Ξεκινά το Synikismos Festival 2018 στην Ελευσίνα
Από τις 15 έως και τις 24 Ιουνίου 2018, η Ελευσίνα υποδέχεται το Synikismos Festival.
Στα πλαίσια του προγράμματος Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έρχεται το Synikismos Festival, στον Συνοικισμό Ελευσίνας. Ο Συνοικισμός Ελευσίνας ιδρύθηκε στα 1924 – 1925, για να στεγάσει τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα, ύστερα από τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό κράτος.
Χώρος μνήμης, λοιπόν, ο Συνοικισμός Ελευσίνας μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης, προβληματισμού και διαλόγου γύρω από τα κυρίαρχα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, χρησιμοποιώντας για καμβά τις παραστατικές τέχνες. Θεματική της φετινής πρώτης έκδοσης το προσφυγικό, το οποίο μέσα από site – specific έργα, αλλά και residencies παρουσιάζεται σε κατοίκους και επισκέπτες, χαρίζοντάς τους μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία.
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes on Roots #2 – Ελευσίνα
Ευρυπίδης Λασκαρίδης & Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας
Βιωματικός Περίπατος
Το φετινό Synikismos Festival θα ξεκινήσει με τις Διαδρομές στις Ρίζες #2, έναν περίπατο στα σοκάκια του Συνοικισμού Ελευσίνας, στα οποία και μας ξεναγούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, φέρνοντάς μας σε επαφή με τις γειτονιές, τα σπίτια, τις ιστορίες, τα τραγούδια και τις συνήθειές τους. Ο πρώτος περίπατος έγινε πριν από δύο χρόνια, με τον Ευρυπίδη Λασκαρίδη, την Ασπασία – Μαρία Αλεξίου και το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας να εστιάζουν στις αφηγήσεις των κατοίκων, σε μια προσπάθεια κατανόησης του παρελθόντος, αλλά και του φαινομένου της αναγκαστικής μετακίνησης των πληθυσμών. Δύο χρόνια μετά, οι κάτοικοι θα μας ανοίξουν και πάλι τα σπίτια τους, για να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους, υπό το πρίσμα, αυτή τη φορά, των αλλαγών που έχουν συντελεστεί από το 2016 έως και σήμερα, των αλλαγών που αφορούν τη ζωή τους, τον τρόπο που αφηγούνται τις ιστορίες τους, αλλά και του τρόπου διατήρησης της συλλογικής τους μνήμης.
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ευρυπίδης Λασκαρίδης
Δραματουργική Συνεργασία: Ασπασία – Μαρία Αλεξίου
Καλλιτεχνική Συμβολή: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας και την Πρόεδρό του κ. Γεωργία Γιαγτζόγλου – Αντωνιάδου. Συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής του Συνοικισμού.
Βίντεο: Διαδρομές στις Ρίζες #1: Δημήτρης Τριανταφύλλου & Στέλιος Κεραμιδάς
Παραγωγή: 2021 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ομάδα OSMOSIS
Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2018
Ώρα: 19:00
Σημείο Εκκίνησης: Info Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα
Ε_ΦΥΓΑ – Ελευσίνα
Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ομάδα Station Athens
Site – specific Παράσταση
Η ομάδα Station Athens, με αφετηρία το 2014 και το χώρο του Συνεργείου, ενός πενταόροφου κτηρίου στο Μεταξουργείο, επιστρέφει στην Άνω Ελευσίνα, με το Ε_ΦΥΓΑ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μεταγενέστερης δουλειάς της ομάδας, που εργάστηκε εκ νέου στη διασκευή και την εγκατάσταση της θεατρικής παράστασης.
Ο Χασάν, ο Αϊντίμ, ο Ρεζά, ο Χαλίλ και ο Λευτέρης, μέλη της Station Athens, μας περιμένουν στην ιστορική γειτονιά της Ελευσίνας, εκεί όπου για εκάτο σχεδόν χρόνια κατοικούσαν Μικρασιάτες. Μια σχολική τάξη στο Μπαγκλαντές, μια φυλακή στην Αθήνα, ένα σπίτι στην Καμπούλ, ένα υπόγειο στην Τεχεράνη και ένα νοσοκομείο μετακομίζουν στα χαμηλά σπίτια με τις ασβεστομένες αυλές και τους ανθισμένους κήπους, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε τρεις γενιές Μικρασιατών.
Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι πραγματικοί άνθρωποι, φυγάδες του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν, που αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ μοιράζονται με το κοινό μνήμες και αγαπημένα τους αντικείμενα. Άνθρωποι μέσα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, που εργάζονται, που μαθαίνουν ελληνικά, που μιλούν στο Skype, προσκαλούν τους θεατές να ανακαλύψουν τους πρωταγωνιστές της παράστασης, αλλά και εκείνους της πραγματικής ζωής.
Ομάδα Station Athens: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί, Αϊντίμ Τζοϊμάλ
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου
Καλλιτεχνική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης
Σχεδιασμός Ήχου & Μουσικής: Λάμπρος Πηγούνης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ολυμπία Μυτιληναίου
Βοηθός Φωτίστριας: Νεφέλη Ντακοζούδη
Συμμετέχουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ρένα Κυπριώτη, Εύα Οικονόμου – Βαμβακά, Ευθαλία Παπακώστα
Συντονισμός Δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Συντονιστές: Γιούλη Νάση, Τηλέμαχος Τσώλης
Βοηθοί Παραγωγής: Τάνια Κουταλά, Τζένη Παρασκευαΐδου, Νίκος Χαραλαμπίδης
Φωτογράφος: Ελίνα Γιουνανλή
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Με την υποστήριξη: Mind the Fact
Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions
Ημερομηνίες και ώρες:
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 | Ώρα εκκίνησης: 20:21
Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου | Ώρες εκκίνησης: 20:21 & 22:00
Σημείο Εκκίνησης: Family
Διεύθυνση: Θειρών 17, Ελευσίνα
Φωτοσύναξη – Ελευσίνα
Βeforelight
Site – specific Εγκατάσταση
Η Φωτοσύναξη, μια εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση, έρχεται να αλλάξει τον χαρακτήρα του άδειου οικοπέδου επί της οδού Δαρδανελίων και να το μετατρέψει σε χώρο συνάντησης, ο οποίος προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών του.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός βιωματικού χώρου, λειτουργικού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, που να προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να αλληλεπιδράσει με την εγκατάσταση, είτε πρόκειται για απλή στάση και συμμετοχή στις συζητήσεις, είτε για ανάπαυση και διασκέδαση.
Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που μεταβάλλονται, σε συνδυασμό με τα κατεδαφισμένα κτήρια, διαμορφώνουν ποικίλους χώρους συνάντησης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.
Beforelight μέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.
Ημερομηνίες: 15 – 24 Ιουνίου 2018
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα
Η site – specific εικαστική εγκατάσταση Φωτοσύναξη λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Συνοικισμός ως το σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στο χώρο φιλοξενείται το Ιnfo Point του Φεστιβάλ (ώρες λειτουργίας 11:00-14:00 & 16:30-22:00), καθώς και το Καφενείο “Η Β(β)ουλή”. Εδώ τέλος, πίνουμε καφέ, παίζουμε τάβλι, βλέπουμε τους αγώνες του Μουντιάλ, τρώμε μαζί, διαβάζουμε, με μια φράση μυούμαστε στο ρυθμό του Φεστιβάλ Συνοικισμός.
Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα – Λονδίνο / Βηρυτός
Τάνια Ελ Κουρί
Βιωματική performance
Στο Ως Εκεί που Φτάνουν τα Δακτυλικά μου Αποτυπώματα ένας θεατής συναντά έναν πρόσφυγα μέσα από έναν τοίχο. Τα χέρια τους έρχονται σε επαφή, με τον πρόσφυγα να ζωγραφίζει το χέρι του θεατή, χωρίς, ωστόσο, να βλέπει ο ένας τον άλλον. Ο θεατής γίνεται ακροατής αυτών που αμφισβητούν τις διακρίσεις των συνόρων, τη στιγμή που μπορεί να διατηρήσει ή να ξεπλύνει το σημάδι στο χέρι του.
