Εικαστικό «Παράρτημα» στο Μέγαρο με πειραϊκή «Κιβωτό» αναγνώσεων
Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ενώνει τους δύο μεγάλους μητροπολιτικούς πόλους του λεκανοπεδίου, την Αθήνα και τον Πειραιά, που φιλοδοξούν να δρομολογήσουν μια γραμμή πολιτισμού από το Σύνταγμα μέχρι το λιμάνι ή, μάλλον, από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Η πολιτιστική συνεργασία των δύο δήμων ανακοινώθηκε από τους επικεφαλής τους, δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και Πειραιά Γιάννη Μώραλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο δημαρχείο της Αθήνας, όπου ξεδιπλώθηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο εκδηλώσεων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Επίκεντρο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων λόγου και τέχνης θα είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που με την ευκαιρία αυτή εγκαινιάζει και επισήμως το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Annex M.», για το οποίο είχε μιλήσει αναλυτικά στο monopoli.gr η καλλιτεχνική του διευθύντρια Άννα Καφέτση. «Το Annex M είναι μια ατμομηχανή για να πάει τα πράγματα αλλού, να γίνει άνοιγμα στο νέο, στην πόλη», τόνισε.
Το Annex M. θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με ένα εκθεσιακό τρίπτυχο, με γενικό τίτλο «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη», που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου με την έκθεση «Ο τελευταίος αναγνώστης», στην οποία θα συμμετάσχουν 10 διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες και θα φιλοξενηθεί στους Κήπους του Μεγάρου.
Στην έκθεση του αθηναϊκού Μεγάρου παρεμβαίνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μια σειρά ζωντανών αφηγήσεων με τον τίτλο «Κιβωτός», σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού του διευθυντή Νίκου Διαμαντή. Η «Κιβωτός» θα περιλαμβάνει αναπάντεχες αφηγήσεις (αποσπάσματα, φράσεις και λέξεις από κείμενα) ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης, από γνωστούς συγγραφείς, όπως οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Βέλτσος, Χάρης Βλαβιανός, Nίκος Διαμαντής, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σάββας Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα.
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας θα έχει τον τίτλο «Μετά τη Βαβέλ» και θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018, ενώ το τρίτο με τίτλο «Ένα δικό σου δωμάτιο», θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2019, συνοδεύοντας τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Παράλληλα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ένα «υπομονετικό και ανήσυχο θέατρο», όπως το χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Νίκος Διαμαντής, θα συμμετάσχει στη διοργάνωση με τη δράση «Ένα ποίημα είναι μια πόλη», που θα πραγματοποιείται από την 1η Οκτωβρίου και κάθε πρώτη του μήνα, με φυσική απαγγελία μέσα στην ιστορική γραμμή 040 που συνδέει τις δύο πόλεις. Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων σε επιμέλεια του Γιάννη Μπασκόζου, οι οποίες επιδιώκουν να τοποθετήσουν την ποίηση και τους ποιητές μέσα στην καθημερινότητα.