Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Point Centre for Contemporary Art, παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση Days of San της Λητώς Κάττου στις αίθουσες των μόνιμων συλλογών του Μουσείου. Η έκθεση περιλαμβάνει τη βιντεοπροβολή Red Lake που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο στον τρίτο όροφο του Μουσείου, καθώς και πέντε νέα γλυπτά, ενσαρκώσεις του επινοημένου χαρακτήρα San, στο ισόγειο.
ο San, κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, θεού και ζώου. Αντικατοπτρίζει και διαπραγματεύεται την παρουσία τεράτων, προστατών και μη ανθρώπινων οντοτήτων στη μυθολογία, σε αντικείμενα και σε ιστορίες που φτάνουν στο σήμερα. Δέρματα και φτερά από το σώμα του San αποκόπτονται και συγκατοικούν στο χώρο ως γλυπτικές φόρμες, οι οποίες ανοιγούν διάλογο με τα αρχαία ίχνη και τις αρχαιολογικές απεικονίσεις ποικίλων μορφών υποκειμενικότητας που εκτίθενται στο μουσείο.
Red Lake
Μέσα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον προσομοίωσης, τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου γίνοται οι θεατές, οι αυτόπτες μάρτυρες αλλιώς, των επιτυχιών, αλλά και των αποτυχιών του San.
Ο San προσαρμόζεται και εξελίσσεται μέσω ενός αλγορίθμου, ο οποίος ορίζει την καθημερινή Σισύφια μοίρα του, να περιπολεί την Κόκκινη Λίμνη, απομεινάρι ενός αρχαίου μεταλλείου χαλκού, κοντά στην Λευκωσία της Κύπρου, ενεργό από την Χαλκολιθική περίοδο μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το τοπίο του ορυχείου μεταβάλλεται, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, φαινομένου το οποίο παρατηρείται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο εγκέφαλος του San έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει κλιματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το γεωγραφικό σημείο της λίμνης. Το ον, μέσα από τις γλυπτικές του εκδηλώσεις, ενσαρκώνει νέες μορφές προσαρμοστικής νοημοσύνης που αντιδρούν σε βίαιες αλλαγές, υλοποιώντας τις τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα της σχέσης φύσης και τεχνολογίας.
Red Lake
H έκθεση Days of San αποτελεί το δεύτερο μέρος την έκθεσης San της Λητώς Κάττου, η οποία παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art, στη Λευκωσία από 19 Μαΐου μέχρι 20 Ιουνίου.
Η Λητώ Κάττου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Art του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη Γλυπτική. H Κάττου απέσπασε το βραβείο Art Cologne for New Positions 2018, με τη γκαλερί Ελένη Κορωναίου, και ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνης στο 89plus Google Residency 2017 επιμελημένο από τον Hans Ulrich Obrist και τον Simon Castets στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Google στο Παρίσι.