ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Δον Ζιλ με το πράσινο παντελόνι» του Τίρσο ντε Μολίνα
14/7, 21.00
Θέατρο Βράχων
Στον “Δον Ζιλ με το πράσινο παντελόνι” (Don Gil de las calzas verdes) έχουμε τη θηλυκή ενσάρκωση του τη Δόνα Ζουάνα. Ντύνεται αντρίκια, μεταμφιέζεται, τσαλακώνει την όψη για να πετύχει ότι ονειρεύτηκε. Αντιπαραθέτει σε μια ψυχρή υπολογιστική λογική, έναν ύμνο για την ομορφιά της δημιουργίας, για τον ερχομό της άνοιξης στον χειμώνα των ψυχών. Εμείς πιστέψαμε στη Δόνα Ζουάνα, όχι στη πανέμορφη και πανούργα γυναίκα – όπως μόνο επιφανειακά μπορεί κάποιος να κρίνει – αλλά στον άνθρωπο που αγωνίζεται για το σκοπό του, για τον έρωτα, για τη ζωή. Το έργο καταπιάνεται με καταστάσεις παντοτινές. Τους γονείς, που βαφτίζουν την ευτυχία του παιδιού τους “πλούσιο γάμο”. Τα νιάτα, με την φλόγα και την ορμή τους.
Προσαρμογή- σκηνοθεσία: Γιώργος Γιαννακόπουλος
Παίζουν: Μπέτυ Βλάχου, Βαγγέλης Μερκούρης, Δέσποινα Δαμίγου, Νατάσσα Κέντρου, Αντώνης Χαχλάκης, Στέλλα Μπερικοπούλου, Σώζη Κουμαριανού, Γιώργος Δροσίνης, Ιωάννα Χρυσομάλλη, Ρουμπίνη Αναστασιάδη.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων” 2018.
«Μόλις χώρισα» των Βασίλη Μυριανθόπουλου & Βαγγέλη Χατζηνικολάου
15/7, 21.00
3η Μαρίνα Γλυφάδας
Τι μπορεί να συμβεί όταν συμπέσουν ένα πάρτυ γενεθλίων κι ένας χωρισμός; Πόσο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή; Και τι ακολουθεί όταν λες τελικά “Μόλις χώρισα”;
Κείμενο: Βασίλης Μυριανθόπουλος και Βαγγέλης Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος
Παίζούν: Τζόυς Ευείδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Κώστας Κάππας, Θωμαϊς Ανδρούτσου, Μαρία Κωνσταντάκη, Τριπόδης Χρήστος, Ελίνα Μάλαμα, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Ανδρέας Βούλγαρης, Στρατής Νταλαγιώργος
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γλυφάδας 2018.
«Πού’ ναι τα χρόνια ωραία χρόνια…» του Σταύρου Κουγιουμτζή
15/7, 21.00
Θέατρο στο Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς
Πρόκειται για ένα μουσικό πανόραμα που, με αφορμή τα τραγούδια του αγαπημένου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή, ζωντανεύουν στη σκηνή απλές καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων της δεκαετίας του ’60 που κυνηγούν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Προσωπικές αναμνήσεις του συνθέτη βασισμένες στα βιβλία του “Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια”, “Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες” και “Χρόνια σαν βροχή” καταγράφουν μνήμες και ιστορίες για τις γειτονιές, τις συμπεριφορές, τα εύθυμα περιστατικά, αλλά και τις πίκρες ενός ολόκληρου λαού που αγωνιούσε να σταθεί στα πόδια του.
Κείμενα – Σκηνοθεσία: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Νικολαΐδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Σμαράγδα Τσίρκα, Δημήτρης Πάσιος, Στεφανία Δράκου
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2018.
MOYΣΙΚΗ
Αφιέρωμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
13/7, 20.30
Θέατρο στο Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς
Το αφιέρωμα αυτό αποτελείται από δύο εκδηλώσεις:
Πολιτική συζήτηση
Θα προηγηθεί θεματικός κύκλος εισηγήσεων σχετικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με τους διακεκριμένους ομιλητές:
Άγγελο Συρίγο (Αναπληρωτή Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου)
Γιώργο Κακλίκη (Πρέσβη επί τιμή)
Κωνσταντίνο Λουκόπουλο (Αντιστράτηγο εν Αποστρατεία, Στρατηγικό Αναλυτή)
Πέτρο Παπακωνσταντίνου (Δημοσιογράφο)
Συντονιστής θα είναι ο Παναγής Καλαντζής
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Μουσική εκδήλωση
“Η Μουσική μπορεί το Μαζί”
Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για βιολοντσέλο και πιάνο.
Δύο σολίστ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, η βιολοντσελίστα Σεντέφ Ερτσετίν και η πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου, γιορτάζουν τα 25 χρόνια της μουσικής τους συνεργασίας, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας και ειρήνης Abdi Ipektsi. Στη συναυλία αυτή, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με έργα Ελλήνων και Τούρκων συνθετών του αιώνα μας, συνθετών που έχουν γράψει για το ελληνοτουρκικό αυτό ντουέτο καθώς και κάποια γνωστά έργα του ρεπερτορίου για βιολοντσέλο και πιάνο. Ερμηνεύουν έργα των Adnan Saygun, Sedef Ercetin, Περικλή Κούκου, S.Rachmaninoff, Astor Piazzolla, Μάνου Χατζιδάκι.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2018.
Συναυλία – Αφιέρωμα στους λαϊκούς καλλιτέχνες Βασίλη Τσιτσάνη και Στέλιο Καζαντζίδη
13/7, 21.00
Aίθριο Θέατρο Αμαρουσίου
Στη δίωρη μουσική παράσταση, τραγουδούμε μαζί τον έρωτα και την αγάπη σε στίχους και μουσική των μεγάλων ποιητών και συνθετών Βασίλη Τσιτσάνη και Στέλιο Καζαντζίδη.
Τραγουδούν: Γιώργος Υδραίος, Μαρία Σουλτάτου
Φιλική συμμετοχή: Χαρούρα Λαμπράκη
Πλήκτρα – Πιάνο: Σπύρος Παγιάτης
Μπουζούκι: Δημήτρης Σαββαΐδης
Μπουζούκι: Μανώλης Μιχαλάκης
Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα: Στέλιος Καρύδας
Ντραμς – Τύμπανα: Νίκος Καρνάβας
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2018.
Κανελλόριζα & Ξέφραγο Αμπέλι
13/7, 21.00
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Το μουσικό σχήμα Κανελόριζα δημιουργήθηκε το 2016, με σκοπό τη μελέτη και την περαιτέρω συνέχιση της ελληνικής μουσικής παράδοσης και κληρονομιάς. Tο Ξέφραγο Αμπέλι είναι παρέα τεσσάρων μουσικών από την Αθήνα και τη Σίφνο που με σαφείς επιρροές από τη νησιώτικη παράδοση καταπιάνονται με παραδοσιακά και νησιώτικα τραγούδια με μια φρέσκια προσέγγιση. Μαζί, τα δύο συγκροτήματα θα πραγματοποιήσουν μια συναυλία παραδοσιακού τραγουδιού στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.
Κιθάρα/ τραγούδι: Αντιγόνη Στάππα
Βιολί/ τραγούδι: Σπύρος Λεμπέσης
Λαούτο/ τραγούδι: Γρηγόρης Λεμπέσης
Κρουστά/ πνευστά/ τραγούδι: Μανώλης Παλιάκης
Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018.
Ο Christian Ronig στα Λιπάσματα 2018 – Φεστιβάλ στη θάλασσα
14/7, 21.30
Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας
Ο μουσικός από τη Γερμανία, ήρθε σε επαφή με την ελληνική μουσική, όταν ένας Έλληνας φίλος του τον προσκάλεσε ένα βράδυ να παίξει με το συγκρότημα του λαϊκά και ρεμπέτικα, σε μαγαζί ελλήνων μεταναστών. Ο ήχος τους ήταν αποκάλυψη για τον Christian Ronig που συνέλαβε την ιδέα να τα παρουσιάσει μεταφρασμένα στα αγγλικά και γερμανικά, ώστε να μπορούν να τα αγαπήσουν και άλλοι σαν κι αυτόν.
Έτσι γεννήθηκε το “Greece is mine”, το album που περιλαμβάνει τραγούδια ορόσημα όπως το “Μινόρε της αυγής”, το “Είμαι πρεζάκιας (πρέζα όταν πιείς)”, την “Προσευχή του μάγκα (Θεέ μου μεγαλοδύναμε)”, το “Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ”, το “Ξημερώνει”, το “Είμαι πρεζάκιας”, την “Γκαρσόνα”, το “Σερσέ λα φάμ”, το “Ένα αστέρι πέφτει πέφτει”, αλλά και τα νεότερα, σαν το “Όταν χαράζει” και το “Όλο ταξιδεύω”. Όλα τους μεταφρασμένα στα αγγλικά και γερμανικά, με έναν ήχο ηλεκτρικό, που ενώ θυμίζει Leonard Cohen, Nick Cave και Johnny Cash παραμένει απόλυτα ελληνικός.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη θάλασσα”.
«Κάλεσμα»
14/7, 21.00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
**Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 3418579
Το “Κάλεσμα” έρχεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 14 Ιουλίου, στις 9μμ, φέρνοντας μαζί στη σκηνή έξι διεθνείς μουσικούς του Berklee College of Music των Ηνωμένων Πολιτειών και την χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου. Η ιδιαίτερη αυτή συναυλία αποτελεί το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός μόνιμου μουσικού-εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά της Κιβωτού αλλά και ευκαιριών για περαιτέρω μουσικές σπουδές στο εξωτερικό. Το “Κάλεσμα” έχει δημιουργηθεί από τον απόφοιτο του Berklee College of Music και διεθνή λαουτίστα Βασίλη Κώστα με σκοπό την αξιοποίηση των ταλέντων και της κλίσης των παιδιών της Κιβωτού.
Τραγούδια της Μεσογείου με την Lamia Bedioui
14/7, 21.00
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς, πάνω στη μουσική των χωρών της Μεσογείου (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Νότια Ιταλία, Ισπανία, Κορσική).
Lamia Bèdioui: Τραγούδι, Αφήγηση
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018.
“Εν Χορδαίς και Οργάνοις: Μάρκος ο Δάσκαλός μας”
15/7, 21.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Στη συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στις 15 Ιουλίου, το κοινό θα ταξιδέψει στη μουσική της ταινίας “Ρεμπέτικο”, σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ θα ακολουθήσει μία μουσική αναδρομή στη δεκαετία του 1930 και 1940, δηλαδή στην εποχή του μεσοπολέμου όπου άνθισε η ρεμπέτικη μουσική. Θα ακουστούν μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη.
17ος Αναγεννησιακός Εσπερινός
15/7, 18.30
Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου
Θα τραγουδήσει η πολυφωνική χορωδία Collegium & Cappella Sancti Pauli υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά. Θα ακουστεί μουσική των Thomas Tallis, William Byrd, Nickolas Strogers, κ.α.
Συναυλία λαϊκής και νησιώτικής μουσικής
15/7, 21.30
Κεντρική Πλατεία Μαρκόπουλου
Ο Νεκτάριος Γκαγκώσης στο βιολί και ο Βασίλης Σδούκος στο μπουζούκι, συνοδεύουν την Ευαγγελία Βαλβή στο τραγούδι.
Στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2018 του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
ΧΟΡΟΣ
Υπαίθριο Swing Party
13/7, 20.30
Πάρκο Κεραμεικού (Τέρμα Οδού Ερμού)
Η ομάδα που εδώ και χρόνια ξεκίνησε και καθιέρωσε τα υπαίθρια Swing πάρτι στην Αθήνα, ξαναβγαίνει στους δρόμους και δίνει κέφι και ζωντάνια στην πόλη χορεύοντας. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να χορέψουν κάτω απ’ τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας και να διαδώσουν την αγάπη για αυτόν τον χορό και τη μουσική. Ακόμα και αν δεν ξέρεις να χορεύεις, μη διστάσεις: Έλα να δεις πώς χορεύεται το swing και μη φοβηθείς να “τσιμπήσεις” κάποιον από την ομάδα για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα. Φέρε αρκετό νερό και ποτά ή snacks γιατί δεν υπάρχει πολύ κοντινό περίπτερο. Η εκδήλωση ενδέχεται να ακυρωθεί σε περίπτωση που δεν το επιτρέπει ο καιρός.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival)
Παρασκευή 13 Ιουλίου / Άλσος Πετραλώνων
Ο Στοιχειωμένος Πύργος (The Haunting, 1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ
Aφιέρωμα “Κλασικά Εικονογραφημένα” σε συνεργασία με το British Council και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Χάρις, Κλερ Μπλουμ, Ρίτσαρντ Τζόνσον, Ρας Τάμπλιν, Φέι Κόμπτον
Διάρκεια: 112’ | Ώρα έναρξης: 23.00
Σάββατο 14 Ιουλίου / Τρένο στο Ρουφ
Γουίκεντ (Weekend, 1967) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Προβολή στο πλαίσιο της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας
Πρωταγωνιστούν: Μιρέιγ Νταρκ, Ζαν Γιάν, Ζαν Πιέρ Καλφόν, Ζαν Πιέρ Λεό, Αν Βιαζέμσκι
Διάρκεια: 105’ | Ώρα έναρξης: 21.30
EKΘΕΣΕΙΣ
Εκθεσιακή Τριλογία: Η Άγραφη Βιβλιοθήκη
19:00 – 23:59
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Annex M, νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προετοιμάζει μια εκθεσιακή τριλογία με τίτλο “Η Άγραφη Βιβλιοθήκη” γύρω από το θέμα Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018. Με πυρήνα το θεματικό αυτό τρίπτυχο οι 3 εκθέσεις επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων, που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου/κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο.
«Απουσίες»
11:00 – 21:00
Βooze Cooperativa
Η έννοια της απουσίας αφορά στο ανθρώπινο στοιχείο αλλά ταυτόχρονα και στα άψυχα αντικείμενα που την καταδεικνύουν. Μια σκάλα, μια καρέκλα, ένα φανάρι που ρυθμίζει την κυκλοφορία γίνονται σύμβολα που υπαινίσσονται την παρουσία και συνδυάζονται με τα μέρη του ανθρώπινου σώματος που υποδηλώνουν την απουσία. Στην έκθεση συμμετέχουν με τα κείμενά τους τα μέλη της ομάδας δημιουργικής γραφής του ΕΚΚΕΕ του ΟΚΑΝΑ, “Στυλοβάτες”.
Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.