Τα ακροδάχτυλα, σημείο αίσθησης και, ταυτόχρονα, “παγίδα ασφαλείας”, καθότι τα χρησιμοποιούν οι αρχές ασφαλείας, προκειμένου να μας εντοπίσουν, είναι το βασικό στοιχείο στην performance της Τάνιας Ελ Κουρί. Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι είναι και ο Μπάζελ Ζαραά, Παλαιστίνιος πρόσφυγας στη Συρία, ο οποίος ηχογράφησε ένα ραπ τραγούδι, για να αφηγηθεί το ταξίδι που έκαναν οι αδερφές του από τη Δαμασκό στη Σουηδία. Μέσω της επαφής και του ήχου, διερευνούμε την έννοια της συμπόνοιας, το κατά πόσο μπορούμε να “νοιώσουμε” έναν πρόσφυγα και να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει στη ζωή του η γεωγραφική διάκριση των συνόρων.
Παράσταση για έναν θεατή με τον Μπάζελ Ζαράα.
Τραγούδι: Μπάζελ Ζαραά (φωνητικά, μπάσο και πλήκτρα) με την Έμιλυ Τσόρτσιλ Ζαραά (φωνητικά), Πιτ Τσόρτσιλ (μουσική παραγωγή) και Κέιτι Στίβενς (φλάουτο και κλαρινέτο).
Παραγωγή: “On the Move” LIFT 2016, σε συνεργασία με το Royal Court Theatre
Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Τετάρτη 20 Ιουνίου, ώρες 17:30-22:30. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου, ώρες 11:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00.
Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα
Ιστορίες Καταφυγίου – Μόναχο / Βηρυτός
Dictaphone Group
Βιωματική Εγκατάσταση
‘Ηδη από τη δεκαετία του 1960, το Μόναχο αποτελούσε προορισμό πολλών οικονομικών μεταναστών. Από την αρχή της επανάστασης στη Συρία το 2011, η πόλη αποκτά και πάλι αυτό τον χαρακτήρα και υποδέχεται μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων.
Η Τάνια Ελ Κουρί και η Πέτρα Σερχάλ, της ομάδας Dictaphone Group, συνεργάστηκαν με μια ομάδα προσφύγων που διαμένουν στο Μόναχο. Δίνοντάς τους μία κάμερα, τους ζήτησαν να κινηματογραφήσουν, για μία ημέρα, τη ζωή τους στην πόλη, καθώς και τις αγαπημένες τους τοποθεσίες, υλικό το οποίο, στη συνέχεια, έγινε βίντεο και προβληθηκε σε δημόσιο χώρο στο Μόναχο.
Οι “Ιστορίες Καταφυγίου”, οι προσωπικές αφηγήσεις, δηλαδή, των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, είναι μία βιωματική εγκατάσταση, την οποία το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει καθισμένο σε κουκέτες.
Σύλληψη και μοντάζ: Τάνια Ελ Κουρί
Σε συνεργασία με την Πέτρα Σερχάλ
Βιντεοσκοπημένα πλάνα από ανώνυμους αιτούντες ασύλου.
Παραγωγή: Spielart Festival 2013, Dictaphone Group
Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 17:00-21:00. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου και την Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00.
Χώρος: 3ο Δημοτικό Ελευσίνα
Διεύθυνση: Δαρδανελίων 85, Ελευσίνα
Στην Ελευσίνα Μια Φορά
Λένα Κιτσοπούλου
Ρεμπέτικα & Λαϊκά
Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, η Λένα Κιτσοπούλου μας ταξιδεύει με ρεμπέτικους και λαϊκούς ήχους. Σε μια περιοχή, όπου η άναρχη συμβίωση του αρχαιολογικού χώρου με τα συντρίμμια των πλοίων και τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, συνθέτουν τον ιδιαίτερό της χαρακτήρα. Εκεί, όπου το παρελθόν και οι μνήμες, όσο επώδυνες κι αν είναι, παραμένουν ζωντανά και μας συντροφεύουν στο σήμερα. Έκει όπου γνωρίσαμε τους πρόσφυγες και, μαζί με αυτούς, τον πολιτισμό και τη μουσική τους. Εκεί, λοιπόν, στην καρδιά της γειτονιάς των προσφύγων, δημιουργείται ένα πάρκο, το οποίο θα φιλοξενήσει από σμυρνέικα τραγούδια έως τις μελωδίες του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Χιώτη και του Ζαμπέτα, δημιουργών που σημάδεψαν την Ελλάδα του περασμένου αιώνα.
Τραγούδι: Λένα Κιτσοπούλου
Μπουζούκι: Γιώργος Πετρούδης
Κιθάρα: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Ακορντεόν: Δημήτρης Παπαδάμης
Ημερομηνία: Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
Ώρα: 20:21
Σημείο: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα
ΣΧΙΣΜΕΣ – ΣΥΡΡΑΦΕΣ
Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού
Alfredo Romano
Εικαστική Έκθεση
Ο Ιταλός Alfredo Romano επιχειρεί τη δημιουργία μιας νέας συνείδησης γύρω από τον Άλλο: τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον διαφορετικό. Μέσα από καινούργια έργα, που φιλοτέχνησε με αφορφή την επίσκεψή του στη Σαλαμίνα, καθώς και παλαιότερα έργα που είχαν παρουσιαστεί στην έκθεση “Angelis suis mandavit de te”, επιστρέφει, για να συζητήσει τη μετανάστευση, την απώλεια, αλλά και την πείνα, ζητήματα άμεσα συνυφασμένα με τους πολιτισμούς της Μεσογείου. Με τα έργα του επαναφέρει θεματικές, όπως το τραύμα, ο πόνος και οι μνήμες του ξεριζωμού, παραπέμποντάς μας στη μεταναστευτική κρίση της εποχής. Παράλληλα, τα ζητήματα που τον απασχολούν συνδέονται με το ιστορικό και μυθολογικό παρελθόν της Ελευσίνας και απαντούν στον προβληματισμό της πρώτης έκδοσης του Φεστιβάλ Συνοικισμός.
Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας:
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Ιουνίου 2018 μετά τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Το καλοκαίρι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τις 20 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου. Οι ώρες λειτουργίας εκτός εγκαινίων είναι οι εξής: Tρίτη έως Παρασκευή 10:00 -13:00, απόγευμα Τρίτη έως Παρασκευή 17:00 -20:00 , Σάββατο 11:00 -16:00, Kυριακή 11:00 – 14:00.
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος
Διεύθυνση: 1η είσοδος: Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας και 2η είσοδος: Χαριλάου 48- Παραλία Ελευσίνας
Καφενείο “Η B(β)ουλή”
Τόπος συνάντησης καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι Η Β(β)ουλή, ένα καφενείο στο οποίο επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι, Έλληνες, αλλά και ξένοι, θα είναι ελεύθεροι να συζητήσουν για ζητήματα της καθημερινής εμπειρίας. Η προσφυγική μνήμη, ο κόσμος της εργασίας, η επιμέλεια του εαυτού, η εκπαίδευση, το προσφυγό, αλλά και η “απόσταση” από τα αρχαία μνημεία θα απασχολήσουν τους “θαμώνες”, έχοντας ο καθένας την ελευθερία να μιλήσει, αλλά και την υποχρέωση να ακούσει.
Πρόγραμμα:
16/06/2018: Συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης
Μέσα από τη συζήτηση με παιδιά και εγγόνια προσφύγων, αλλά και με νέους πρόσφυγες, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για την ιστορία της Ελευσίνας, το παλίμψηστο της μνήμης, αλλά και για την προσφυγική εμπειρία, που διαμόρφωσε την Ελευσίνα του σήμερα. Η Αιμιλία Σαλβάνου συνομιλεί με τη Γεωργία Γιαγτζόγλου – Αντωνιάδη, τον Βαγγέλη Τσακίρογλου και κατοίκους της περιοχής.
18/06/2018: Η προσφυγική εμπειρία σε πρώτο πρόσωπο
Η Ευγενία Καββαδία συναντά πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, για να μας αφηγηθούν, σε παρόντα χρόνο και πρώτο πρόσωπο, τις προσωπικές τους ιστορίες. Συμμετέχουν: Ιμάν Ταλλάα, Μπατού Ζαμέλ, Αχμέντ Αλσαλάχι, Ιουλία Ριζοπούλου, Βαγγέλης Γκίνης και οι συντελεστές της δράσης Home New Home.
19/06/2018: Ο κόσμος της εργασίας στον Συνοικισμό
Ο Κώστας Περούλης και ο Μανώλης Δενζιρτζόγλου συζητούν για τη δουλειά, ως βιοπορισμό και επιβίωση, ως τέχνη και μαστοριά, που απαιτεί κόπο, αγωνία και πικρία. Συζητούν για τη δουλειά ως μέσο αναγνώρισης και ως όχημα για την τοποθέτησή μας απέναντι στον κόσμο, απέναντι σε εμάς και στους άλλους. Συνομιλητές μας σε αυτή τη συζήτηση οι εργαζόμενοι του Συνοικισμού.
20/06/2018: Εκπαιδευτικός: παραγωγός του μέλλοντος
O Νίκος Παναγιωτόπουλος, με συνομιλητές την Αθηνά Αραβανή, το Θοδωρή Νιαγουλίδη, τον Παναγιώτη Πιτέλη, τον Αλέξη Τσάτση και το Χριστόφορο Τσάτση, θέτει στο προσκήνιο τη σύνδεση ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επιτυχημένη ένταξη των παιδιών στον πολιτισμικό χώρο και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η προσπάθεια αυτή συνιστά την αρχή μιας συλλογικής συζήτησης ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και αρμόδιους φορείς.
21/06/2018: Η επιμέλεια του εαυτού
Η φροντίδα της εμφάνισης δεν είναι μόνο μια ένδειξη αξιοπρέπειας και επιμέλειας του εαυτού, αλλά μια απόπειρα για τη στοιχειοθέτηση εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν από τους άλλους. Η Έφη Φαλίδα με την Ορνέλα Σκεντεράι, τη Σοφία Αδάμ και άλλες κατοίκους του Συνοικισμού ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
22/06/2018: Συνοικισμός: περιοχή «αμιγούς» κατοικίας;
Η Πέγκυ Τσολακάκη μαζί με τον Σύλλογο Μηχανικών, αλλά και κατοίκους και φορείς του Συνοικισμού, ανοίγει μια συζήτηση για το μέλλον της περιοχής. Πώς το παρελθόν επηρεάζει τη διαμόρφωση μιας ιστορικής γειτονιάς στο σήμερα; Οι κοινωνικές αλλαγές, η οικονομική κρίση και τα νέα πολεοδομικά δεδομένα μεταβάλλουν τον χαρακτήρα της περιοχής; Πώς αγκαλιάζουν τον Συνοικισμό οι φορείς αυτοδιοίκησης και σε τι βαθμό τον έχουν σκεφτεί ως ιστορική περιοχή ή γειτονιά μνήμης ακόμα κι ως τουριστικό θέλγητρο ή τοπόσημο;
23/06/2018: Τα “αρχαία” δίπλα μας
Πόσο γνωστά είναι τα αρχαία μνημεία της Ελευσίνας στους σύγχρονους κατοίκους και ποια σχέση επιθυμούν να ανπτύξουν μαζί τους; Ο Δημήτρης Πλάντζος συνομιλεί με κατοίκους του Συνοικισμού σε έναν περίπατο από την Άνω Ελευσίνα έως τον αρχαιολογικό χώρο.
Παράλληλο πρόγραμμα
Το Synikismos Festival – Φεστιβάλ Συνοικισμός, στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματός του, θα συμπεριλάβει εργαστήρια για παιδιά, περιπάτους στον Συνοικισμό, επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας, συναυλίες στην Πλατεία Λαού με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, καθώς και την πρωτοβουλία Home New Home, μία σειρά ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη, με θέμα τις προσωπικές τους ιστορίες.
Συζήτηση με τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Πώς η συνεργασία καλλιτεχνών και κατοίκων του Συνοικισμού οδήγησε στην υλοποίηση των έργων του Φεστιβάλ; Πώς οι καλλιτέχνες δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για να απολαύσουν τα έργα οι επισκέπτες και, τέλος, πώς αξιοποιήθηκαν δημόσιοι, αλλά και ιδιωτικοί χώροι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν οι Ευριπίδης Λασκαρίδης, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μπάζελ Ζαραά και Βeforelight, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Συνοικισμός, καθώς και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Κέλλυ Διαπούλη.
Η συζήτηση μεταδίδεται με live streaming, μέσω της σελίδας της Ελευσίνας 2021 στο facebook @Eleusis 2021 European Capital of Culture.
Ημερομηνία: Κυριακή 17 Ιουνίου
Ώρες: 18:30 – 20:30
Χώρος: Info Point
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα