Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν
Τρία βραβεία Γκόγια (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου) για την ταινία της Ιζαμπέλ Κοϊξέ, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο best-seller της Πενέλοπε Φιτζέραλντ.
Αγγλία 1959. Μια νεαρή γυναίκα ανοίγει ένα βιβλιοπωλείο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη παρά την αντίθεση των κατοίκων, που στο πρόσωπό της βλέπουν έναν ανεπιθύμητο «ξένο».
Λίγες ταινίες έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν τη δυναμική διάσταση καθώς και τον επαναστατικό (με την έννοια της αποφασιστικότητας και της θέλησης για αλλαγή) χαρακτήρα ενός βιβλίου.
Η φράση «το βιβλίο που θα σας αλλάξει τη ζωή» έχει μπει σαν διαφημιστική σφήνα σε χιλιάδες (συνήθως αμφιβόλου ποιότητας) λογοτεχνικά έργα αλλά για κάποια μυθιστορήματα όπως τη «Λολίτα» του Ναμπόκοφ ή το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι – αμφότερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία της Κοϊξέ- η παραπάνω φράση έχει νόημα.
Με παλιομοδίτικη αισθητική, μια αύρα ανεξαρτησίας αλλά και συναισθηματικής έντασης που ωθούν την ηρωίδα ουσιαστικά να ρισκάρει την ίδια τη ζωή της και λογοτεχνικές αναφορές που «διεισδύουν» πονηρά και δραματουργικά στην ιστορία, η ισπανίδα σκηνοθέτιδα αποτίει φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις γυναίκες που χωρίς συμβιβασμούς και περίσσευμα πάθους πολέμησαν το συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση.
Στο ρόλο της αποφασισμένης και οραματίστριας βιβλιοπώλισσας η εξαίρετη Εμιλι Μόρτιμερ («Match point», «Young Adam», «Dear Frankie») προσθέτει ρεαλισμό, συγκίνηση αλλά και γοητεία στην ταινία, οι δεύτεροι βασικοί ρόλοι στηρίζονται με σθένος και ειλικρίνεια από τους Κλάρκσον και Νάι, ενώ η δεξιοτεχνία της σκηνοθέτιδος δίνει ένα άρτιο, ευθύβολο και καταγγελτικό σχόλιο γύρω από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και το φόβο της αλλαγής, τονίζοντας τη σημασία της τέχνης όχι μόνο όσον αφορά στην έκφραση ή τη δημιουργία αλλά κυρίως στην υπεράσπιση κάθε μορφής ελευθερίας.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης