Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ηρώδειο υποδέχεται για μία μοναδική συναυλία τους Salvatore Adamo και Βασίλη Λέκκα. Ο Salvatore Adamo, διεθνούς φήμης ερωτικός τραγουδιστής, Πρέσβης της Unicef και Επίτιμος Πρόεδρος του International Foundation for Greece, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Βασίλη Λέκκα, έναν από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες τραγουδιστές και Πρέσβη Καλής Θελήσεως του International Foundation for Greece, για να στηρίξουν την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Δήλου.
Λίγα λόγια για τους δύο καλλιτέχνες:
Salvatore Adamo
Το πάθος του για τη μουσική και η χαρακτηριστική βαθιά αισθαντική του φωνή έχουν κάνει τον Adamo έναν από τους πιο διάσημους ερμηνευτές στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Από το πρώτο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1963 με τον τίτλο «Adamo 63/64» και το τραγούδι «Sans toi, ma mie», το οποίο του χάρισε διεθνή καταξίωση, έχει πουλήσει σε όλο τον πλανήτη πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα των δίσκων του.
Ο Adamo, ο οποίος θεωρείται επίσης και ως ο πλέον διάσημος Ιταλός μετανάστης στο Βέλγιο, μετακόμισε εκεί με τους γονείς του όταν ήταν τριών ετών. Το γεγονός ότι ήταν ένας ιδιαίτερα λαμπρός μαθητής του έδωσε την ευκαιρία να γλυτώσει από τα ανθρακωρυχεία, τα οποία αποτελούσαν σχεδόν κοινή μοίρα για τους περισσότερους Ιταλούς μετανάστες και να επικεντρωθεί στις εγκύκλιες και τις μουσικές σπουδές του.
Οι πρώτες επιδράσεις του Adamo υπήρξαν η ποίηση του Βίκτωρος Ουγκώ και του Ζακ Πρεβέρ, η μουσική των Γάλλων τραγουδοποιών και η ιταλική καντσονέττα. Είχε αρχίσει να τραγουδά και να συνθέτει δικά του τραγούδια από νεαρή ηλικία. Πρωτοεμφανίσθηκε σε έναν διαγωνισμό του Radio Luxembourg, όπου συμμετείχε ως ερμηνευτής και συνθέτης του τραγουδιού «Si j’osais» κερδίζοντας στον τελικό, που έγινε στο Παρίσι το Φεβρουάριο του 1960. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έφτασε στο καλλιτεχνικό του απόγειο καθώς τα τραγούδια του έγιναν διεθνείς επιτυχίες κατακτώντας την κορυφή των charts πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Τραγούδησε και ηχογράφησε σε πολλές γλώσσες. Εκτός από το Βέλγιο και τη Γαλλία, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Τουρκία, αλλά και στην Ιαπωνία, όπου έχει περιοδεύσει επανειλημμένα. Περιοδείες έχει κάνει και στη Λατινική Αμερική, όπως και στη Μέση Ανατολή.
Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 δημιούργησε πολλά συναυλιακά άλμπουμ και πάμπολλες συνθέσεις.
Ο Adamo ανακηρύχθηκε επίτιμος πρέσβης της UNICEF πραγματοποιώντας πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο σε περιοχές που βίωναν τη φρίκη του πολέμου. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας, το άλμπουμ Regards το οποίο το 1998 σηματοδότησε την επιστροφή του στο μουσικό προσκήνιο περιείχε έντονες κοινωνικοπολιτικές αναφορές απέναντι στο ρατσισμό και στον εμφύλιο που μαίνονταν τότε στη Γιουγκοσλαβία.
Η νοσταλγική αναζήτηση παλαιότερων ακουσμάτων από ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, τον εκτόξευσε και πάλι στα ίδια υψηλά επίπεδα δημοφιλίας με εκείνα που είχε γνωρίσει στις αρχές της καριέρας του. Στα επόμενα χρόνια ο Adamo ηχογράφησε αρκετά άλμπουμ τα οποία σημείωσαν επιτυχία και το 2008 παρουσίασε το «Le Bal des Gens Bien» το οποίο περιέχει τις διαχρονικά μεγαλύτερές του επιτυχίες με τη συμμετοχή νέων ταλαντούχων ερμηνευτών. Η πορεία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ του με τον τίτλο «Si vous saviez» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018.
Βασίλης Λέκκας
Στις 2 Απριλίου του 1980 ο Βασίλης Λέκκας τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το ταξίδι από νότα σε νότα αρχίζει… Με αυτό το ταξίδι στη μουσική συνάντησε και συναντήθηκε με όλο τον κόσμο. Η ελληνική του μουσική δεν χρειάστηκε μετάφραση σε κανένα μέρος του πλανήτη. «…Ήσουν μια χώρα που την έκανα πατρίδα μου…» Τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, με λυρικό και επαναστατικό τρόπο μέσα από την εκρηκτική του ερμηνεία.
Πάντα όρθιος με στόχο την μετάδοση για τον οικουμενικό ρόλο του λόγου και της ελληνικής μουσικής, όπως τον διδάχτηκε μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές που πλάθουν την νεότερη μυθολογία του τόπου μας. Όλα αυτά καθορίζουν τις επιλογές του, και από πολύ νωρίς στο ξεκίνημα της πορείας του ο Βασίλης Λέκκας σηματοδοτεί με την παρουσία του ένα καλλιτεχνικό κάδρο άλλου ήθους και ύφους.
Γεννημένος στο Άνω Μητρούσι Σερρών στις 13 Οκτωβρίου του 1960, από την ηλικία των 13 ετών αρχίζει να ασχολείται με το τραγούδι. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάζεται με το Γιώργο Ζαμπέτα ώσπου φεύγει για την Αθήνα το 1978 και ένα χρόνο αργότερα γίνεται η καθοριστική επαφή με το Μάνο Χατζιδάκι. Για περίπου σαράντα χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο με ένα ρεπερτόριο που συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομα του και αναδεικνύει τη σχέση του με ένα μυημένο κοινό που το τροφοδοτεί με συγκλονιστικές ερμηνείες, βγαλμένες μέσα από την αναζήτησή του για την αποκάλυψη της αστείρευτης ελληνικής μουσικής, με απώτερο στόχο να τη μεταβιβάσει στις επόμενες γενεές.
Στη μεγάλη μουσική οικογένεια συμπράττει με τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπάθα, Γιώργο Τρανταλίδη, Μιχάλη Γκανά, Λίνα Νικολακοπούλου, Ευγένιο Αρανίτση, Άρη Δαβαράκη, Μάνο Ελευθερίου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Μανώλη Ρασούλη, Γιάννη Σπυρόπουλο Μπαχ, Τάσο Σαμαρτζή, Μαρία Παπαδάκη, Γεράσιμο Νεόφυτο, Ζωή Παναγιωτοπούλου, Μανώλη Πρατικάκη, Ηλία Κατσούλη, Γιώργο Καζαντζή, Γιώργο Χρονά, Αντώνη Φωστιέρη, Βιτσέντζο Κορνάρο, Νίκο Ξυλούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Τάκη Σινόπουλο, Νίκο Καββαδία, Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Εγγονόπουλο, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη. Χαρακτηριστική είναι η ερμηνεία του σε έργα αρχαίων Ελλήνων ποιητών όπως η Σαπφώ, ο Ανακρέων, ο Κριτίας, ο Ίων ο Χίος, ο Αλκαίος και ο Πρατίνας.
Ο Βασίλης Λέκκας χαρακτηρίζεται για την θεατρική του παρουσία που τον τοποθετεί στην ευρύτερη έννοια του καλλιτέχνη, με μοναδικό ψυχικό και σωματικό αποτύπωμα. Οι φωνητικές του δυνατότητες του επέτρεψαν, μαζί με την γνώση του και την τεχνική του κατάρτιση, να διευρύνει τα ερμηνευτικά όρια και αυτό να το αποκαλύπτει τραγουδώντας σε ένα ποικίλο μουσικό τοπίο, που περιλαμβάνει, το ελληνικό σύγχρονο, λαϊκό, δημοτικό, καθώς και το ρεμπέτικο τραγούδι. Η δισκογραφία του είναι ένα γεγονός που δημιουργήθηκε κάτω από το πρίσμα αναζητήσεων ποικίλων ήχων, ρυθμών και μουσικών ιδιωμάτων, με στόχο την ανάδειξη ενός βαθιά κοινωνικού τραγουδιού, με συνειδησιακή φόρτιση, ενώνοντας γενεές μέσα από την εκφορά του.