Ο Αη Στράτης, το νησάκι των 270 ηρωϊκών κατοίκων, που κουρνιάζει ανάμεσα στη Λήμνο και στη Μυτιλήνη, θα δει για πρώτη φορά θέατρο. Και μάλιστα το ίδιο θέατρο που μια εβδομάδα νωρίτερα θα δει το κοινό της Επιδαύρου. Σε λίγες μέρες, λοιπόν, το Εθνικό Θέατρο βάζει πλώρη για την άκρη της ελληνικής θάλασσας. Η παραγωγή της «Ηλέκτρας» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου – που κάνει πρεμιέρα την προσεχή Παρασκευή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου – θα “δέσει” στη Μυτιλήνη, στη Λήμνο και στον Αη Στράτη. Και θα είναι η παρθενική φορά που παραγωγή του καλοκαιρινού προγραμματισμού του Εθνικού θα παιχτεί σε ακριτικό νησί.
Το ακόμα πιο ευχάριστο είναι πως αυτή δεν είναι μια πρωτοβουλία της πρώτης κρατικής σκηνής – η οποία έτσι κι αλλιώς «αρέσκεται σε συνεργασίες» όπως τόνισε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Στάθης Λιβαθινός. Είναι, όμως, μια ιδέα του υπουργού Ναυτιλίας Πέτρου Κουρουμπλή που βάζει το… υπεράνω υποψίας υπουργείο του στο παιχνίδι του πολιτισμού, στέφοντας δικαιωματικά πρωταγωνιστή το Εθνικό θέατρο. «Είναι μερικά γεγονότα που είναι πολύ πιο σημαντικά από την προσπάθεια να κερδηθούν εντυπώσεις. Ετσι κι εδώ, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνικών νησιών, επιχειρούμε να δώσουμε μια δυνατότητα πνευματικής και καλλιτεχνικής ανάτασης σε τόπους με ιδιαίτερους συμβολισμούς και σημειολογία» σημείωνε ο ίδιος προλογίζοντας την πρωτοβουλία.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Πέτρος Κουρουμπλής, περιστοιχισμένος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Στάθη Λιβαθινό και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.
Η «Ηλέκτρα» αναχωρεί για το θαλάσσιο ταξίδι της αμέσως μετά την επιδαύρια πρεμιέρα με πρώτο σταθμό στις 26 Ιουλίου το Κάστρο της Μυτιλήνης για να συνεχίσει στις 30 Ιουλίου με μια παράσταση στη Λήμνο και στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου της Μύρινας και να καταλήξει στον Αη Στράτη την 1η Αυγούστου. Στον Αη Στράτη, η «Ηλέκτρα» θα παιχτεί στην πλατεία του δημαρχείου για τους 270 κατοίκους του νησιού που, πιθανότατα να έχουν αυξηθεί προσωρινά χάρη στους επισκέπτες του θέρους. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις όχι απλά να ταξιδέψει το Εθνικό για να παίξει κάπου αλλά να παίξει επαληθεύοντας την ανάγκη του κάθε προορισμού» είπε ο κ. Λιβαθινός διαμαρτυρόμενος για την χαμηλή επιχορήγηση του θεάτρου που δεν του επιτρέπει να προγραμματίσει αυτόνομα τέτοιες περιοδείες.
Πράγματι, η μίνι περιοδεία στο Αιγαίο θα υλοποιηθεί χάρη στη στήριξη της ακτοπλοϊκής εταιρίας Hellenic Seaways που προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς των πρωταγωνιστών και όλης της ομάδας συντελεστών της παράστασης «αφού ήδη δραστηριοποιείται σε αυτή τη γραμμή δρομολογίων και θεωρεί χρέος της να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην πρωτοβουλία» όπως τόνισε ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας Αριστείδης Κατσαϊτης.
Μαρία Ναυπλιώτου και Χρήστος Λούλης στην «Ηλέκτρα».
Οι παραστάσεις και στους τρεις σταθμούς θα δοθούν δωρεάν, με την ελπίδα να μην αποτελέσει μια κίνηση πυροτέχνημα αλλά να θεσμοθετηθεί. «Το αντιμετωπίζουμε ως πρόκριμα για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Θα εξετάσουμε τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν και σε συνδυασμό με την ανταπόκριση του κόσμου θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα. Ηδη στο υπουργείο συζητάμε για άλλα τρία νησιά του Αιγαίου» υποσχέθηκε ο κ. Κουρουμπλής χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται συγκεκριμένα.
Αν και η δέσμευση (ή καλύτερα η επιταγή) ερχόταν από τα λόγια της δημάρχου του Αη Στράτη, Μαρίας Κακαλή που μίλησε για την ανάγκη των κατοίκων του νησιού «να έρθουν σε επαφή με την πνευματικότητα, να ταυτιστούν με ένα έργο τέχνης και μέσα σε αυτό ν’ αναγνωρίσουν τον εαυτό τους».
Ο Νίκος Χατζόπουλος στην «Ηλέκτρα».
Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή καταπιάνεται με ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών, τη μητροκτονία της Κλυταιμνήστρας από τα παιδιά της Ηλέκτρα και Ορέστη, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εκδικηθούν το φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα από το χέρι του εραστή της Αίγισθου. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Αλεξία Καλτσίκη, στο ρόλο του Ορέστη θα εμφανιστεί ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος ενώ τη διανομή συμπληρώνουν οι Μαρία Ναυπλιώτου ως Κλυταιμνήστρα, ο Χρήστος Λούλης ως Αίγισθος, ως Νίκος Χατζόπουλος ως παιδαγωγός, ο Μάριος Παναγιώτου ως Πυλάδης και η Ελένη Μολέσκη ως Χρυσόθεμις. Μαζί τους και ένας δωδεκαμελής γυναικείος Χορός και πέντε μουσικοί επί σκηνής.