Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το video clip του καινούργιου τραγουδιού της Ariana Grande “God is a Woman”, στο οποίο το θείο αναπαρίσταται ως γυναίκα. Μάλιστα, τον ρόλο αυτό ενδύεται η ίδια η τραγουδίστρια, ενώ, στη μέση περίπου του τραγουδιού, ακούμε την Madonna να απαγγέλει, σαν άλλος Samuel L. Jackson στο Pulp Fiction, το κατά Ιεζεκιήλ 25:17 “Θα χτυπήσω τρεις φορές, με μεγάλη εκδικητικότητα και θυμό, αυτούς που επιχειρούν να δηλητηριάσουν και να καταστρέψουν τις αδερφές μου [sic] και θα ξέρετε ότι είμαι ο Κύριος, όταν θα ρίξω την εκδίκησή μου επάνω σας”.
Παρότι οι αναφορές στο θείο με θηλυκές αντωνυμίες ή/και ονόματα θεωρείται, από πολλούς, πράξη ασέβειας, τα τελευταία χρόνια υπάρχει συστηματική προσπάθεια, προκειμένου ο λόγος περί θείου να γίνει πιο συμπεριληπτικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο του 2015, όταν μία ομάδα γυναικών επισκόπων της Εκκλησίας της Αγγλίας οργάνωσαν μία δράση για τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής γλώσσας, καθώς και πιο συμπεριληπτικών απεικονίσεων αναφορικά με το θείο.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=kHLHSlExFisΤην ίδια στιγμή, η Emma Percy, ιερέας στο Trinity College και μέλος της οργάνωσης “Γυναίκες και Εκκλησία”, τόνισε ότι η χρήση ενός πιο συμπεριληπτικού λόγου για την περιγραφή του θείου θα βοηθούσε στην αμφισβήτηση της εικόνας του Θεού ως ενός ηλικιωμένου άντρα που κατοικεί στον ουρανό.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θίγεται το συγκεκριμένο ζήτημα. Ταινίες, όπως “A Little Bit of Heaven” και “The Shack” περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις του θείου με γυναικεία μορφή και, μάλιστα, με τη μορφή μαύρων γυναικών. Ο Joe Schimmel, πάστορας από την Καλοφόρνια των Η.Π.Α. και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ “Hollywood’ s War on God” είχε δηλώσει σχετικά: “Η επιτηδευμένη απεικόνιση του Θεού ως μια γεροδεμένη, άνετη, ανεκτική Αφροαμερικανίδα με το όνομα Papa… και η απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος ως μια αδύναμη Ασιάτισσα με το ινδουστικό όνομα Sarayu, οδηγεί, αφενός σε μία επικίνδυνη και λανθασμένη εικόνα για τον Θεό, αφετέρου στην ειδωλολατρεία”.
“Η δημιουργία του Αδάμ”, Harmonia Rosales
Χαρακτηριστική υπήρξε και η περίπτωση της Harmonia Rosales, καλλιτέχνιδας με βάση το Σικάγο των Η.Π.Α., η οποία επαναδιαπραγματεύθηκε το θέμα από τον πίνακα του Μιχαήλ – Αγγέλου “Η δημιουργία του Αδάμ”, απεικονίζοντας, τόσο το θείο, όσο και τον Αδάμ ως μαύρες γυναίκες. Η Rosales εξηγεί στον βρετανικό Guardian ότι ζωγράφισε το θείο ως γυναίκα, γιατί “Όλοι προερχόμαστε από τη μήτρα” και πρόσθεσε “Έφτιαξα μια μαύρη γυναίκα, επειδή υπάρχουν πολλές αναπαραστάσεις λευκών ανδρών σε θέσεις ισχύος”.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της