στο Μέγαρο Υπατία. Στη διασταύρωση της Πατησίων με την οδό Ηπείρου, προβάλλει το κόσμημα του αρχιτέκτονα Νικολούδη, χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα για λογαριασμό του βαθύπλουτου επιχειρηματία Γεράσιμου Λιβιεράτου. Εκεί εγκαθίσταται η ομάδα «Τρις» – των Χριστίνα Γαρμπή, Κώστα Κουνέλλα και Βασίλη Σαφού – για να παρουσιάσουν το διήγημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Ζεμφύρα ή Το μυστικό της Πασιφάης» μέρος της εμφυλιακής τριλογίας «Τα χαϊμαλιά του έρωτα και των αρμάτων» (26 – 30 Ιουνίου).
- Στην πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι. Στο άκρο του λιμανιού της Ζέας εκεί όπου βρίσκεται η ιστορική πλατεία Αλεξάνδρας – όπου μέχρι τα τέλη του 19ου ήταν ένα βραχώδες ακρωτήρι – παρουσιάζεται μια αναπάντεχη, διαδραστική μιλόνγκα. Η ομάδα influx των Χάρη Πεχλιβανίδη και Κορίνας Βασιλειάδου και χορευτές τάνγκο από τη σχολή «Peiraias Tango καθοδηγούν μια ομάδα τυφλών περφόμερ στο «Blind date». Ο χορός τους θα είναι η αφετηρία για μια διαδρομή μέσα στον Πειραιά με τα “μάτια” των τυφλών. Δίχως να βλέπουν οι θεατές θα κληθούν να τους ακολουθήσουν και να αναγνωρίσουν την πόλη μόνο μέσα από τους ήχους και τις μυρωδιές της (26 και 28 Ιουνίου).
Η ομάδα Decadere στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. credit/Ελίνα Γιουνανλή.
- Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Στην πολιτεία των ψαριών, στο λιμάνι Ηρακλέους στο Κερατσίνι, η ομάδα Decadere – η Άρτεμις Γρύμπλα του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου και η κινησιολόγος Άλκηστις Πολυχρόνη – οργανώνουν μια παράξενη συναυλία με προσευχές από όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις του κόσμου. Την ονομάζουν «Ισαλος γραμμή – Ωδή στη φθίση» ως μια πολυφωνική παρτιτούρα πάνω στην ανθρώπινη φθορά. Μαζί με τους ηθοποιούς Παναγιώτη Γαβρέλα, Άρτεμη Γρύμπλα, Ίρις Κανδρή, Άλκηστη Πολυχρόνη, Βαγγέλη Σαλευρή, Κυριάκο Σάλη, Γιάννη Σπανό, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Gary Salomon, Raül Moreno Supervia τραγουδούν και μέλη του ΚΑΠΗ Νίκαιας – Ρέντη (29-30 Ιουνίου).
- Στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου. Στην άκρη της Φιλελλήνων πριν την έξοδο για την λεωφόρο Αμαλίας υψώνεται ο, νεογοτθικού ρυθμού, ναός του Αγίου Παύλου. Το έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη χρίζεται ο ιδανικός χώρος για το ιδιότυπο … κήρυγμα του αιδεσιμότατου Μπίλλυ που μαζί με την χορωδία του καλεί το ποίμνιο του να σταματήσει να ψωνίζει! Λάβρος κατά του νεοφιλελευθερισμού, του καπιταλισμού και εσχάτως το Τραμπ ο νεϋορκέζος περφόρμερ και ακτιβιστής Μπιλ Τάλεν κοινωνεί τις ιδέες του στην Αθήνα της μεγάλης κρίσης (12 & 13 Ιουλίου).
Ο Μπιλ Τάλεν στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου.