Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξάνδρεια
Ένα εμβληματικό γλυπτό, οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ένα τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, συνδέει από προχτές τη «νύμφη του Θερμαϊκού» με «τ’ ακροθαλάσσι του Πρωτέα», την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Το γλυπτό, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον φωτογραφημένα γλυπτά διεθνώς, έχει εγκατασταθεί από την Παρασκευή 8 Ιουνίου σε παραλία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, με φροντίδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και με πρωτοβουλία αιγύπτιου ιδιώτη.
Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος παρουσίασε έργα του στην Αίγυπτο το 1946, συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση του Καΐρου. Σήμερα, 72 χρόνια αργότερα, οι διάτρητες χαλύβδινες «Ομπρέλες» του έρχονται να συνεχίσουν τον διάλογο του αιγυπτιακού και του ελληνικού πολιτισμού και να ενισχύσουν την ελληνο-αιγυπτιακή φιλία ως ένα σύγχρονο εικαστικό τοπόσημο που δεσπόζει και στις δύο χώρες.
Το στήσιμο του γλυπτού έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και του αμμώδους εδάφους με τη βοήθεια ενός μεγάλου γερανού και ενός καλαθοφόρου οχήματος που κολλούσαν στην άμμο, χωρίς έτσι να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης περιμετρικά του γλυπτού. Οι τρεις τεχνίτες του έργου επί πέντε ημέρες εργάστηκαν αδιάκοπα και συναρμολόγησαν μεθοδικά τα τμήματα που αποτελούν το γλυπτό με τη βοήθεια δεκάδων αιγύπτιων εργατών. Η συναρμολόγηση αυτή ήταν μια σύνθετη διαδικασία, δεδομένου ότι οι 15 σωλήνες, οι 40 ομπρέλες και οι 15 εγκάρσιοι άξονες που αποτελούν το γλυπτό χρειάστηκε να συναρμολογηθούν μεταξύ τους με απόλυτη ακρίβεια, άλλοτε στο έδαφος και άλλοτε σε ύψος 13 μ.
Υπεύθυνος της κατασκευής του γλυπτού ήταν ο Στέλιος Γκίκας, ενώ το έργο δουλεύτηκε στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του πατέρα του, Λεωνίδα Γκίκα, βασικού τεχνίτη και συνεργάτη του Γιώργου Ζογγολόπουλου για 40 χρόνια, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον γλύπτη και στην κατασκευή του γλυπτού «Ομπρέλες» που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Στέλιος Γκίκας, υπεύθυνος πλέον του καλλιτεχνικού εργαστηρίου, ανέλαβε την απαιτητική κατασκευή του γλυπτού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο.
Την ομάδα εργασίας, εκτός του κατασκευαστή του, αποτελούσαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Θεοδωρίδης, ο γενικός διευθυντής του Άγγελος Μωρέτης, και οι δύο συνεργάτες του Στέλιου Γκίκα, Ανδρέας Ευαγγελάτος και Αρθούρος Ρώσσης.
Το γλυπτό «Ομπρέλες» είναι κατασκευασμένο σε ανοξείδωτο χάλυβα και έχει ύψος 13 μ., μήκος 13 μ. και πλάτος 4,5 μ. Για την εγκατάστασή του χρειάστηκε να κατασκευαστεί μία βάση από μπετόν 9 x 5 μ., πάχους 50 εκ. Η στατική μελέτη για τη βάση και η μελέτη αντοχής του γλυπτού (διατομές υλικών, μελέτη ανεμοπίεσης και αντοχής στη ροπή στρέψης) εκπονήθηκαν και προσφέρθηκαν από το γραφείο του Πολιτικού Μηχανικού και συνεργάτη του Γιώργου Ζογγολόπουλου, Δημήτρη Μπαϊρακτάρη.
Ζογγολόπουλος – Χουλιάρας στην Αρχαία Μεσσήνη
Παράλληλα, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα «συνομιλήσει» με εκείνο του γλύπτη Γιώργου Χουλιάρα, σε έκθεση που διοργανώνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και τίτλο «Μεσσάνα: Μια γλυπτική για τον δημόσιο χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη». Η έκθεση του έργου των δύο καλλιτεχνών θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 7.00 μ.μ., και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της