MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
14
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
2073
A complete unknown
Anora
Babygirl
Captain America: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Cleaner
Companion
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Dog Man (με υπότιτλους)
Emilia Pérez
Flow
Frank
Mi bestia
Phantasm
Presence
Seven
Sonic 3: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Take a Trip
The Apprentice
The Brutalist
The Last Showgirl
The Monkey
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Wicked
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο
Αληθινός πόνος
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Βιτόρια
Για τη μικρή Σάμα
Γουλιέλμος Τέλλος
Γουόλ-Υ (μεταγλωττισμένο)
Είμαι ακόμη εδώ
Η Επίθεση των Τιτάνων: Η τελευταία επίθεση (μεταγλωττισμένη)
Η Τζούλι μένει σιωπηλή
Η άγνωστη κυρία
Η επίθεση των Τιτάνων: Η τελευταία επίθεση (με υπότιτλους)
Η επιστροφή
Η θυσία
Η κληρονόμος των μυστικών
Η λευκή κορδέλα
Η ληστεία του αιώνα 2
Η νέα χρονιά που δεν ήρθε ποτέ
Η σιωπή των Άλλων
Θεώρημα
Θολός βυθός
Καμία άλλη γη
Κλέφτης ποδηλάτων
Κλεμμένη ομορφία
Κονκλάβιο
Κρυμμένος
Κυνήγι
Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες
Λούλα LeBlanc
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας
Μετέωρο και Σκιά
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μια ξαφνική ματιά σε βαθύτερα πράγματα
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μπάρι Λίντον
Μυστικό δίκτυο
Νοσφεράτου
Ο Γιός Του Σαούλ
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Πέρασμα
Παράξενα παιχνίδια
Σκυλάκια στην όπερα (μεταγλωττισμένη)
Στην υπεράσπιση μιας πίστης
Τελευταία ανάσα
Τελευταία πνοή
Τετράποδες αποστολές (μεταγλωττισμένη)
Τη νύχτα που δεν γνωρίζαμε τίποτα
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το διπλανό δωμάτιο
Το κορίτσι με τη βελόνα
Το νησί της Αφροδίτης
Το πιο πολύτιμο φορτίο
Τρελή από έρωτα Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή
Υπάρχω
Βιογραφική

Τσε ο Αργεντίνος

Η κομμένη στα δύο συνταραχτική βιογραφία του Τσε Γκεβάρα δια χειρός Στίβεν Σόντερμπεργκ προβάλλεται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 134'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Στις 26 Νοεμβρίου του 1956, ο Φιντέλ Κάστρο φτάνει στην Κούβα με 80 αντάρτες. Ανάμεσά τους είναι κι ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ένας Αργεντίνος γιατρός που έχει τον ίδιο στόχο με τον Φιντέλ Κάστρο: την ανατροπή του διεφθαρμένου δικτάτορα Μπατίστα. Ο Τσε μαθαίνει γρήγορα την «τέχνη» του αντάρτικου και γίνεται ηγετικό μέλος της ομάδας. Ρίχνεται στον αγώνα και κερδίζει την αναγνώριση των συντρόφων του αλλά και του Κουβανικού λαού.

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ είναι ολοφάνερο ότι θαυμάζει απεριόριστα τον Τσε. Με την αδιαμφισβήτητη μαεστρία του και το νατουραλιστικό κλίμα που «ντύνει» κάθε ταινία του, ο αμερικανός σκηνοθέτης σκιτσάρει το πορτρέτο του θρυλικού επαναστάτη μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές. Η πρώτη που τιτλοφορείται «Ο Αργεντίνος» παρουσιάζει τη μεταμόρφωση του ασθενικού (πάσχει από άσθμα που τον δυσκολεύει στις δύσβατες πορείες στα βουνά), δύσπιστου και ανασφαλή (η μειονεκτική στάση απέναντι στους κουβανούς συντρόφους του επειδή είναι ξένος) γιατρού σε ηγετική μορφή και σύμβολο της επανάστασης.

Η κάμερα αποφεύγει τις υπερβολές και την ηρωοποίηση. Κυρίως εστιάζει στη ρεαλιστική καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των κουβανών επαναστατών και ενδιαφέρεται να δείξει τις συνθήκες και τους λόγους που ένα μικρό αντάρτικο μετατράπηκε σε κίνημα παγκόσμιας απήχησης.

chearge

Ταυτόχρονα προβαίνει στην αποκωδικοποίηση του αινίγματος Τσε. Ο σκηνοθέτης εστιάζει στην ταπεινότητα ενός ευγενή και ήρεμου ανθρώπου ο οποίος δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές του αλλά χρειάστηκε να σκληρύνει τη στάση του (η εκτέλεση των συντρόφων του που εκμεταλλεύτηκαν τους χωρικούς) όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν. Μέσα από μικρά, ανεπαίσθητα αλλά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα δίνει όλη τη μεγαλοπρέπεια αυτού του ξεχωριστού ηγέτη.

Στόχος του φιλμ σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι να αναδειχτεί η ζωή μέσα από την επανάσταση. Οι βασικές ανθρώπινες αξίες και αρχές που ενισχύονται μέσα από τον πόλεμο κόντρα σε κάθε μορφή αδικίας. Το βλέμμα του σκηνοθέτη (ένας συνδυασμός φιξιόν και ντοκιμαντέρ με συνεχή πηγαινε-έλα στο χρόνο) που ωριμάζει μέσα από αυτή την κινηματογραφική εμπειρία συναντιέται με εκείνο του ιδεαλιστή γιατρού που ξέρει ότι μόνο τότε η ζωή του θα έχει νόημα. Όταν κάνει πράξεις τις ιδέες, όταν ριχτεί στον αγώνα της επανάστασης, όταν ξεπεράσει τα όρια του.

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο στο Φεστιβάλ Καννών.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Τσε: Ο Αργεντίνος (Che: Part One)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ
Σενάριο: Πίτερ Μπούκμαν

Παίζουν: Μπενίσιο ντελ Τόρο, Οσκαρ Αϊζακ, Τζούλια Ορμοντ, Ντεμιάν Μπισίρ, Σαντιάγο Καμπρέρα, Ελβίρα Μίνγκεζ, Χόρχε Περουγκορία, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Βίκτορ Ρασούκ, Αρμάντο Ριέσκο, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο

Διάρκεια: 134'
Χώρα: Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ
Έτος: 2008

Rating: 4
Διανομή: Weird Wave
Περισσότερα από CINEMA