Οι Πυξ Λαξ γιορτάζουν φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή τους. Στήνουν μεγάλες συναυλίες – γιορτές, αφιερωμένες σε όλους όσους του ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντάς τους ό,τι είναι σήμερα για τη μουσική της χώρας μας.
Το όνομά τους στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει «με γροθιές και κλωτσιές». Έτσι εισέβαλαν στα ελληνικά μουσικά δεδομένα και άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική. Είναι ένα ιστορικό συγκρότημα το οποίο διέγραψε μία πορεία, που στιγμάτισε την ελληνική νεολαία, αλλά και όλους τους «ανησυχούντες» των ’90s και δημιούργησε τη δική του σχολή, την οποία ακολουθούν πιστά πολλά συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια.
Το 1988 δύο παιδικοί φίλοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, έφτιαξαν μια μπάντα, που την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε Πυξ Λαξ. Το 1989 έδωσαν ηχογραφημένα τραγούδια τους στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ. Αυτό ήταν. Υπέγραψαν συμβόλαιο και το 1990 βγαίνει η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τι άλλο να πεις πιο απλά». Ήχος πρωτότυπος, που κινείται μεταξύ του rock, της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, δίνοντας φρέσκια πνοή στις παλιομοδίτικες rock συνταγές των 1980s.
Το 1991 κυκλοφορούν το «Ζόρικοι καιροί», που περιλαμβάνει το «Πούλα με» και το 1993 το «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί», που περιλαμβάνει το τραγούδι «Άσ’ τη να λέει» με τον Βασίλη Καρρά, μία ανατρεπτική συνεργασία, που ξάφνιασε με την τόλμη και την πρωτοτυπία της. Με τα χρόνια, το συγκρότημα περιοδεύει, αναπτύσσει μια στενή και πιστή σχέση με το κοινό του, μια σχέση σχεδόν ερωτική, που σημαδεύεται από χιλιάδες εισιτήρια και πωλήσεις δίσκων.
Το 1996, επιλεγμένα κομμάτια από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη οι «Παλιές Αγάπες Πάνε στον Παράδεισο», έγιναν στίχοι για το ομότιτλο τραγούδι των Πυξ Λαξ, από το άλμπουμ «Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες». Το 1998 κάνουν περιοδεία στη Βρετανία και για πρώτη φορά Έλληνες καλλιτέχνες καταφέρνουν να κάνουν τέσσερις sold-out εμφανίσεις. Ακολουθούν album που γίνονται πλατινένια και περιέχουν κλασικά πλέον τραγούδια όπως το «Μία συνουσία μυστική», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» και γράφουν μουσική για την ταινία «Μοναξιά μου όλα». Το 1999 κυκλοφορούν το «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;» ένα album που γίνεται τρεις φορές (!) πλατινένιο και περιέχει τραγούδια καινούργια και κομμάτια από live εμφανίσεις τους.
Οι Πυξ Λαξ δεν επαναπαύτηκαν στη δόξα τους, δεν έμειναν στα γνωστά μονοπάτια, προχώρησαν σε συνεργασίες με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αλλά και τους Κορσικάνους I Muvrini, τον Marc Almond, τον Eric Burdon (από τους Animals) και τον μοναδικό Sting.
Το 2003 κυκλοφορούν το «Χαρούμενοι στην Πόλη των Τρελών», ένα album που μοιράζονται ερμηνευτικά με καλλιτέχνες όπως ο Ψαραντώνης, η Μελίνα Τανάγρη, ο Gordon Gano, ο Steve Wynn και ο Marc Almond.
Το 2004, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν ότι το συγκρότημα διαλύεται. Τότε, θεώρησαν ότι ένας κύκλος έκλεισε, ένιωσαν ότι μετά τον Eric Burdon δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνουν. Έτσι, η συναυλία τους που γίνεται στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004 στο θέατρο του Λυκαβηττού, ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε άλμπουμ με τον τίτλο «Τέλος». Οι Πυξ Λαξ αποχαιρετούν το κοινό τους…
Το φθινόπωρο του 2009, και ενώ ο καθένας από τα μέλη είχε τραβήξει τον δικό του δρόμο ο Μάνος Ξυδούς, είχε την ιδέα της επιστροφής. Την εμπιστεύτηκε στον Νίκο Λώρη, βασικό συνεργάτη των Πυξ Λαξ επί 8 ολόκληρα χρόνια (1995 – 2003) και το Πάσχα του 2010 μοιράζονται την ιδέα τους με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα και όλοι μαζί παίρνουν την απόφαση για επανένωση των Πυξ Λαξ, για μια μουσική επανασύνδεση για λίγες μοναδικές συναυλίες.
Στις 13 Απριλίου 2010 έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ξυδούς. Το 2011, επτά χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι Πυξ Λαξ συναντιούνται ξανά με το κοινό τους, το οποίο τους ακολουθούσε πιστά όλα τα χρόνια της απουσίας τους, δίνοντας συναυλίες σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφιερωμένες στη μνήμη του Μάνου.
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου του 2011 και στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Πυξ Λαξ έγραψαν ιστορία. Με τις συναυλίες τους στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Οι συναυλίες του 2011 στάθηκαν σταθμός στην πορεία του συγκροτήματος, γιατί απέδειξαν τη διάρκειά του και την αγάπη του κοινού.
Εκτός από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, η μπάντα θα απαρτίζεται από μουσικούς που βρέθηκαν από την αρχή δίπλα στο συγκρότημα: τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), τον Γιώργο Γιαννόπουλο (τύμπανα και κρουστά) και τον Νίκο Γιαννάτο (μπάσο). Και τους νέους συνεργάτες του γκρουπ: Ελευθερία Ναθαναήλ (ακορντεόν και πιάνο), Νίκο Σάλτα (πλήκτρα), Γιώργο Λιβαδά (τύμπανα) και Χάρη Μιχαηλίδη (ηλεκτρική κιθάρα).